De 3 favoriete beleggingen van Rik Dhoest

Klein is mooi, maar vooral: het brengt meer op

Rik Dhoest is hoofd aandelen bij Bank Nagelmackers. Hij heeft tientallen jaren ervaring in het selecteren van aandelen en beheren van aandelenfondsen. Een artikel van hem dat we nooit zullen vergeten had de titel: ‘Dode beleggers presteren het beste’. Daarmee verwees hij naar een vermogensbeheerder die tot zijn ontzetting vaststelde dat portefeuilles van klanten die al lang overleden waren, een duidelijk hoger rendement opleverden dan de actief beheerde portefeuilles. Moraal van het verhaal: veel kopen en verkopen levert vaak niets op. Integendeel: het loont om geduld te hebben en niet teveel te handelen.

In deze bijdrage wijst Rik Dhoest op een van zijn andere stokpaardjes. Namelijk de vaststelling dat kleine aandelen (met een lage beurskapitalisatie of beurswaarde) meer opbrengen dan grote aandelen. Dat kan vandaag achterhaald lijken. Want het voorbije decennium brachten de grootste aandelen in de VS net meer op dan de kleinsten. En dat vooral onder aanvoering van de allergrootste techno- en internetreuzen zoals bv. Apple, Microsoft, Amazon, …

Dhoest wijst echter naar een studie die over 85 jaar net bewijst dat de kleinste aandelen fors meer opbrengen. Hij geeft aan waarom dat geloofwaardig is en benoemt ook de nadelen. Tenslotte kiest hij voor zijn favoriete beleggingen hier maar een aandeel dat particuliere beleggers als een smallcap zullen beschouwen. Het fonds dat hij beheert heet Nagelmackers Small & Midcap (dus met ook middelgrote aandelen). Er is geen vaste definitie van wat een klein aandeel is, maar in België vinden we 1 miljard euro vaak al niet meer klein, maar internationaal is dat het dat wel. Amerikanen vinden alles onder 10 miljard klein.

Het woord is aan Rik Dhoest:

‘Over de cycli heen, brengen aandelen van kleine ondernemingen meer op dan aandelen van grote ondernemingen. De risico’s zijn wel groter, maar wie dat voor lief neemt, wordt beloond. Vele studies bewijzen dat. De onderzoekers McDermott en D’Auria kwamen met een studie over smallcaps op basis van de beurskoersen van 1926 tot 2012. Dat is dus inclusief de crashes van 1929 en 1987, de dotcomzeepbel van 2000 en de financiële crisis van 2008-2009.

Kleinste aandelen versus grootste aandelen: 13% vs. 9,1%

Ze stelden vast dat de kleinste 10 procent van die aandelen over die periode een gemiddeld jaarlijks rendement van 13 procent haalden tegenover 9,1 procent voor de grootste 10 procent. Het grote nadeel van kleine aandelen is dat ze veel sterker schommelen. De kleinste aandelen waren in die periode van 85 jaar zelfs twee keer zo volatiel (schommelend) als de grootsten.

Bovendien waren er wel langere periodes waarin smallcaps het minder goed deden. McDermott en D’Auria beschouwen het extra rendement van smallcapaandelen als een risicopremie – een vergoeding voor het grotere risico van kleinere ondernemingen en de lagere verhandelbaarheid van de aandelen.

Mede daarom nam men enkele jaren geleden de beslissing binnen Nagelmackers om een Small & Midcapfonds op te richten. Vaak wordt gesteld dat de kleine ondernemingen beter presteren omdat ze veel sneller groeien dan de grote. Het is eenvoudiger om de winst te verdubbelen van 50 naar 100 miljoen dan de winst te verdubbelen bij grote bedrijven die al miljarden winst maken. Bovendien is de kans groter dat kleine ondernemingen worden overgenomen door grotere concurrenten. Doordat bovendien weinig analisten en beleggers de smallcapaandelen volgen, wordt de kans groter dat zulke aandelen onder hun reële waarde noteren. Eens de succesvolle, kleinere aandelen opgevolgd worden door de grotere brokers, is er dikwijls een multiplicatoreffect.

Risico’s

Er zijn echter ook risico’s aan verbonden. Smallcaps presteren namelijk minder goed dan largecapaandelen als de economische conjunctuur tegenzit. Beleggers kiezen in onzekere tijden veeleer voor grote ondernemingen die internationaal gediversifieerd zijn. Kleine aandelen (lees: kleine bedrijven) zijn trouwens ook vaak afhankelijk van de binnenlandse markt.

We selecteerden drie aandelen uit het Nagelmackers Small & Midcapfonds .

ASMI (120,00 euro, beurswaarde: 5,98 miljard euro)

Het bedrijf levert productiemachines voor het front-endsegment van de halfgeleiderindustrie. De investeringen in de technologietransitie naar steeds kleinere chips zal onverminderd doorgaan. Het bedrijf bouwt een nieuwe fabriek in Singapore om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. De vraag zal gestuwd worden door toepassingen als 5G, kunstmatige intelligentie, cloudcomputing, datacenters, gaming en autonoom rijden. Het bedrijf heeft een goed gevuld orderboek, koopt voortdurend aandelen in en betaalt een dividend. De waardering, met 19 x de winst voor 2020, blijft aantrekkelijk.

Pharma SGP (31,80 euro, beurswaarde: 381 miljoen euro)

Het Duitse Pharma SGP kwam in juni dit jaar naar de beurs. Het verkoopt voorschriftvrije geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten die geen klassieke chemische bestanddelen bevatten. Het bedrijf lanceerde al 27 OTC-merken sinds 2012. De producten worden exclusief in apotheken verkocht en zijn in Duitsland behoorlijk populair. Zo wordt Rubaxx veel gekocht om reuma te behandelen en is Restaxil geliefd tegen zenuwpijnen. Duitsers die last hebben van erectiestoornissen, nemen dan weer hun toevlucht tot middelen als Deseo en Neradin. Door afwezigheid van nevenwerkingen behoren de producten tot een premiumsegment.

Het bedrijf heeft dan ook zeer hoge marges. Het bedrijf is constant op zoek naar nieuwe producten en zet zeer sterk in op marketing. Het is een bedrijf dat weinig moet investeren in vaste activa, want zowel de logistiek als de productie wordt uitbesteed.

PharmaSGP staat vooral sterk op zijn Duitse thuismarkt, die vorig jaar goed was voor 73,2 procent van de omzet. Daarnaast zijn de producten ook in Oostenrijk, Italië, België, Spanje en Frankrijk verkrijgbaar. Het bedrijf is winstgevend: vorig jaar realiseerde het een nettowinst van 16,7 miljoen euro op een omzet van 62,6 miljoen.

Telenet (32,12 euro, beurswaarde: 3,65 miljard euro)

Telenet is een bekend telecommerk en levert analoge en digitale kabeltelevisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefonie in Vlaanderen en Brussel.

De onderneming met hoofdzetel in Mechelen startte het jaar goed. De onzekerheid (tot voor kort) van de groothandelsprijzen voor toegang tot Telenets netwerk en de mislukte poging om VOO over te nemen, wogen overdreven op het aandeel. Het bedrijf is een cashflowmachine en is bereid 50 tot 70% van de vrije cashflows als dividend uit te keren aan de aandeelhouders de komende jaren. Daarenboven blijft het bedrijf eigen aandelen inkopen.

Het bedrijf noteert met een k/w van 10,6 voor 2020 en een EV/EBITDA van 6,7. De koers van het aandeel heeft een serieuze inhaalbeweging tegoed.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties