Drie tips van Jim Stukken
Jim Stukken geeft op Spaarvarkens.be de cursus ‘Beleggen voor Beginners’. Tijdens de lessenreeks neemt hij beginnende en gevorderde beleggers mee op pad naar een robuuste portefeuille. De afgelopen 12 maanden bracht zijn selectie (VWCE, Brederode en Aedifica) 25,1% rendement op.
iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) (IE00B6R52259)
Al twee jaar op rij staat er een ETF die de wereldwijde markten volgt op nummer 1 tussen mijn favorieten. Als je het mij vraagt, kan je hier weinig verkeerd mee doen. Vorig jaar en het jaar ervoor was dat de FTSE All-world ETF van Vanguard. Verandering van spijs doet eten en daarom kies ik dit jaar voor een ander exemplaar. Deze ETF doet eigenlijk net hetzelfde, maar heeft als voordeel dat hij niet geregistreerd is in België. Daardoor betaal je slechts 0,12% beurstaks aan Vadertje Staat. Op de lange termijn maakt die beurstaks minder uit, maar het voelt toch altijd goed om minder te betalen. Met één druk op de knop beleg je met deze ETF in 2.412 bedrijven wereldwijd. Het totale kostenplaatje bedraagt slechts 0,20% op jaarbasis.
Correctie: op deze ETF betaal je tegenwoordig wel 1,32% TOB.
Brederode (LU1068091351)
Tijdens mijn lessen wil ik iedereen op een verstandige manier leren beleggen. Dat kan door te kiezen voor heel simpele beleggingen als ETF’s en holdings. Consistent beleggen en blijven beleggen is uiteraard ook heel belangrijk en daarom kies ik ook dit jaar, voor de derde keer op rij, opnieuw voor de Belgische holding Brederode. De holding van de familie van der Mersch noteert momenteel met een korting van 18,7%, wat nog steeds interessant is. De grootste beursgenoteerde posities binnen Brederode zijn Mastercard en Alphabet, het bedrijf achter Google. Helaas zijn de posities in China iets te vroeg afgebouwd. Daarnaast presteerde de private equity uitmuntend en groeide dat gedeelte tot 69% van de totale portefeuille.
NKT (DK0010287663)
Elektrisch rijden, verwarmen, zonnepanelen op het dak en windmolenparken op zee. Om een almaar meer elektrische toekomst te verwezenlijken zullen we al die energie moeten transporteren. Daarvoor zijn kabels nodig. Het Deense NKT, met een marktkapitalisatie van 4,6 miljard euro, produceert de kabels die onze toekomst zullen elektrificeren. Het bedrijf heeft een netto cashpositie van 1,2 miljard euro en heeft dus nog ruimte om te groeien. Ook zag het zijn orderboek aandikken tot maar liefst 11,3 miljard euro. Bijna de helft van de infrastructuur in Europa is ouder dan 40 jaar, wat betekent dat er flink geïnvesteerd moet worden om de energietransitie mogelijk te maken. Bedrijven als NKT kunnen daarvan profiteren.
De ETF iShares MSCI ACWI UCITS ETF (IE00B6R52259) is geregistreerd in België (FSMA en website iShares). Aangezien het een accumulerende ETF is en geregistreerd in België wordt er een beurstaks (TOB) van 1,32% aangerekend.
Bolero en Saxo rekenen beide 1,32% TOB aan.
Dat klopt inderdaad. Ik vermoed dat dit wel recent veranderd is. Ik ga even na hoe of wat en zal vervolgens de nodige correctie doorvoeren aan het artikel.
Jim, het hangt ervan af wat je met ‘recent’ bedoelt. 🙂
Ik heb de TOB van deze ETF in januari 2024 gecontroleerd (in het kader van de voorbeeld ETF lijst voor ons programma) en toen stond deze al op de FSMA lijst, dus TOB van 1,32%.
Mogelijks hebben nog niet alle brokers zich aangepast aan de “aangepaste TOB regeling” (puntjes op de i door FOD) maar mijn ervaring leert dat Bolero bijvoorbeeld zich snel had aangepast.
Idem Toon, ik heb hem ook in januari nagekeken in het kader van onze cursus, wellicht gaat het dan daar ergens veranderd zijn. Ik heb even gezocht met Google om te kijken wanneer precies, en zie nog verschillende websites waar het verkeerd op staat.
Het toont wel aan dat ik al jaren gelijk heb in verband met de TOB en dat dit effectief verwaarloosbaar is voor de langetermijnbeleggers gezien het erg onderhevig is aan verandering. Als je op het einde 1,32% moet betalen heeft het zuinig zijn op die beurstaks plots niet meer veel zin gehad. Als je dan ook nog een ETF kocht die minder gepresteerd heeft puur voor de lagere TOB, dan heb je het al helemaal verkeerd gedaan.
Kijk naar kwaliteit. Let op kosten, onder andere fiscale, maar laat dat nooit de prioriteit zijn bij een beslissing over een belegging of een investering. Wat de fiscaliteit betreft: die kan veranderen.
De laatste is een slimme keuze Jim. Vaak spreken we over de grote spelers die we direct zien. Investeren in windmolens, elektrische automerken, kernenergie, maar de onderdelen moeten ook gemaakt worden. Ik denk ook een mooi aandeel om te kunnen anticiperen. Als de vraag achter kabels plots afneemt, kan men ook al anticiperen met de aandelen in volgende lijn.
Deze ga ik zelf eens meenemen om te bekijken. Bedankt Jim!