(Elektrische) fiets gestolen? Geen probleem met een diefstalverzekering!

Fietser

Uw (elektrische) fiets beschermen tegen diefstal? Welke verzekeraar biedt de beste prijs-kwaliteit?

Deze week kreeg een vriend van mij slecht nieuws: zijn gloednieuwe elektrische fiets raakte gestolen vlak voor zijn kantoor. De dief is duidelijk herkenbaar op de camerabeelden, maar dit leverde tot op heden nog niets op. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen brengt dit verhaal ons bij het belang van een diefstalverzekering. Zeker nu steeds meer mensen voor een elektrische fiets kiezen en deze niet bepaald goedkoop zijn. Heel wat partijen bieden dergelijke verzekeringen aan. Toch bestaan er onderling grote verschillen tussen hen.

Preventiemaatregelen

Het is niet ongewoon dat verzekeraars eisen stellen aan klanten vooraleer de verzekeraar tussenkomt. De belangrijkste hiervan zijn de preventiemaatregelen die u dient te nemen om diefstal te voorkomen.

KBC, AG (via BNP Paribas) en ENRA verplichten hun verzekeringsnemers om gebruik te maken van een ART-goedgekeurd fietsslot van categorie 2 of hoger.  U hoort de fiets vast te maken met zo’n slot aan een vast bevestigingspunt.

Wanneer uw fiets gestolen wordt, moet u ter controle twee originele sleutels kunnen voorleggen per slot aan de verzekeraar. De sleutel van uw wielslot aan de fiets zelf én de sleutel van uw externe fietsslot.

Vergoeding bij diefstal

Een belangrijk aandachtspunt bij de keuze voor een verzekeraar is de vergoeding die u krijgt bij de diefstal van uw fiets. Wanneer uw fiets wordt gestolen tijdens het eerste jaar van de verzekering zal u het volledige aankoopbedrag terugkrijgen voor de aankoop van een nieuwe fiets. U krijgt het geld dus niet cash op uw rekening gestort. Na afloop van het eerste jaar, rekenen een groot deel van de verzekeraars een zogenaamd slijtagepercentage aan. KBC en BNP Paribas hanteren bijvoorbeeld een slijtpercentage van 1% per maand. Concreet betekent dit wanneer uw fiets wordt gestolen wanneer u hem 4 jaar in bezit heeft u slechts 64% van de aankoopwaarde vergoed krijgt door de verzekeraar.

Bij Yuzzu, rekenen ze na twee jaar dus vanaf maand 25 een slijtpercentage aan. Bij Allianz wordt het slijtpercentage toegepast na afloop van het derde jaar, dus vanaf maand 37.

Een verzekeraar die dergelijk slijtpercentages niet toepast is ENRA. Dit is tevens een verzekeraar die door mijn plaatselijke fietshandelaar, Re-cycle in Bierbeek, wordt aanbevolen.

Lees dus aandachtig na in de polisvoorwaarden in hoeverre uw verzekeraar een dergelijk slijtagepercentage toepast.  U kan deze informatie terugvinden in de algemene voorwaarden van de verzekering op de website van uw verzekeraar.

Vergelijking tussen verzekeraars

Om een duidelijk overzicht te geven, vind u hier de prijs van een verzekering terug voor een elektrische fiets inclusief accessoires met een aankoopwaarde van 2500 euro. Sommige verzekeraars zoals KBC bieden in hun fietsverzekering een totaalpakket waarin diefstal, schade en bijstand zit inbegrepen. Bij andere verzekeraars is het mogelijk om enkel te opteren voor een diefstaldekking. Al deze simulaties kan u makkelijk zelf doen via de websites van onderstaande verzekeraars.

 

Verzekeraar Dekking Prijs  (per jaar) Toepassing van een slijtingspercentage
ENRA Diefstal 54,97 euro Nee.*
Yuzzu Diefstal 73,74 euro Ja, vanaf de 25e maand
BNP Paribas (AG Insurance) Diefstal 74,23 euro Ja, vanaf de 13e maand
Allianz Diefstal, schade en bijstand 65 euro Ja, vanaf de 37e maand
KBC Diefstal, schade en bijstand. 102,12  euro Ja, vanaf de 13e maand

*na vijf jaar (vanaf de 61e maand) verzekerd te zijn, zal ENRA de fiets laten herwaarderen door een erkende fietsverkoper. De bepaalde waarde staat gelijk aan de huidige waarde van de fiets op dat moment. Deze geschatte waarde zal u dan ontvangen, wanneer de fiets gestolen wordt.

