De Beursweek: Voor u ook liever schulden dan kapitaal?

grafiek return aandelen obligaties cash

Het enorme succes van de staatsbon is positief. Het zou de start kunnen zijn van een betere financiële kennis bij onze burgers.

De Belgische burgers bleven ook vrijdag miljarden euro’s in de staatsbon van 3,3 procent bruto pompen. Tegelijkertijd, om 16 uur onze tijd, begon in de VS de speech van een van de zeldzame mensen in de wereld die kan beslissen om de rente te verhogen, te verlagen of op hetzelfde peil te houden. Maar Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet niet echt in zijn kaarten kijken. De rente nog meer verhogen of niet? Dat hangt van de economische evolutie af.

De meeste Belgen die intekenden op de staatsbon, waren niet bezig met wat Powell zou zeggen. En dat hoeft ook niet. Er wordt te veel aandacht besteed aan de centrale bankiers, want ook zij kennen de toekomst niet.

Niemand kan zeggen of deze staatsbon de beste belegging is of niet. Maar ook dat is niet cruciaal. Alles hangt af van de persoonlijke en financiële situatie van iedere burger/belegger.

We weten wel dat de gemiddelde Belg (te) veel geld op de spaarrekening heeft staan. En vooral te lang laat staan. Sommigen zelfs een leven lang. Zo holt de inflatie en de lage rentevergoeding hun koopkracht volledig uit.

Daarom is het een goede zaak dat de fiscaal gepimpte staatsbon dat geld eindelijk in beweging zet. Nog beter dan alles in deze eenjarige staatsbon steken, zou het zijn om in verschillende looptijden te beleggen. Dat zou het herbeleggingsrisico verlagen.

Maar de eerste stap is gezet. In de rubriek Mijn Geld gaven we al advies hoe u beter gespreid kan beleggen in obligaties (DS 19 augustus). Neem desnoods een jaar tijd om dat advies te bestuderen.

Toch blijft er nog een ander manco op te lossen. We zijn veel te weinig belegd in aandelen. Wie zijn geld tientallen jaren op een spaarrekening kan laten staan, kan ook in aandelen-kapitaal investeren. Het nadeel: veel waardeschommelingen. Het voordeel: op lange termijn verhoogt uw koopkracht.

En een miskend gegeven: aandelen-kapitaal is niet gevaarlijk voor de samenleving. Dat is anders met schulden, de andere kant van obligaties of staatsbons. Want iedereen die geld ontleent, rekent erop dat hij aan 100 procent wordt terugbetaald. Gebeurt dat niet, dan stort de economie in, zoals we in 2008 bijna meemaakten. En schulden zijn er nu al te veel, vraag het maar aan de Belgische staat.

Bij aandelen neemt de belegger alle ­risico’s. In ruil krijgt hij, op lange termijn en gemiddeld, een veel hoger rendement. Bovendien zijn de moeilijkste en meest ­risicovolle investeringen alleen mogelijk via aandelenkapitaal. Zal de Belg die stap ooit zetten?

Reacties

  1. Er is veel onwetendheid over geldzaken en beleggen. Probleem is dat veel mensen gewoon ook geen moeite willen doen om om zich te informeren. Ook al is er dit tijdperk een enorme overvloed aan info te vinden.
    Deze week zei een vriendin mij dat ik eigenlijk gewoon gok met dat beleggen op de beurs. Ik probeerde haar uit te leggen, dat indien je gewoon een aandeel koopt en hoopt dat het stijgt dit inderdaad gokken is. Maar als je bewust een aandeel van een bedrijf koopt waar je in gelooft, goede cijfers en dat naar mijn verwachtingen groei kan generen, dit volgens mij geen gokken is. Haar reactie: is gokken! Want de beurs kan crashen, er kunnen van alle negatieve dingen gebeuren en dan ben je je geld kwijt.

    Enkele weken geleden ging ze vroeger weg, ze wou nog naar de krantenwinkel om met de lotto te spelen. ‘t was een grote pot ! ‘k hou toch meer van mijn manier van gokken :-)

  2. Voor het eerst wordt er nu op ‘t werk ook over geld gesproken, omdat de ene geïnteresseerd is in de Staatsbon, en de andere toch een termijnrekening van zijn/haar bank meer vertrouwt.
    Maar als hun lening afbetaald is over enkele jaren, dan moeten ze zich er toch eens meer in verdiepen, en misschien een studentenkot of zo kopen. Als ik dan vertel dat je dat ook via de beurs kan doen, en voor veel kleinere bedragen, dan bekijkt de ene me ongelovig en de andere verschiet. Maar bakstenen vertrouwen ze toch meer…

    1. Bij ons op het werk ging het vorige week ook constant over de Staatsbon. Een kleine minderheid “speelt” ook op de beurs, voortgaande op tips die ze hier en daar opvangen. Af en toe maak ik dan wat reclame voor de Spaarvarkens , maar het mag vooral niks kosten…Als ik dan zeg dat je door de vele tips en trics- die hier bijna dagelijks passeren- dat lidgeld zichzelf ruimschoots terug betaald, kijken ze me wat ongelovig aan. En net zoals bij Ann zien ze meer heil in bakstenen.

  3. Pascal zei het mooi in de spamalot. Je kan het paard wel bij het water brengen maar je kan het niet dwingen het ook te drinken. Onze kids zijn alvast overtuigd. Zij halen hun info meer via Reddit en dat zijn niet altijd de grote specialisten daar. Maar ze zijn blijkbaar redelijk in staat om het kaf van het koren te scheiden. En ik gooi er dan nog wat info tussen vanuit onze stal hier. Het gaat hier alvast de goeie richting uit denk ik. We hebben hier nu twee ETF en Holding beleggers. En mijn vrouw doet ook mee. Vooral als ik vertel wat er in de holding LVMH allemaal zit is de interesse gewekt bij de dames. En als ik er dan nog bij zeg dat je die met 15% korting kan kopen via de holding Dior dan wordt het helemaal stil. Bedankt voor de tip Jim! Ik zeg er ook altijd bij dat die info van jou komt hoor! 😊