De Drie Favorieten van Thomas Laermans

Eerst even terugblikken op de uitstekende vorige selectie van de fondsbeheerder van Leo Stevens uit Antwerpen. Thomas: ‘Mijn eerste verschijning vorig jaar bij Spaarvarkens heeft beleggers die gevolgd zijn geen windeieren gelegd. Microsoft +56%, Alphabet + 46% en UMG + 19.06%. Ik geef meteen al een kleine disclaimer: Deze prestatie evenaren zal niet evident zijn.’ 

‘Hoewel ik absoluut blijf geloven in het potentieel van ‘big tech’ in de VS, zijn de koersen ondertussen alweer opnieuw wat opgelopen. Wie de grote 3 (Apple, Microsoft en Alphabet) nog niet in portefeuille heeft, mag nog steeds voorzichtig kopen.  Ik kan me op dit moment echter niet van de indruk ontdoen dat er mooiere kansen liggen bij een aantal bedrijven en sectoren die ondertussen wel erg fel zijn afgestraft. Mogelijk loont het voor beleggers om hier op korte termijn op te focussen. Mijn basisscenario blijft dat we in de loop van 2024 te maken zullen krijgen met een groeivertraging die voornamelijk te wijten is aan het monetaire beleid dat momenteel gevoerd wordt in de westerse wereld. Ik spreek me niet uit over hoe fel deze groeivertraging zal zijn. Om deze onzekere tijden het hoofd te bieden opteer ik voor 2 vastgoednamen, die zouden moeten profiteren van dalende rentes en 1 defensieve voedingsgroep.‘

‘Een groeivertraging zou in principe dalende langetermijnrentes met zich moeten meebrengen. Dit zou volop wind in de zeilen moeten zijn voor rentegevoelige aandelen die in tijden van kwantitatieve versoepeling hoge toppen scheerden, maar die de voorbije 2 jaar sterk zijn afgestraft. Vastgoedbevaks zijn bij de felst gecorrigeerde bedrijven op de beurs. De sell-off begon in 2022 en zet zich door tot op vandaag.  Hoewel ik in principe weinig of geen Belgische bedrijven in portefeuille heb, zijn een aantal van de gekende GVV’s hierop een uitzondering. Bij de meeste GVV’s is er operationeel weinig aan de hand. Omwille van de aard en waardering van hun business is de langetermijnrente echter erg relevant voor hun koersen. Hoewel de markt timen om de piek in de rente te bepalen nagenoeg onmogelijk is, lijkt het me stilaan wel een mooi moment om posities beginnen op te bouwen. De grote Belgische GVV’s kennen de meeste beleggers wel, vandaar dat ik naast Aedifica ook SBA heb opgenomen. Om de selectie aan de defensieve kant te houden opteer ik ook nog voor een ‘consumer staple’.

En dan nu: de nieuwe selectie van Thomas Laermans:

Aedifica

Is een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) gespecialiseerd in zorgvastgoed. Koers in 2020 was 130 euro. Kan nu opgepikt worden op 56 euro. De rente weegt op de boekhoudkundige waarde van de gebouwen. De netto actiefwaarde per aandeel bedraagt 77,5 euro. Je krijgt dus een korting van 28% op de onderliggende waarde van de gebouwen. Het feit dat de Amerikaanse investeerder TPG recent een overnamebod lanceerde op Intervest, een andere GVV, waarbij het bod dicht bij de NAW lag, is een teken dat de kortingen overdreven zijn. Schuldgraad is na de kapitaalverhoging onder controle plus een dividendrendement van meer dan 7% maakt een mooi instapmoment.

SBA

De uitrol van 5G en ‘internet of things’ is een kans voor SBA, een Amerikaanse REIT (= GVV) die communicatietorens uitbaat. SBA is nummer 3 in de VS na American Tower en Crowncastle. Business is stabiel waarbij telecom operatoren niet snel veranderen eens ze klant zijn. Het is duur om al de apparatuur te switchen en er zijn niet veel alternatieven. De operationele marges in de VS schommelen rond 85%. Door z’n sterke marktpositie kan SBA de inflatie doorrekenen. De markt beschikt over sterke toetredingsdrempels in de vorm van kapitaalintensiteit en gelimiteerde beschikbaarheid van land voor torens. Dividendrendement is 1,5% en groeit jaarlijks.

PepsiCo

Wereldwijd gekend. Naast cola hebben ze een grote portefeuille frisdranken. Heeft een top distributienetwerk ontwikkeld. Spelers zoals Starbucks en Unilever betalen om er gebruik van te maken. Ook voeding is tegenwoordig core-business. Pepsico is wereldleider in de snack markt en is eigenaar van de merken Lays, Cheetos, Fritos en Doritos. Minder bekend is dat ze ook gezonde producten verkoopt onder de vorm van vegetarische, vegan of organische voeding. Tot slot hebben ze met Quaker ook een aanbod in ontbijtgranen. Recent was er paniek omdat nieuwe afslankmedicijnen dreigden de omzet aan te tasten. Dit lijkt overdreven en creëert een koopkans.

Dit artikel verscheen eerder in de Standaard.

Reacties