Samengevat:

  • Als verzekerde bent u doorgaans verplicht een ART-goedgekeurd slot van categorie twee of hoger aan te kopen en deze naast uw gewoon wielslot te gebruiken.
  • Bekijk of uw verzekeraar een slijtingspercentage toepast en wanneer. De toepassing van een slijtingspercentage zorgt voor een lagere uitbetaling bij diefstal van uw fiets.
  • Bekijk welke dekking er inbegrepen is in uw verzekering. Hoe meer dekking  inbegrepen is naast diefstal hoe duurder de verzekering.
  • ENRA is de enige verzekeraar die geen slijtingspercentage toepast en de beste prijs-kwaliteit geeft aan klanten.

Disclaimer: Noch de auteur van het artikel als spaarvarkens.be heeft een commercieel belang bij het al dan niet aanraden van bepaalde verzekeraars.

 

Reacties

    1. Dag Marc,

      Je bent de persoon die me scherpt houdt met steeds gerichte en interessante vragen, dank daarvoor.

      De prijzen in de vergelijking zijn inderdaad zonder rekening te houden met kortingen. De reden hiervoor is zeer specifiek zoals je zelf aangeeft: wat is de meerwaarde van zo’n korting als ze uw fiets al na het eerste jaar verzekering beginnen afschrijven aan de hand van het slijtingspercentage.

      Baloise staat er inderdaad niet tussen, al heb ik deze verzekeraar wel bekeken. De voorwaarden zijn gelijkaardig met de andere verzekeraars. Baloise biedt nl een combiverzekering aan dwz combinatie van diefstal, schade en bijstand. Daarnaast passen ze al vroeg een slijtpercentage toe vanaf de 13e maand van de verzekering. De prijs voor een elektrische fiets te verzekeren bedraagt 87,50 euro per jaar.

  1. Beste Stefanie, Ik feliciteer jou eerste en vooral met je lovenswaardig artikel dat zéker actueel is. Maar ik heb toch enkele vragen…. Sommige verzekeraars geven het eerste jaat een korting van 10% of 1- of 2 maanden gratis , of een fietstas of drinkbeker….alles is goed om klanten te werven. Daarom mijn vraag: zijn de geafficheerde prijzen de prijs die de fietser betaald voor elk jaar van zijn verzekering (dd.w.z. zonder rekening te houden met tijdelijke kortingen/acties) enz… Een tweede zaak valt mij er op: “Balloise” lijkt dé specialist de zijn voor de markt van de elektische fietsen en die zie ik niet staan? Volledigheidshalve zet ik de link hierbij: https://www.baloise.be/nl/prive/fiets/fietsverzekering.html Ik zal nogmaals proberen om mijn comment te publiceren maar zet hem in ieder geval ook bij jouw artikeltje op de spaarvarkensclub. Vriendelijke groet, Marc

  2. Opletten dat jullie niet afwijken, Spaarvarkens. Dit artikel wijkt af. Het bevat reclame voor je lokale fietshandelaar (waarom staat de naam er anders bij) en het gaat helemaal niet meer over beleggen. Het komt me te commercieel over en verzwakt de credibility van het mooie beleggersproject doordat het een allegaartje wordt.

    1. Dag Spaarezeltje,

      Ik kan u verzekeren dat het artikel in alle onafhankelijkheid geschreven is. Enkel kan het naar mijn inziens nooit kwaad om te kijken hoe een verzekeraar het er vanaf brengt in de praktijk. Ik denk dat het daarom niet verkeerd is om de helpende partij even openlijk te bedanken voor de inzichten hieromtrent.

      Verder is het de bedoeling dat we met Spaarvarkens.be het hebben over enerzijds vermogen laten groeien (beleggen), vermogen behouden (vandaar dit artikel over verzekeringen) en binnenkort ook over vermogen overzetten naar de volgende generatie (successieplanning). Beleggen is één van de zaken die belangrijk is in financiële educatie, maar zeker niet allesomvattend. Deze onderwerpen passen tevens ook perfect onder onze slagzin “geld en geluk”.

      Warme groet,

      Stefanie