De week van 10.000 miljard

Rubber coating and flip flap swing at the playground at preschool.

Vooruitzicht: Wat te verwachten van de cijfers van de Magnificent Seven?

Het belooft een drukke week te worden voor beleggers die geïnvesteerd hebben in “The Magnificent Seven”. Vijf van de zeven Amerikaanse technologie-aandelen die in 2023 op zichzelf de Amerikaanse indexen hoog hebben gehouden, komen deze week met resultaten. Zo zullen Apple, Microsoft, Amazon, Meta en Alphabet hun cijfers bekendmaken. Het gaat niet om een kleinigheid, want deze vijf bedrijven hebben een gewicht van maar liefst 10 biljoen dollar (+10.000 miljard dollar) aan beurswaarde. Ontgoochelende cijfers of euforische aankondigingen kunnen dan ook meteen zorgen voor forse bewegingen op de wereldwijde index. En dat het snel kan gaan met de Magnificent Seven, toont meteen deze grafiek. 

Rendement Magnificent Seven in 2024

2024 is voor de Magnificent Seven net als 2023 gestart met volatiele bewegingen. Tesla kwam vorige week al uit met cijfers waarbij teleurstellende volumes en de constante stroom van prijsverlagingen de winst onder druk zette. Het resultaat? De Amerikaanse autofabrikant staat in januari alleen al 26,6 procent lager. Op de cijfers van Nvidia is het nog wachten tot 21 februari, al lopen beleggers daar al vooruit op een positieve verrassing. De afgelopen weken stond de chipsector in vuur en vlam waar ook Nvidia van kon profiteren.

Maar wat doet de rest van the Magnificent Seven? Focus op Microsoft

Het is in de eerste plaats vooral uitkijken naar de cijfers van Microsoft en Alphabet die vandaag zullen uitkomen. Microsoft kon profiteren van zijn partnership met ChatGPT ontwikkelaar OpenAI. Daardoor kon het in de afgelopen kwartalen mee op de AI-trein springen. Maar de echte winsten liggen vooralsnog te rapen in de cloud business wat de groeimarkt voor Microsoft blijft. En de prestaties daar zijn dan ook hetgeen waar de markt vooral op zal focussen. In de kwartalen rond 2021 kon de divisie nog met 50% groeien, maar sinds het vierde kwartaal van 2021 is deze groei procentueel telkens teruggevallen tot ongeveer 26% per jaar. Na de grote hype rond ChatGPT en het feit dat Microsoft nu al op 3 biljoen (!) dollar gewaardeerd staat, verwachten beleggers wel dat deze trend op zijn minst wat moet keren. Slaagt de clouddivisie er niet in om substantieel te groeien richting de 30% grens, dan kan dit wel eens leiden tot een teleurgestelde reactie bij beleggers en winstnemingen. We kijken daarnaast ook uit naar meer informatie over de Copilot software waarin men enkele AI-toepassingen heeft gestoken en die sinds begin november op de markt gekomen is. Dat zal een goede maatstaf zijn om te zien hoe Microsoft voorlopig de AI-hype in centen kan omzetten. Volgens Bloomberg verwachten analisten een kwartaalomzet van 61,1 miljard dollar en een winst per aandeel van 2,78 dollar.

Alphabet: is er nog toekomst voor Google?

Nog zo’n aandeel dat in alle stilte een nieuwe all time high heeft neergezet, is Google moeder Alphabet. De beurswaarde ligt met 1910 miljard dollar nog nipt onder de magische grens van 2 biljoen dollar. Een groot verschil met vorig jaar, want toen waren beleggers nog bang dat OpenAI Google onder druk zou zetten en dat iedereen zijn vragen zou opzoeken met ChatGPT. Het resultaat waar beleggers bang voor waren? Minder verkeer op de website van Google en minder advertentie-inkomsten. 

