Exmar: wat te doen na het overnamebod?

Ships with red hull pass each other on the North Sea

Vanochtend kregen de leden van de Spaarvarkens Beleggingsclub positief nieuws in hun mailbox. Onze online beleggingsclub, waar we het al meermaals hadden over het aandeel Exmar, kreeg vandaag een overnamebod gepresenteerd van grootaandeelhouder Saverex. Alhoewel het momenteel nog gaat om een intentie van een bod, liet de holding onder leiding van Nicolas Saverys weten dat men de Belgische gasrederij van de beurs wil nemen. Daarvoor wil men een bod van 12,10 euro per aandeel lanceren op de aandelen die men nog niet in bezit heeft. Wanneer we de aandelen van Saverex, Nicolas Saverys en de betrokken partijen optellen, moet men nog 50,96% van de aandelen overnemen om alle aandelen te bezitten.

Bod op Exmar is opportunistisch

Je kan het bod niet bepaald gul noemen. 12,10 euro per aandeel lijkt misschien veel in vergelijking met de koersen van de afgelopen jaren, maar is veeleer opportunistisch. Zo is de groep na de verkoop van de Tango FLNG uit de problemen geraakt. Hierdoor is de onderneming nu schuldenvrij. Eind december had men zelfs een nettokaspositie van 105 miljoen dollar. Dat betekent iets minder dan 2 euro cash per aandeel. Daardoor is de risicograad sterk gedaald. Het risico nam daarnaast ook af dankzij meerjaarscontracten voor de meeste schepen van Exmar. De afgelopen jaren was dat niet het geval. 

  • De FSRU Eemshaven zal de komende 5 jaar fors bijdragen aan de winst nu men in Nederland gestationeerd ligt. Er werd ook een optie genomen op verlenging van dat contract. 
  • De Excalibur is voor 10 jaar uitgeleend aan het Italiaanse ENI en zal voorspelbare inkomsten opbrengen. 
  • Door de oorlog in Oekraïne zal Europa zich in de komende jaren moeten bevoorraden met gastankers in plaats van pijpleidingen. Gasprojecten zijn daardoor plots hot geworden na jaren verafschuwd geweest te zijn. 

Het is dan ook niet vreemd dat de familie Saverys nu gebruik maakt van de huidige marktsituatie om een vergeten aandeel op te pikken. Een vergeten aandeel? Jawel. Niet omdat er geen waarde zit in Exmar. Maar velen associëren de rederij en het aandeel nog steeds met de problemen van weleer. De grote ommekeer werd pas de afgelopen 12 maanden gemaakt. Net zoals je een tanker moeilijk kan keren duurt het ook meer dan even vooraleer het sentiment over een bepaald aandeel draait. Nu de forse dividenden en kasstromen beginnen binnen te stromen, wil de familie het aandeel van de beurs halen. Voordat de markt mee is. Dat is hun goed recht.

Wat nu?

Kan Saverex 95% van de aandelen verwerven in Exmar of 90% van de aandeelhouders overtuigen om op zijn bod in te gaan? Het is nog geen gedane zaak, denken we bij Spaarvarkens.be. Het bestuur van Exmar steunt weliswaar. Degroof Petercam zal een ‘onafhankelijk waarderingsrapport’ maken. We weten hoe dat gaat. We zagen dat eerder ook al bij Sioen. Toen ging Spaarvarkens.be in het verzet en eisten en kregen we een hogere overnameprijs. Onze mening over Degroof Petercam en hun ‘eerlijke waarderingsrapport’ van toen hebben we uitgebreid besproken, samen met Beurstips in een openbaar webinar. We zijn niet vergeten hoe Degroof toen zei dat het bod de overgrote meerderheid van aandeelhouders zou overtuigen. Uiteindelijk heeft Sioen het bod moeten verhogen van 23 euro naar 27 euro, fors boven wat Degroof toen een ‘billijk’ bod vond.

Spaarvarkens.be is wél correct

Feit is dat de minderheidsaandeelhouders even geen steun hoeven te verwachten van de beurshuizen. KBC Securities is een betrokken partij en besloot vanochtend om zijn opvolging op Exmar te schorsen. Het overnamebod is ook precies gelijk aan het koersdoel van Kepler Cheuvreux van 12,10 euro per aandeel. Daar zal je nu horen dat het bod in lijn ligt met de eigen verwachtingen. Toeval? In ieder geval zorgt het er wel voor dat plots de meest positieve beurshuizen ofwel niet meer het aandeel zullen opvolgen of met het bod kunnen pronken omdat het overeenkomt met het eigen koersdoel.

12,10 euro doet pijn als je weet dat Exmar na jaren van stormwind eindelijk op een rustige stroom zit en de vooruitzichten er nog nooit zo goed uitzagen. Dat Saverex dan ook nog eens een al aangekondigd dividend van bruto 1 euro wil aftrekken van het overnamebod, zal bij minderheidsaandeelhouders aversie oproepen. Want zonder dat dividend komt de overnameprijs uiteindelijk op 11,10 euro. Dat is amper 1,40 euro meer dan de prijs van vorige week vrijdag. Heel wat leden van onze club onthalen het bod dan ook met gemengde gevoelens. Bij Spaarvarkens.be begonnen we Exmar al aan te kopen rond 3,50 euro na een pro-contra debat van anderhalf uur tussen mezelf en Pascal Paepen. Bij het nieuws over de verkoop van de Tango heeft Pascal ook onmiddellijk een koopadvies gegeven. Net als hijzelf stapten vele leden van Spaarvarkens.be toen alsnog in tegen 6,65 euro. Ik kocht op dat moment bij. We gaan het bod verder evalueren en wachten op het expertiseverslag van Degroof Petercam. We gaan ook in de markt polsen bij de andere minderheidsaandeelhouders. Een andere onafhankelijke partij waar we nu nog naar kijken is Beurstips die met zijn abonnees ook fors in Exmar zit. Het beleggersblad ziet een veel hoger potentieel voor het bedrijf en het is uitkijken naar hun officiële reactie. Daarnaast hebben we het aandeel ook actief aangeraden in Nederland en in de portefeuille gestoken van ProBeleggen.nl en in de portefeuille van Beursmagazine. Daarnaast hebben we ook bij DeAandeelhouder.nl het aandeel aangeraden via webinars. Ook in het Nieuwsblad en De Standaard hebben we aanbevolen.

We houden de leden van de Spaarvarkens Beleggingsclub verder op de hoogte. Wil je ook op de hoogte blijven van Exmar en andere interessante opportuniteiten? Word dan lid van onze online beleggingsclub, waar je onze portefeuilles en aandelentips kunt blijven volgen. Meer info

Reacties

  1. Bedankt Stefan! Alweer een mooie overzichtelijke en overtuigende uiteenzetting. Ik wens jullie allemaal veel succes met de Spaarvarkens-aktie. Begin maart ’23 verkocht en toen mijn eitjes te broeden gelegd bij Euronav.
    Nogmaals proficiat met je prachtig werk!