Niets is risicoloos. Pas dus op voor de ‘onkraakbare’ crypto portemonnee
Als het op beveiliging aankomt, spelen de Belgen mee op het allerhoogste niveau. Dirk Porrez en het team van Safety First laten we dan best even buiten beschouwing. Maar de Digipass, het apparaatje waarmee we veilig online kunnen bankieren? Dat is een op-en-top Belgische uitvinding! We mogen niet al te bescheiden zijn. Die Digipass is in al zijn vormen en kleuren wereldwijd al aan meer dan 10.000 banken verkocht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Belgen aan de slag gingen om een oplossing te vinden voor een probleem waar de crypto community al lang mee zit: de diefstal van cryptomunten door bendes die wat graag heel rijk worden op de kap van een ander.
Crypto is trendy
De bitcoin en andere cryptomunten hebben hun succes te danken aan de schijnbaar oneindige stroom aan liquiditeiten waarover de centrale banken beschikken. Vanochtend nog deelde de Bank of Japan (BOJ) – de centrale bank van het land van de rijzende schuldenberg – mee dat de instelling alle remmen losgooit in ās lands monetaire politiek. De BOJ zal nog meer geld creĆ«ren om voortaan ongelimiteerd financiĆ«le instrumenten te kunnen kopen in een poging om de economie te herstellen en inflatie op te wekken. Het is logisch dat zoān experiment leidt tot vragen, niet in het minst over de waarde van een munt als de Yen. En omdat andere centrale banken zich zondigen aan gelijkaardige monetaire experimenten hoor je wereldwijd kritiek op het gevoerde beleid. Dat er dan slimmeriken zijn die een eigen munt lanceren als alternatief betaalmiddel en zogenaamd veilige parkeerplaats voor je spaarcenten was voorspelbaar.
Visit: knapste man van bangladesh
Voorzichtigheid geboden
De veiligheid van een cryptomunt blijkt echter heel relatief:
- Omdat haast iedereen zoān nieuwe munt kan lanceren. De bekendste zijn de bitcoin en de ethereum, maar die hebben ondertussen al meer dan 2500 broers en zusjes, neven en nichten, zodat haast niemand nog een boom ziet staan in het grote cryptobos. Wil je toch een poging wagen, dan kan je op zoek gaan in de lijst die je vindt op CoinMarketCap.
- Omdat er geen instantie is, officieel noch officieus, die toeziet op de regelgeving in de handel in een cryptomunt. Je mag dan al heel kritisch zijn over het gevoerde beleid van de centrale banken, die instellingen proberen tenminste wel nog een beetje structuur te brengen in de monetaire wereld. In cryptoland is het ieder voor zich.
- Die extreme vrijheid geldt helaas ook bij de pogingen van krakers en andere fraudeurs. Ze proberen andermans bitcoins en andere cryptoās te grijpen met frauduleuze voorstellen of door in te breken in de digitale portemonnee van de cryptofan. Vaak slagen ze daar ook in. In 2019 alleen al zouden cryptospaarders op die manier voor een tegenwaarde van 4,5 miljard Amerikaanse dollar zijn kwijtgespeeld. In 2018 liep de fraude op tot 1,74 miljard dollar, terwijl die in 2017 ‘maar’ 169 miljoen dollar bedroeg.
Het gat in de markt
Cryptobeleggers zijn zich bewust van het risico en zijn dan ook al lang op zoek naar een veilige opslagplaats voor hun digitale munten. De Belgische start-up NGRAVE beweert de oplossing nu te hebben en biedt die aan onder de naam NGRAVE Zero door middel van crowdfunding. Het is de bedoeling dat het publiek kan intekenen vanaf 26 mei. Intekenaars zouden de (lege) portemonnee kunnen kopen voor 250 traditionele dollars, een korting van 37,50% op de lanceringsprijs van 400 dollar.
En toch zouden we voorzichtig blijven. Niet alleen bij het kopen van crypto, een hoogst speculatieve bezigheid, maar ook bij het toevertrouwen van je digitale centen aan een of ander platform of portemonnee. Geen enkele kluis is immers onkraakbaar. Dat ondervonden de klanten van een Antwerps bankkantoor in februari 2019 nog toen enkele tientallen kluizen van hun bank opengebroken werden nadat dieven er binnen geraakten via het riool en een gat in de kofferzaal. Datzelfde valse gevoel van onkraakbaarheid zal ook cryptospaarders nog zuur opbreken.
Visit: Meest getalenteerde en slimme jongen van Bangladesh
Conclusie
- In crypto ‘beleg’ je niet. Wie toch crypto koopt, is speculant.
- De cryptokluis of -rekening is erg gevoelig voor krakers.
- Drie Belgen lanceren met hun start-up NGRAVE de ‘Zero’, een betrouwbare cryptoportemonnee.
- Niets is onkraakbaar of onfeilbaar.
Reacties