De Drie Favorieten van Peter De Neve

Peter de Neve


Peter De Neve, een particuliere belegger met meer dan een kwarteeuw ervaring, deelt zijn waardevolle kennis via de beleggersfederatie VFB en spaarvarkens.be. Dit jaar gaat zijn keuze naar een large, small, en midcap-aandeel.

D’Ieteren

D’Ieteren is een investeringsholding met participaties in Belron (Carglass), D’Ieteren auto (verdeler automerken), TVH Parts (vorkheftrucks), PHE (onderdelen), Moleskine (agenda’s) en vastgoed.

De waarde van Belron in D’Ieteren wordt geschat op 165 euro per aandeel. Hierdoor krijg je er de rest bij wijze van spreken bijna gratis bij. Concreet wil dit zeggen dat je actueel D’Ieteren kan kopen met een aanzienlijke korting die schommelt tussen 25% en 30% ten opzichte van de intrinsieke waarde. Vorig jaar werden de winstvooruitzichten twee maal opwaarts bijgesteld. Zestig procent van de aandelen zitten stevig verankerd bij de familie D’Ieteren (insiders kochten vorig jaar zelfs nog gretig aandelen bij). Recent werd er een inkoopplan eigen aandelen opgestart ter waarde van 100 miljoen euro. Twee jaar geleden werd Carlos Brito (ex ceo van AB InBev) binnengehaald als nieuwe ceo van Belron. Dit zou een voorbode kunnen zijn van een IPO van Belron, zeker aangezien de helft van de aandelen in het bezit zijn van private equity maatschappijen. Kritische beurswatchers vrezen dat de schuldgraad bij Belron eerst aanzienlijk zal moeten zakken voordat er maar kan gesproken worden over een beursgang.

Ondanks alle positieve berichtgeving rond D’Ieteren, hebben de aandeelhouders de voorbije twee jaar geen rendement kunnen behalen op hun investering. Daarom ben ik van plan om dit aandeel op te nemen in mijn portefeuille zodra de koers weer zakt onder de 170 euro. We zijn niet de enige bij wie dit aandeel op radar is verschenen. Ook het gerenommeerde AVI Global Trust, een Britse beleggingstrust die gespecialiseerd is in het speuren naar ondergewaardeerde holdings, heeft een aanzienlijke participatie genomen.

Brederode 

Brederode, een Belgische holdingmaatschappij (met zetel in Luxemburg) die al jaren geleid wordt door de familie Van der Mersch, investeert in zowel beursgenoteerde blue chips als in de sector van de private equity. Er is doorheen de jaren een grote focus gelegd op het private equity luik dat nu 70% uitmaakt van de intrinsieke waarde. De resterende 30% van de waarde van Brederode situeert zich in een korf van kwaliteitsaandelen die in sommige gevallen reeds meer dan tien jaar in portefeuille zitten. Via Brederode kan je op deze manier dus onrechtstreeks beleggen in Mastercard, Unilever, Iberdrola, Samsung, Nestlé, Alphabet en LVMH.

De voorbije tien jaar steeg de intrinsieke waarde van Brederode met 14,7%. Ook de koers van het aandeel steeg de voorbije tien jaar met gemiddeld 15%.

Waarom is Brederode vandaag een interessant aandeel om in te beleggen? Op lange termijn volgt de koers van een aandeel steeds de intrinsieke waarde van het bedrijf. Echter, op korte termijn kan je gebruikmaken van grote schommelingen om dit aandeel op te pikken aan kortingen die hoger zijn dan gemiddeld. Enkele jaren geleden noteerde Brederode zelfs even met een premie ten opzichte van de intrinsieke waarde (2021). De intrinsieke waarde situeert zich actueel rond de 130 euro. Het is dus aan de wakkere beleggers om de korting t.a.v. de intrinsieke waarde regelmatig te controleren bij dit soort van kwaliteitsholdings.

De voorbije twee jaar heeft dit aandeel eerder een zijdelings parcours afgelegd en net daarom zou ik voor mezelf dit aandeel oppikken aan koersen tussen 90 en 95 euro, rekening houdende met een extra veiligheidsmarge omdat er nog steeds een kans bestaat op afboekingen in het private equity gedeelte. 

Smartphoto

Smartphoto (marktkapitalisatie bedraagt 117 miljoen euro) is een pur sang small cap. Grote institutionele partijen kunnen niet beleggen in dit soort van kleine onbekende pareltjes en dat maakt een bedrijf zoals Smartphoto net interessant voor de kleine beleggers onder ons.

De voorbije vijf jaar steeg de omzet met meer dan 10% dankzij een combinatie van interne (uitbreiding productaanbod) en externe groei (overname Nayan). De marges blijven hierbij op een hoger peil dankzij de optimalisatie van de productmix en de stijgende kosten (grondstoffen, lonen) die feilloos worden doorgerekend aan de eindklant.

De voorbije drie jaar kende ook dit aandeel een eerder zijdelings parcours. Beleggers legden de focus te hard op de stabiele nettowinst terwijl de free cash flow (vrije kasstroom) in duidelijke stijgende lijn is. Omdat er slechts een goede 30% van de aandelen nog vrij verhandelbaar zijn (10% aandelen werden ondertussen ingekocht en grote beleggers zoals Marc Coucke en Philip Vlerick bezitten grote participaties), is de liquiditeit extreem laag. Een beursexit behoort hier dan ook tot de mogelijkheden.

Eind januari weten we reeds hoe de voorbije kerstperiode is geweest voor Smartphoto en worden voorlopige jaarcijfers gepubliceerd. Vorig jaar heb ik twee pakketjes bijgekocht aan koersen tussen 26 euro en 27 euro. Bij de minste koersflauwte sta ik met zekerheid weer aan de kant van de kopers! 

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard

Reacties