Divided States of America positief voor beleggers
Een stukje over The Divided States of America.
Niets is wat het lijkt en zeker niet op de beurs
Mijn jaren op de financiƫle markten hebben me geleerd dat zekerheden niet bestaan en dat de markt je altijd kan verrassen. Ook al voorspel je de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis juist, dan nog kan de markt totaal tegenovergesteld reageren dan je had verwacht.
Election night stuurt wedmarkten in de war
En zo gebeurde het ook na de presidentsverkiezingen afgelopen nacht. Net als in 2016 zaten de polls verschrikkelijk fout in hun voorspellingen. Toen ik ging slapen om 4 uur na een nachtje de verkiezingen gevolgd te hebben, leek de kaart een bijna exacte kopie van de verkiezingen van 2016. De Belgische media die dachten dat Trump zou lijden onder de corona-epidemie, moesten vaststellen dat de steun in sommige hard getroffen staten groter was dan in 2016. Net als veel Amerikanen die op Twitter geschokt reageerden op de grote steun die Trump nog steeds geniet. De Verenigde Staten zijn meer dan ooit The Divided States of America.
De schok was trouwens rond halfdrie zo groot, dat op de gokmarkten van FTX de kans dat Biden zou winnen helemaal omdraaide. Zo kon de gelukkige die om halfdrie Belgische tijd reageerde op de paniek, ineens 5 dollar krijgen per ingezette dollar als de Democraten de presidentsverkiezingen zouden winnen. Dit terwijl gokkers anderhalf uur daarvoor maar 1,40 dollar kregen voor deze weddenschap.
Geen negatieve reactie op de financiƫle markten
Maar tot daar de volatiliteit. Wat met de Europese aandelenmarkten? Die waren eigenlijk opmerkelijk kalm. Meer zelfs, de reactie was net als het verkiezingsresultaat totaal onverwacht. Bijna elk analistenrapport dat ik gelezen heb de afgelopen maand waarschuwde dat vooral een onduidelijke winnaar negatief was voor de markt. Terwijl iedere beursanalist die ik had geĆÆnterviewd, voorspelde dat zowel een duidelijke Trump overwinning als een overwinning voor Biden positief zou zijn. Het enige dramatische scenario waarbij de markt zou dalen, was een ācontested vote scenarioā waarbij de winnaar niet duidelijk zou zijn op verkiezingsnacht.
En wat zagen we? Bij de opening van de Europese beurzen noteerde de markten even een paar procent in het rood, maar amper een halfuur later was er niets meer van dat verlies te merken. Dat Trump de overwinning al had geclaimd en de Democraten waarschijnlijk niet de senaat zouden binnenhalen, leek een fait divers.
De winnaar van de Divided States of America vermoedelijk Joe Biden
Maar is die reactie bij beleggers terecht? Zoals het er nu naar uitziet, zal Biden de verkiezingen winnen en leider worden van de Divided States of America. Voor veel Democraten een opluchting, maar wie verder kijkt moet als Democraat toch wel vloeken. Door het slechter dan verwachte resultaat, is de kans immers groot dat de Democraten geen controle zullen hebben over de senaat. Politiek gezien is dit pure horror, want dat wil zeggen dat Biden de komende vier jaar over tal van onderwerpen compromissen zal moeten sluiten met de Republikeinen. De vrees dat zijn presidentschap gesaboteerd zal worden nog voordat het begonnen is, is dan ook gegrond. Wat ook wil zeggen dat van grote stimulusplannen, ambitieuze klimaatambities en ambitieuze maatregelen tegen COVID-19 niet veel in huis zal komen zonder de zegen van de Republikeinen. Dit terwijl het Supreme Court ondertussen een Republikeins overgewicht heeft.
Maar beleggers reageren dus positief en daar zijn goede redenen voor. Zo leerde het verleden dat een situatie waarin het congres en de senaat door verschillende fracties ingenomen werden, zorgde voor minder radicaal beleid. Hogere belastingen of het opbreken van de grote techbedrijven en sterke regulering maken hierdoor minder kans om er te komen. Dat is ook de reden waarom de Amerikaanse technologie-index NASDAQ onmiddellijk 3,9 procent won. Enkel en alleen al de aandelen Apple, Microsoft, Facebook, Amazon en Google-moeder Alphabet stegen zo de dag na Election Day met 350 miljard dollar in beurswaarde.
Lage belastingen en stimulus op komst
En ook de doorsnee Amerikaanse bedrijven lijken te zullen profiteren. Zo zal het moeilijk worden voor Biden om de belastingverlagingen van Trump terug te draaien: dat zal de bedrijfswinsten ondersteunen. Diezelfde ondernemingen lijden nog steeds onder de gevolgen van de coronapandemie waardoor beide politieke partijen onder druk onvermijdelijk toch tot een deal zullen komen, al zal hij kleiner zijn dan gehoopt. De Amerikaanse overheid zal in de tussentijd enorme stimuli blijven pompen in de financiƫle marken, wat ook de economie moet blijven ondersteunen. Een zeer positieve omgeving dus voor financiƫle activa en dat is veel belangrijker dan de vraag wie nu aan het roer zal staan van de Divided States of America.
Timing stimulus in Divided States of America een vraagteken
Wel verwacht ik dat de markten nog wel nerveus kunnen worden. Niet zozeer door de contested vote, maar omdat de markten al lang wachten op een bijkomend stimuluspakket en de tijd voor veel Amerikanen toch begint te dringen. Indien we een verdeelde senaat krijgen, belooft de timing en de omvang van de stimulus onzeker te worden. En aangezien voor nog zeker 1 senaatzetel een speciale verkiezing in januari nodig is, kan dat de komende weken nog voor wat turbulentie zorgen.
Ik verwacht dan ook dat beleggers de komende dagen hun portefeuilles tegen het licht zullen houden en bepaalde sectorbeleggingen zullen afwikkelen. Beleggers die anticipeerden op trades die inspeelden op een grote Biden overwinning (door te beleggen in China, groeimarkten en hernieuwbare energie) zullen waarschijnlijk op korte termijn geneigd zijn om winst te nemen op deze posities. Dit terwijl oliegerelateerde beleggingen en Ruslandfondsen wel eens euforisch kunnen reageren nu Biden minder macht dreigt te hebben dan gevreesd. Waarna de focus zal beginnen verschuiven naar de cyclische aandelen die goed moeten presteren wanneer men weer een blik stimulusmaatregelen zal werpen en de economie weer heropent.
De realiteit is dat er niet veel verandert. De pandemie en het stimulusverhaal zullen al snel weer de hoofdthemaās worden op de beurs. Tegelijkertijd zullen de rentes wereldwijd laag blijven door de vlucht naar veiligheid en de massale steun van centrale banken. En politiek gezien zullen de Verenigde Staten de komende vier jaren in een zeer verdeeld land leven. Maar laat net dat, vreemd genoeg, voor veel beleggers een aantrekkelijk vooruitzicht zijn. En hopelijk voor u ook een reden om te beleggen, zoals mijn collega-Spaarvarken Pascal Paepen beaamt.
Reacties