Die vrees is dan wel weggedeemsterd, maar de vraag is of Google op termijn ook zijn advertentie-inkomsten kan behouden. De groei is al minder als voorheen, maar in de markt van digitale advertenties is er voorlopig wel nog groei te vinden. Maar hoe meer gebruikers van Google op concurrerendere chatbots zullen werken, hoe fragieler de beurskoers van Alphabet eruit kan zien in de toekomst. Draait de groei in zoekvolumes om in een krimp dinsdag? Dan zal dit meteen beleggers verontrusten en een verkoopgolf in gang zetten, zeker na de recente stijging. Ook concurreert de cloud divisie met die van Amazon en Microsoft waarbij in het derde kwartaal de groei bij Alphabet omdraaide in een krimp. Dat zijn dan ook meteen de twee pilaren waar beleggers vandaag best naar kijken samen met de omzet- en winstcijfers. Alphabet rekent op een omzet van 85,3 miljard dollar volgens Bloomberg en een winst van 1,59 dollar per aandeel.

Apple: anticiperen op een appelflauwte

Donderdag komen dan de drie mastodonten Apple, Meta en Amazon op de proppen met hun cijfers. Vooral voor Apple hanteren we een gezonde voorzichtigheid. Ondanks de stijgende aandelenkoers, daalt de omzet nu al meerdere kwartalen op rij. Dit terwijl het aandeel van Apple in 1 jaar maar liefst een beursstijging zag met 34 procent sinds eind januari vorig jaar. En dat was dan gewoon nog door tegenvallende iPhone verkopen. 

Daarbovenop komt vanaf dit jaar het probleem dat Apple in de VS en Europa zijn App store moet openzetten voor derde partijen. Op die manier verliest Apple zijn monopoliepositie en zullen de inkomsten uit de App Store dalen. Dat is omzet met een hoge marge, dat doet extra pijn. Zeker nu in China de verkoop van iPhone’s hapert. Zoveel potentiële tegenwind in combinatie met een beurskoers die dicht staat op een all-time high, maakt ons voorzichtig. Analisten verwachten een kwartaalomzet van 118,1 miljard dollar en een winst per aandeel van 2,11 dollar.

Meta: goedkoopste van de dure aandelen

Mensen mogen Meta dan wel vaak dood verklaren, waarbij Facebook enkel nog door opa’s en oma’s gebruikt wordt, maar de groep slaagt er wel nog steeds in om ieder jaar miljardenwinsten te boeken. VR moet de toekomstige groeimotor worden, maar kost vandaag meer dan dat het opbrengt. Het aandeel is wel het goedkoopst van alle Magnificent Seven aandelen met een koers-winst rond de 22 voor het aankomende jaar. Beleggers rekenen op een kwartaalomzet van 39 miljard dollar en een winst per aandeel van 4,90 dollar.

Amazon: wat brengt de toekomst?

En Amazon? Ook hier speelt het ‘winner takes all’ effect deels. Brengt Microsoft goede cijfers uit voor zijn clouddivisie, dan stijgt de kans dat dit ten koste ging van de clouddivisie van Amazon. Verrassend genoeg kan Amazon wel eens last beginnen te krijgen vanuit een heel andere divisie, namelijk de retaildivisie. Pakjes moeten immers geleverd worden via koeriers die rijden op dure fossiele brandstoffen. En nu energie door de problemen in het Midden-Oosten duurder wordt, kan dit wel eens fors wat geld kosten voor Amazon. Al zijn dat eerder problemen die pas in dit kwartaal zichtbaar zullen worden. Amazon moet minstens met een kwartaalomzet van 166,2 miljard dollar komen en een winst van 0,78 dollar per aandeel om de analistenconsensus te halen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates en beursnieuws? Schrijf je dan in als clublid. Je krijgt dan toegang tot onze portefeuilles, forum, WhatsApp groep, uitstappen, webinars, meerdere artikels per week en je kan meedoen aan ons wekelijkse actualiteitswebinar waar je live vragen kan stellen over je beleggingen.

Reacties