Fusie Peabody Energy is hocus pocus

Tractor at coal hill.

In Australië verscheen een opmerkelijk nieuwsbericht over het aandeel Peabody Energy. De steenkoolproducent Coronado liet via een persbericht weten dat het in fusiegesprekken is met rivaal Peabody Energy waarin we met onze ProBeleggen portefeuille een belang hebben. Via de deal zou Peabody kunnen uitgroeien tot een kolengigant met een waarde van 6 miljard dollar indien het samen zou gaan met de Australische concurrent. De timing van het persbericht is opvallend, want het gaat om gesprekken die niet in een vergevorderd stadium zitten en waarbij volgens de geruchten zelfs nog geen investeringsbanken bij betrokken zijn. Dat de gesprekken uitgelekt zijn, is niet goed voor de slaagkansen van een eventuele fusie. Zeker omdat Peabody Energy nog volop bezig is met zijn programma van schuldafbouw en de deal niet in deze strategische oefening past. Opvallend is ook dat Coronado een paar maanden geleden ook al nadacht over een fusie met rivaal Arch. Dat Coronado nu zelf de fusiegesprekken uitlekt in zo’n vroeg stadium, is opmerkelijk omdat het druk zet op Peabody Energy om de gesprekken te stoppen. Persoonlijk verwacht ik dat Peabody Energy bij de cijfers op 28 oktober deze geruchten hardnekkig de kop zal induwen om te kunnen focussen op de eigen plannen die het eerder bekend maakte van schuldafbouw. In het verleden maakte het oude management al de fout door via een te dure overnamestrategie het bedrijf de vernieling in te rijden. Die fout zullen ze niet 2 keer maken na jaren ellende.

Voor de rest blijft de omgeving voor onze positie er positief uitzien. De prijs van steenkool blijft op zeer hoge niveaus noteren waardoor iedere maand er extra recordwinsten bijkomen voor de groep. En vooral, langer dan analisten hadden verwacht wat ervoor zorgt dat binnenkort enkele analistenmoddelen zullen bijgesteld moeten worden. Nu blijkt ook dat Glencore aan het Japanse Tohoku een leveringscontract verkocht heeft om steenkool te leveren tot september 2023 tegen 395 dollar per ton! Een teken dat veel energieproducenten voor leveringszekerheid gaan en bereid zijn de huidige hoge prijzen te betalen voor minstens een jaar. Dat zijn ongelooflijke prijzen die veel analisten nog niet in hun waarderingsmodellen hebben en hun case dat de prijzen fors zullen dalen tussen aanhalingstekens zet. Vergeet immers dat de prijzen vorig jaar rond de 100 dollar per ton stonden. De wereld blijft ondertussen vechten over energie en in de krappe steenkoolmarkt zijn er helaas weinig alternatieven voor kwalitatieve thermal coal.

Ook opmerkelijk. Odey Asset Management heeft onlangs 1,7 miljoen aandelen gekocht waardoor het fonds met 182 posities plots Peabody een top 5 positie gaf op basis van gewicht. Een sterk signaal dat andere investeerders oog beginnen krijgen voor Peabody Energy zijn case (zie mijn voorbije artikels). Daarnaast mogen beleggers eind deze maand cijfers verwachten waarbij zal blijken dat er veel cash zal stromen naar Peabody Energy. Ook door de vrijgave van marginschuld. Ik verwacht dat analisten zoals Jefferies binnenkort na de resultaten hun koersdoel verder zullen optrekken.

Om hierop in te spelen, koop ik wat aandelen Peabody Energy vandaag bij tegen een limiet van 26,50 euro. Ik blijf geloven in het energieverhaal en kies Peabody Energy dan ook als een van mijn grootste posities om hiervan te profiteren. Voor de rest doen onze shorts op de S&P500, Apple en in mindere mate de DAX wat ze moeten doen om onze portefeuille te beschermen. Ik zal waarschijnlijk nog een short erbij nemen op de Nasdaq waar ik later extra informatie zal over geven. Met het inflatierapport dat morgen komt, zal het een volatiele dag worden. Ik sluit grote bewegingen niet uit. En komt er een opleving, dan zie ik het als tijdelijk. Ik zie geen reden om mijn negatieve beeld op de markten te veranderen momenteel.


Ps: Momenteel ben ik terug van mijn roadtrip langs de Bulgaarse kust. Sinds 3 dagen ben ik nu aangekomen in het Turkse Antalya waar ik momenteel aan het rondtrekken ben tot begin november. Bij deze een sfeerbeeld. Wil je mijn wereldreis verder blijven volgen, dan kan dit via mijn Twitter account hier.

Reacties