De olieprijs kan nog hoger

Op de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway kreeg Warren Buffett een bizar compliment. Een aandeelhouder vroeg zich openlijk af waarom Buffett – zoals steeds – weer een uitstekend gevoel voor markttiming had. ‘Nu het klimaat op de beurzen negatief is en de koersen dalen, heeft ons bedrijf een enorme cashvoorraad opgebouwd’, stelde die. ‘Dat is ideaal. Dan kan je straks weer goedkoop kopen. Hoe doet u dat toch?’

Buffett kocht al stevig op de beurs

Een bizarre vraag, lijkt me, want Buffett had niet lang daarvoor, aan het begin van de vergadering, verduidelijkt dat Berkshire de afgelopen maanden net heel veel aandelen had gekocht. In het eerste kwartaal belegde hij voor wel 51,9 miljard dollar. Daarvan ging 3,2 miljard dollar naar de inkoop van eigen aandelen. Tegelijkertijd werden er ook voor 10,3 miljard dollar aandelen verkocht. Het saldo, 38,4 miljard dollar, ging naar de aankoop van een herverzekeraar en beleggingen in onder andere Activision Blizzard, Hewlett-Packard en oliegiganten Occidental Petroleum en Chevron.

Op het einde van het eerste kwartaal had Berkshire daardoor nog 102,7 miljard dollar in cash en schatkistcertificaten. Heel veel, dat wel, maar lang niet de 143,9 miljard dollar die de firma einde 2021 nog aanhield in cash en bijna-cash. Buffett en zijn team hebben dus alweer veel aandelen gekocht. Beetje vreemd, want in de jaarlijkse brief van Buffett die de aandeelhouders kregen te lezen op 26 februari, stelde het orakel van Omaha nog dat hij niet meteen van plan was die cash te investeren.

Vooral olie

Het kan verkeren. Buffett kocht. Nu al. ‘Mijn gevoel voor timing van de markt is helemaal niet goed’, antwoordde hij, ‘in het najaar van 2008 dacht ik te snel dat de markt op een dieptepunt zat. Het zou echter nog tot maart 2009 duren vooraleer de aandelenmarkt weer aantrok.’

Ook nu kocht Buffett allicht te vroeg. De markt timen is dan ook niet eenvoudig. Is hij nu wat voorzichtiger? Daar lijkt het niet meteen op. Hij last nog geen pauze in, behalve wat de inkoop van eigen aandelen betreft. Hij kocht geen Berkshire in april, ook al daalde de koers van het aandeel die maand fors. Maandag en dinsdag kocht hij wel weer een aardig pakketje in de olie; liefst 5,9 miljoen aandelen Occidental Petroleum, aan prijzen tussen 56 tot 58,37 dollar per aandeel. Straf. Niet meteen het grote geld, maar toch. Buffett is al jaren bullish op olie en hij vermoedt dat de prijzen, die al sterk zijn gestegen, nog zullen stijgen.

Waarom? Buffett: “Dat kan je beter aan de specialist vragen; Charlie”.

Wordt olie nog duurder?

Wanneer Charlie het woord neemt, heeft hij geen al te beste boodschap. Of toch, maar dan wel voor de oliebedrijven. Niet voor de consument en al zeker niet voor de Europeaan die binnenkort geen Russische benzine, diesel of stookolie meer kan kopen. “Olie kan en zal nog sterk in prijs stijgen’, aldus de zakenpartner van Buffett, “als het aan mij ligt, ik zou zelfs geen Amerikaanse olie meer exporteren. Het goedje wordt zeldzamer en dus ook duurder. Waarom dan verkopen?”

Slik. What goes up, must come down. Dat was al zo vaak het geval. Ook met de prijs voor het zwarte goud. In april 2020 was de olieprijs zelfs even negatief. Maar volgens Charlie Munger (98) en Warren Buffett (91) ziet het er niet naar uit dat de olie weer fors goedkoper zal worden. Duurzame belegging of niet, het duo Buffett-Munger blijft olieaandelen bijkopen. Je mag hopen dat ze ernaast zitten. Dat ze de markt niet perfect kunnen timen, weten we al. Maar hopen dat de olie daalt, is misschien toch ook vooral wishful thinking. Hoop doet leven. Maar de beurs is nooit een geloof, hoop en liefde show.

Published in Beleggen, Nieuws

Reacties

  1. Een duurdere olieprijs voor langere tijd lijkt me een gigantische impact te hebben op de economie in z’n geheel. Maar misschien zou dit eindelijk een broodnodige stevige boost kunnen geven aan duurzame energiebronnen. (al vermoed ik dat Buffett gelijk heeft wanneer hij zegt dat mensen over het algemeen overschatten hoe snel veranderingen kunnen plaatsvinden – “ We always overestimate the change that will occur in the short term and underestimate the change that will occur in the long term.”)