ENGIE: beleggen op basis van tepelwrijvende politici

Engie

Beste lezer,

Ik krijg soms een benauwd gevoel van bepaalde politici en dan vooral hun narcistische trekken. Kennen jullie dat soort politici die in tv-interviews zichzelf altijd ophemelen en zeggen hoe geweldig ze wel niet zijn in vergelijking met de rest?

Meneer ‘ik wrijf graag over mijn tepels’ doet het weer

Dit weekend was het weer zover. Op een nieuwsjaarsreceptie van de Waalse liberalen zien we de voorzitter van de Franstalige liberalen Georges-Louis Bouchez over zijn tepels wrijven op nationale tv terwijl hij zegt hoe goed hij wel niet is tegenover andere politici. Het kreunen en het wrijven zal ik er misschien wel bij ingebeeld hebben, maar het zit er toch niet ver vanaf. De voorzitter die al jaren een strijd voert voor het openhouden van de kerncentrales (disclaimer: ik ben pro) ligt nog net niet op de bank te masturberen zuchtend dat er “belangrijke stappen zijn gezet dit weekend met de energieproducent ENGIE” en “dat men op enkele centimers van de finishlijn staat”. Een akkoord zou volgens de MR-voorzitter niet een kwestie van dagen, maar uren zijn zegt hij terwijl hij klaar komt in de camera voor hem. De Vlaamse televisieomroep is extatisch met het exclusieve beeldmateriaal dat men nu in alle Vlaamse woonkamers kan uitzenden. De oogbollen van jong en oud getekend door opnieuw de nieuwste politieke aftrekpartij.

Dit is weer een typisch voorbeeld van België waar iedere politieker elkaar telkens de loef probeert af te steken. De premier moest nadien inderdaad bevestigen dat de Waalse liberale voorzitter klaar gekomen was op de juiste informatie. Wil dit zeggen dat we deze ochtend een akkoord met het beursgenoteerde ENGIE moeten verwachten? Misschien, maar het zou echter niet de eerste keer zijn dat een politieker de zaken beter dan verwacht aan het voorstellen is. Echter geloof ik wel dat de Belgische regering zijn nek nu ver aan het uitsteken is / men het niet kan maken dat er geen akkoord komt. Het gezichtsverlies zou enorm zijn / men zou de rekening gepresenteerd krijgen van 20 jaar wanbeleid. De kernuitstap is al 20 jaar geleden beslist door de meeste partijen in deze regering, maar niemand heeft een vervanging klaar staan. Wat denk je dat het gevolg is voor deze partijen wanneer het licht uitgaat in enkele jaren?

De bevrediging van de ENGIE-aandeelhouder nabij?

Voor de aandeelhouders van ENGIE kan dit akkoord eventueel wel verlichting brengen. De kans is realistisch dat ENGIE de miljardenfactuur over de berging van het nucleaire afval deels op de Belgische staat zal kunnen afschuiven. Ook zal het akkoord aantrekkelijk genoeg zijn zodat ENGIE zicht heeft op toekomstige rendementen voor de verlenging van Doel 4 en Tihange 3. En omdat het aandeel in een groene beursomgeving vorige week 4% verloor en op maandbasis 10%, zie ik wel kansen voor een herstel. Indien er inderdaad een akkoord komt voor de miljardenfactuur, kan dit wel eens voor verder optimisme zorgen.

Zo meteen gaan de markten open. Daarom dat ik zo meteen wat aandelen Engie voor een beperkt bedrag ga kopen uit speculatieve redenen. En als het aandeel inderdaad zou stijgen na onze aankoop en je op een mooie winst zit, vergeet dan niet eens even over je tepels te wrijven en Georges-Louis Bouchez lichtjes kreunend te bedanken. Zonder hem zou dit alles immers niet mogelijk geweest zijn.

Georges-Louis Bouchez Spaarvarkens.be

Warme groet
Stefan Willems
Geschreven te Ko Lanta, Thailand op 9 januari 2023.

Published in Aandelen, Beleggen, Beleggen a.d.h.v. Actua, Columns, Nieuws

Reacties

  1. Stefan, je hebt 1000% gelijk. Ik behoed mezelf steeds om niet te overdrijven wanneer ik weer eens té enthousiast ben, maar hier had ik net hetzelfde gevoel bij als hetgene jij beschrijft. Die kerel is zó vol van zichzelf dat hij een gevaar betekent voor de algemene orde. Hij verdient een plaats in een psychiatrische inrichting op de afdeling “Ik ben God/Napoleon/Einstein…” En elke keer weer komt hij er onderuit om geen nederlands te moeten praten tegen de Vlamingen. Dat ventje is zo glad als een aal. Proficiat met je stuk!

  2. Hij is zelfgenoegzaam, narcistisch, vol van eigenliefde, een spiegellikker, enz… ik dacht gewoon dat er genoeg alternatieven beschikbaar waren. Ik ga nu verder lezen.

  3. Inhoudelijk volg ik.
    Maar ben toch even ‘geschrokken’ van het vulgaire taalgebruik. Ongepast en ongewenst wat mij betreft op een forum als Spaarvarkens.be Laten we het aub, zeker als ‘docent’ beschaafd houden.