De 3 favoriete beleggingen van Investopia
Beleggingsclub Investopia is de club van Danny Van Liedekerke. De man is letterlijk, maar vooral figuurlijk een zwaargewicht in de wereld van de gepassioneerde beleggers. Een volbloed trekpaard.
Bij de VFB (Federatie van Beleggers) is hij verantwoordelijk voor de werking van de beleggingsclubs.
Toen ondergetekende twee jaar geleden als beursverslaggever in De Standaard een oproep deed om kandidaten te vinden voor een beleggingsclub die ik dan met de krant en VFB ging opvolgen, werden we bedolven door een lawine kandidaturen. We beslisten om meteen twee clubs samen te stellen. Om onze verplaatsingen een beetje te beperken vergaderden de clubs ‘Nooit Gedacht’ en ‘De Moneymakers’ na mekaar in Mechelen. Dat eindigde meer wel dan niet in nachtelijke uurtjes. Maar op één vergadering na, was Danny altijd present en begeleidde hij de clubs met zijn grote ervaring in de werking van beleggingsclubs.
We komen hier nog op terug, maar het is hier nu hoog tijd om Danny aan het woord te laten met een voorstelling van Investopia en zijn drie favoriete beleggingen. Hij smokkelde er bovendien nog een vierde tip bij. Veel leesplezier gewenst!
Investopia: open voor iedereen
‘Beleggingsclub Investopia uit Wetteren is aan zijn tweeëntwintigste jaar bezig. We gruwen van elites en willen een open club zijn voor iedereen’ begint Danny zijn verhaal. ‘Voor mensen die geboeid zijn door de economische omgeving. En voor iedereen die graag bedrijven en de economie probeert te begrijpen’ aldus Danny.
Geen haantjes
Dat doen we in een vriendschappelijke sfeer en met respect voor ieders mening en visie. Haantjesgedrag of een “eigen willetje doordrijven” zijn niet aan de orde. Het centrale basisidee voor onze leden is niet “Hoeveel kan ik er zelf uithalen?”, maar wel “Hoe kan ik mijn kennis en kunde, hoe klein ook, ten dienste stellen van anderen?”. Als iedereen één idee uitwerkt en meebrengt naar de clubvergadering, gaan we met zijn allen vol wijsheid en kennis terug naar huis. Vandaag vergaderen we maandelijks via videocall, zoals zovelen.
Labo voor ideeën
We leren om op een wijze en gezonde manier en met beperkte middelen een clubportefeuille op te bouwen. Die kan dan als basis of als ideeënlabo dienen voor de persoonlijke beleggingsportefeuille. Kennis en wijsheid verwerven zijn belangrijker dan het zuiver financieel rendement van de club. De club is soms een laboratorium om bepaalde producten of financiële technieken uit te proberen. Het laat ons toe om in groep en met een beperkte eigen inbreng toch meer risicovolle beleggingen uit te proberen. Ieder kan dan zelf zien of het iets is voor de persoonlijke beleggingsportefeuille.
Investopia heeft aandacht voor timing en stock-picking
Over 2020 haalde de club een rendement van 11.1%, ruim beter dan de Eurostoxx 600, die inclusief dividenden 1.9% verloor. Onze visie om tijdens de crisisperiode in maart 2020 extra beleggingsmomenten in te lassen en bij te kopen verklaren ten dele onze opbrengst. Stock-picking was de tweede pijler. Zowel timing als de keuze van de aandelen zijn een onderdeel van onze goed draaiende club.
Word lid
Ik wil voor u, als lezer van Spaarvarkens.be, graag duidelijk zijn. Lid zijn van een goede beleggingsclub is ongelooflijk interessant. Je krijgt andere inzichten en uiteindelijk een beter beeld op de wereld waarin we leven. Je leert ook samen met al dan niet gelijkgestemde zielen de financiële wereld te ontdekken. Samen is het de bedoeling om beter doordacht je spaarcenten optimaal te laten renderen. Je ontdekt dat leren beleggen absoluut geen saaie bezigheid is, maar leuk en super interessant. Daarom naast onze drie aandelentips geeft ik eerst nog een extra vierde en allicht belangrijkste tip : Word lid van een “goede” beleggingsclub of start samen met gelijkgezinden en met wat externe hulp een nieuwe club op in jouw regio!”. Voor beide vragen kan je terecht bij de Vlaamse Federatie van Beleggers ([email protected]).
Dit schreef Spaarvarken Pascal Paepen hier eerder over beleggingsclubs.
De drie andere favoriete beleggingen van Investopia:
Pershing Square Holdings, 36,30 dollar (Euronext Amsterdam)
Dit is een weinig gekend beleggingsvehikel bij de Vlaamse beleggers. Toch zit een van de grootse beleggers aller tijden hier aan de knoppen : “Bill Ackman” is de naam. Nadat hij de activistische aanpak van het fonds in 2018 had afgezworen en de interne bedrijfsstructuur “lean” had gemaakt, focust hij weer beter op wat echt belangrijk is. Namelijk op eenvoudig begrijpbare, degelijke kwaliteitsbedrijven die een mooie free cashflow genereren. Terwijl die bedrijven rond zich een “wide moat” hebben (diepe slotgracht). Hierdoor is het moeilijk voor concurrenten om voet aan de grond te krijgen. Hij beheert op die manier meer dan 12 miljard dollar momenteel.
