Uw (elektrische) fiets beschermen tegen diefstal? Welke verzekeraar biedt de beste prijs-kwaliteit?

Deze week kreeg een vriend van mij slecht nieuws: zijn gloednieuwe elektrische fiets raakte gestolen vlak voor zijn kantoor. De dief is duidelijk herkenbaar op de camerabeelden, maar dit leverde tot op heden nog niets op. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen brengt dit verhaal ons bij het belang van een diefstalverzekering. Zeker nu steeds meer mensen voor een elektrische fiets kiezen en deze niet bepaald goedkoop zijn. Heel wat partijen bieden dergelijke verzekeringen aan. Toch bestaan er onderling grote verschillen tussen hen.

Preventiemaatregelen

Het is niet ongewoon dat verzekeraars eisen stellen aan klanten vooraleer de verzekeraar tussenkomt. De belangrijkste hiervan zijn de preventiemaatregelen die u dient te nemen om diefstal te voorkomen.

KBC, AG (via BNP Paribas) en ENRA verplichten hun verzekeringsnemers om gebruik te maken van een ART-goedgekeurd fietsslot van categorie 2 of hoger.  U hoort de fiets vast te maken met zo’n slot aan een vast bevestigingspunt.

Wanneer uw fiets gestolen wordt, moet u ter controle twee originele sleutels kunnen voorleggen per slot aan de verzekeraar. De sleutel van uw wielslot aan de fiets zelf én de sleutel van uw externe fietsslot.

Vergoeding bij diefstal

Een belangrijk aandachtspunt bij de keuze voor een verzekeraar is de vergoeding die u krijgt bij de diefstal van uw fiets. Wanneer uw fiets wordt gestolen tijdens het eerste jaar van de verzekering zal u het volledige aankoopbedrag terugkrijgen voor de aankoop van een nieuwe fiets. U krijgt het geld dus niet cash op uw rekening gestort. Na afloop van het eerste jaar, rekenen een groot deel van de verzekeraars een zogenaamd slijtagepercentage aan. KBC en BNP Paribas hanteren bijvoorbeeld een slijtpercentage van 1% per maand. Concreet betekent dit wanneer uw fiets wordt gestolen wanneer u hem 4 jaar in bezit heeft u slechts 64% van de aankoopwaarde vergoed krijgt door de verzekeraar.

Bij Yuzzu, rekenen ze na twee jaar dus vanaf maand 25 een slijtpercentage aan. Bij Allianz wordt het slijtpercentage toegepast na afloop van het derde jaar, dus vanaf maand 37.

Een verzekeraar die dergelijk slijtpercentages niet toepast is ENRA. Dit is tevens een verzekeraar die door mijn plaatselijke fietshandelaar, Re-cycle in Bierbeek, wordt aanbevolen.

Lees dus aandachtig na in de polisvoorwaarden in hoeverre uw verzekeraar een dergelijk slijtagepercentage toepast.  U kan deze informatie terugvinden in de algemene voorwaarden van de verzekering op de website van uw verzekeraar.

Vergelijking tussen verzekeraars

Om een duidelijk overzicht te geven, vind u hier de prijs van een verzekering terug voor een elektrische fiets inclusief accessoires met een aankoopwaarde van 2500 euro. Sommige verzekeraars zoals KBC bieden in hun fietsverzekering een totaalpakket waarin diefstal, schade en bijstand zit inbegrepen. Bij andere verzekeraars is het mogelijk om enkel te opteren voor een diefstaldekking. Al deze simulaties kan u makkelijk zelf doen via de websites van onderstaande verzekeraars.

 

Verzekeraar Dekking Prijs  (per jaar) Toepassing van een slijtingspercentage
ENRA Diefstal 54,97 euro Nee.*
Yuzzu Diefstal 73,74 euro Ja, vanaf de 25e maand
BNP Paribas (AG Insurance) Diefstal 74,23 euro Ja, vanaf de 13e maand
Allianz Diefstal, schade en bijstand 65 euro Ja, vanaf de 37e maand
KBC Diefstal, schade en bijstand. 102,12  euro Ja, vanaf de 13e maand

*na vijf jaar (vanaf de 61e maand) verzekerd te zijn, zal ENRA de fiets laten herwaarderen door een erkende fietsverkoper. De bepaalde waarde staat gelijk aan de huidige waarde van de fiets op dat moment. Deze geschatte waarde zal u dan ontvangen, wanneer de fiets gestolen wordt.

Samengevat:

  • Als verzekerde bent u doorgaans verplicht een ART-goedgekeurd slot van categorie twee of hoger aan te kopen en deze naast uw gewoon wielslot te gebruiken.
  • Bekijk of uw verzekeraar een slijtingspercentage toepast en wanneer. De toepassing van een slijtingspercentage zorgt voor een lagere uitbetaling bij diefstal van uw fiets.
  • Bekijk welke dekking er inbegrepen is in uw verzekering. Hoe meer dekking  inbegrepen is naast diefstal hoe duurder de verzekering.
  • ENRA is de enige verzekeraar die geen slijtingspercentage toepast en de beste prijs-kwaliteit geeft aan klanten.

Disclaimer: Noch de auteur van het artikel als spaarvarkens.be heeft een commercieel belang bij het al dan niet aanraden van bepaalde verzekeraars.

 

23 rating(s), gemiddelde: 4.7.