April 2015. Zo lang is het geleden dat ik tijdens een wandeling in het zachtheuvelende Pajottenland met econoom en financieel expert Ivan Van de Cloot ben gaan wandelen. Het onderwerp? Als jonge econoom wou ik meer weten over de bankencrisis waar Ivan toen net een boek over had uitgebracht genaamd Roekeloos. En op dat moment wou ik als jongeling vooral achtergrondinformatie over de val van Dexia, een molensteen die tot vandaag rond de nek van iedere Belg hangt.

Na al die jaren is er helaas weinig veranderd aan de kern van het Dexia dossier ondanks massale overheidssteun. Ter herinnering, tijdens de bankencrisis kreeg Dexia al voor 6,4 miljard euro aan kapitaalinjecties waarvan 3 miljard euro door Belgische overheden en Belgische aandeelhouders. Enkele jaren later in 2011 zou de Dexiabom echter definitief barsten waarbij de staat de bank zou nationaliseren. Kostprijs? 3,73 miljard euro terwijl de Belgische overheid ook een staatswaarborg van 54,45 miljard euro moest slikken. Of een waarborg van 15 procent van het BBP terwijl van alle Dexia-kredieten maar 5 procent in België openstonden volgens mijn wandelpartner. En helaas lijkt dit enkel maar het begin.

Onze artikels zijn gratis

Wel vragen we je om eerst even aan te melden. Dat kan via sociale media of e-mail.

Aanmelden via sociale media:

Hiermee verklaar je je akkoord met het delen van persoonsgegevens zoals je profielgegevens en voorkeuren. Wij posten niets op jouw profiel. Ook verkopen wij jouw data niet door.

Registreren of aanmelden via e-mail:

Wat vond je van dit artikel?
30 rating(s) met een gemiddelde van 4.8.