Portefeuille van de meester
De portefeuille is weinig gespreid en is samengesteld met een tiental aandelen uit de S&P500 index, waar hij sterk van overtuigd is. Aandelen als Lowe’s, Chipotle, RBI, Starbucks en Hilton Hotels maken deel uit van de portefeuille. Door de matige investeringsinteresse blijft de onderwaardering rond de 25% schommelen. Nochtans mogen de rendementen van 2019 en 2020 gezien worden. In 2019 werd 58% rendement gehaald en in 2020 deed hij dit nog eens over met meer dan 70%! Volgens ons blijven de vooruitzichten van de zeer liquide aandelen in portefeuille ook in de post-coronaperiode bijzonder goed. Wie graag wat meer inzicht krijgt in de investeringsmaatschappij kan op Youtube een reportage vinden over de holding: Eerste deel. Tweede deel.
Jardine Strategic, 27,41 dollar (notering Singapore)
Dat Azië de groeimotor zal blijven van de wereld is voor iedereen duidelijk. De pandemie heeft aangetoond dat de regio ook nu weer de juiste maatregelen heeft genomen. Dit blijft de grote economische tijger. Toch blijven de waarderingen er nog relatief laag. Dus aantrekkelijk voor beleggers. Bijna 30% van onze clubportefeuille is gelinkt met Azië. Via de EMIM-tracker beleggen we vooral in de grote Chinese bedrijven, maar ook Vietnam is een speerpunt. Via Ageas en Prosus zijn we ook al actief in deze regio.
Enorm conglomeraat met 50% korting
Maar met Jardine Strategic, een enorm conglomeraat van honderden onderliggende bedrijven, leggen we de nadruk op het bestedingspatroon van een snel rijker wordende middenklasse in Azië. De laatste halfjaarcijfers van 2020 (t/m. juni) waren nog troosteloos door de impact van de coronacrisis in Azië begin vorig jaar en de naweeën van het handelsconflict tussen de VS en China. Maar het heeft er alle schijn van dat de tweede jaarhelft al een stuk beter zal zijn. Maar vooral de komende jaren is er volgens ons nog veel potentieel in Azië. En met een korting van om en bij de 50% op de onderliggende waarde lijkt Jardine Strategic ons interessant als langetermijninvestering.
X-FAB 6,86 euro (Euronext Parijs)
Januari 2021 : ‘Tal van autofabrieken over heel de wereld moeten de productie van wagens beperken omdat ze met een tekort zitten aan chips’. Een vreemd persbericht in een tijd waarin we ervan overtuigd zijn dat de wagenproductie nog alles behalve aan een plafond zit. Anderzijds laten de laatste cijfers van X-Fab duidelijk zien dat de vraag naar autochips enorm aantrekt. Voor een verklaring van deze fenomenen moeten we een kleine twee jaar terug in de tijd. Toen verklaarden zowel de CEO van X-FAB als Melexis dat beide groepen leden onder het “zweepeffect”. Dat is een economische term uit de logistiek.
Tip van Investopia: profiteer van het zweepeffect!
Het zweepeffect verklaart grote verschillen in de (productie)vraag tussen bedrijven aan het begin van een lange toeleveringsketting en deze bij het einde. Zo krijg je grote verschillen, zelfs bij een kleine variatie van de vraag bij het eindproduct. Dat speelde twee jaar geleden in het nadeel van de autochipfabrikanten, maar nu er een kleine toename is van de verkoop van auto’s, werkt het net in hun voordeel. De impact op de vraag bij X-Fab kan hierdoor echt tientallen procenten groter zijn. Zelfs als de bijkomende autoverkoop bijvoorbeeld maar 2% toeneemt. Dit fenomeen indachtig en ook de sterke financiële positie van X-FAB in overweging nemende, kocht de club het aandeel aan gemiddeld 4,30 euro. Momenteel staat de beurskoers van X-FAB ongeveer op 7 euro. Voor kortetermijnbeleggers allicht al het signaal om winst te nemen. Niet zo bij Investopia! “Cut your losses and let your profits run” : is het credo van onze club.
Danny Van Liedekerke, Voorzitter beleggingsclub Investopia. Lid Raad van Bestuur Vlaamse Federatie van Beleggers
Artikels en favoriete beleggingen van andere beleggingsclubs vind je hier.
Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be
‘De 3 favoriete beleggingen van’, is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.
We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.
A slip of the finger gaf dit artikel 3, waar 5 de bedoeling was. Excuus
Fat fingers hebben al erger onheil aangericht.
Pershing Square Holdings LTD $ 37,90 0,10 0,26 % 09:05:29 XAMS
Code PSH ISIN GG00BPFJTF46 Categorie Aandelen en schuldinstrumenten
Beurs Euronext Amsterdam Sector —
en : Pershing Square Tontine Holdings Ltd $ 32,845 2,635 8,72 % 16/02/21
15 min
Code PSTH ISIN US71531R1095 Categorie Aandelen en schuldinstrumenten
Beurs NYSE Sector —
Wat zou het verschil zijn tussen die twee?