Het rommelt bij Blackstone
In het actualiteitswebinar van de Spaarvarkens beleggingsclub krijgen leden steeds een overzicht van de belangrijkste nieuwstopics. Telkens op zaterdag om 19u. Een van de meest besproken topics van vorige week was het voorval bij Blackstone, een onafhankelijke fondsbeheerder die zich specialiseert in alternatieve beleggingen met een illiquide karakter. Het gaat onder meer om investeringen in vastgoed, private equity en schuldinstrumenten. De ophef kwam er nadat Blackstone het onmogelijk maakte voor beleggers om uit het fonds te stappen.Ā
Geen berenmarkt
Omwille van het illiquide karakter van alternatieve beleggingen, zijn ze niet geschikt voor iedereen. Het is logisch dat een investeringspand niet op een-twee-drie verkocht is. Wie verwacht zijn geld op korte termijn nodig te hebben, blijft dus beter weg van dergelijke investeringen. Toch bewijzen alternatieve beleggingen ook hun nut in beleggingsportefeuilles omdat ze vaak tegendraads bewegen met beursgenoteerde beleggingen.
Wanneer de beurs daalt, kan het goed zijn dat alternatieve beleggingen stijgen of de daling pas later zijn intrede doet. De verklaring moet u niet ver gaan zoeken. Beleggers die wensen te beleggen in private equity gaan namelijk een commitment aan voor meerdere jaren. Ook Blackstone leek hierdoor tot dusver ongeschonden door 2022 heen te komen. Het AUM of het vermogen onder beheer kende een sterke groei. Tussen 2020 en 2021 bedroeg die groei zelfs 36%.
Grens overschredenĀ
āAl begint het nu te rommelen in het vierde kwartaal nu er sprake is van een āclosing of the gate bij het vastgoedfonds van Blackstoneāā, zegt Pascal Paepen. Dit houdt in dat een aantal beleggers niet langer mogen uitstappen uit het fonds. De oorzaak ligt in het overschrijden van een drempelwaarde die Blackstone aanhoudt. Die bedraagt 2% van de intrinsieke waarde per maand en heeft een kwartaallimiet van 5%.
Om cash vrij te maken maakte Blackstone donderdag bekend dat het twee hotels in Las Vegas van de hand doet. De waardering van de eigendommen komt uit op 5,5 miljard dollar waarvan 730 miljoen dollar winst naar de aandeelhouders vloeit. āOndanks dat de drempelwaarde opgenomen staat in de statuten, is deze gebeurtenis geen goede reclame voor Blackstoneā, legt de mede-oprichter van Spaarvarkens.be uit.
Er kunnen twee redenen verklaren dat beleggers wensen uit te stappen. Zo kan het zijn dat ze een stuk cash willen vrijmaken, maar kan het ook zijn dat er een gebrek aan vertrouwen heerst. Die laatste verklaring is niet onaannemelijk omdat er al langer stemmen waarschuwen voor een wankelende Amerikaanse vastgoedmarkt. Beleggers vrezen dat de prijzen van vastgoed sterk kunnen dalen door de stijgende marktrentes. Een ander mogelijke verklaring is dat investeerders zich vragen stellen bij de waardering van de vastgoedportefeuille van Blackstone.
Het BREIT-vastgoedfonds kan sinds de start van dit jaar dan ook een opmerkelijk rendement voorleggen van 9,3% en dat terwijl het vergelijkbare Vanguard Real Estate Index fonds sinds begin dit jaar 22% moest prijsgeven.
Ook aandeelhouders lijken te anticiperen op een afkoelende vastgoedmarkt en verkopen aandelen ondanks de stijgende AUM bij Blackstone. Het aandeel van Blackstone verloor sinds de start van het jaar dan ook al 38%.
Te kleine deurĀ
āAl heft Blackstone het uitstapverbod op in januari, dan is dat nog geen garantie voor terugkerende rustā, legt Pascal Paepen uit. Beleggers zullen net willen uitstappen omdat ze vernomenen hebben dat het een tijdlang niet mogelijk was. Het is vergelijkbaar met een ārun on the bankā waarbij mensen niet langer geld kunnen afhalen. Eens dat nieuws bekend raakt, wil iedereen uit paniek plots zijn geld opvragen.
Wil je ook graag wekelijks op de hoogte zijn van de laatste beursactualiteit? Sluit je dan aan bij de Spaarvarkens Beleggingsclub en ontvang hierbij nog extra beurstips, webinars en zoveel meer! Interesse? Klik hier.
Reacties