De Europese beurzen noteren vandaag lager nu regeringen over de hele wereld beperkingen opleggen om de verspreiding van de Omicron-variant in te dammen. Tot het macro-economische landschap stabiliseert, handelen beleggers voorzichtig en trekken ze zich terug uit risicovolle beleggingen die gekoppeld zijn aan economische groei. Nu we het einde van 2021 naderen, worden aandelenhandelaren geconfronteerd met een aantal onzekerheden, waaronder de beslissing van de Amerikaanse senator Joe Manchin om het belasting- en bestedingsplan van 2 biljoen dollar van president Biden te verwerpen. Typisch dalen de handelsvolumes in deze tijd van het jaar, waardoor zelfs kleine factoren grote schommelingen op de aandelenmarkten kunnen veroorzaken.

Vorige week daalde de Dow Jones Industrial Average met 1,70% en de S & P 500 index met 1,90%. De Nasdaq, de tech-index, daalde ongeveer 3%.

Aandelenmarkt

Na de inzinking van de beursindexen van vorige week, hopen beleggers op een kerstrally nu we het einde van 2021 naderen. De Santa Claus rally heeft historisch gezien plaatsgevonden tijdens de laatste vijf handelsdagen van december en de eerste twee dagen van januari. De huidige situatie is echter ongewoon, met het aantal covidbesmettingen die toenemen en centrale banken die havikachtiger worden, waardoor beleggers waarschijnlijk risicomijdend zullen blijven totdat ze worden gerustgesteld door positieve economische rapporten die aangeven dat de Amerikaanse economie op de weg naar herstel is.

Infront handelsscherm spaarvarkens.BeBovendien hebben we de afgelopen 12 maanden gezien dat telkens wanneer het beurssentiment daalt, er dipaankopen plaatsvinden, waardoor de beurzen kunnen herstellen. Die buy the dip-strategie werd echter geholpen door extra liquiditeitsinjecties door de centrale banken, die in 2022 snel zullen worden teruggetrokken. Dit is nog een reden waarom we in de nabije toekomst waarschijnlijk geen significant herstel in de beursindexen zullen zien.

Beleggers moeten ook opmerken dat de aandelenkoersen van technologiebedrijven aan het dalen zijn. Dit komt doordat de Fed heeft besloten haar enorme stimuleringsmaatregelen in een sneller dan verwacht tempo af te bouwen, wat betekent dat de rente ook eerder zal worden verhoogd. Volgens Christopher Waller, gouverneur van de Federal Reserve, voorziet het nieuwe agressieve plan van de Fed in de eerste renteverhoging al in maart 2022. De inflatie heeft recordniveaus bereikt, wat de haviken ertoe aanzet de controle van de Fed over te nemen en de Amerikaanse economie op de rem te zetten voordat deze uit de hand loopt. Hogere rentetarieven hebben een negatieve invloed op snelgroeiende bedrijven, waarvan de waarderingen hoofdzakelijk gebaseerd zijn op toekomstige kasstromen, waardoor de aandelenkoersen dalen wanneer centrale banken agressiever worden. Dit is wat we nu meemaken.

Omicron

Aan de andere kant blijven de gevallen van het coronavirus stijgen nu de feestdagen naderen. De nieuwe variant is al aangetroffen in 43 staten in de Verenigde Staten en in 90 landen. De Omicron-variant is ook besmettelijker en verdubbelt het aantal gevallen in 2 tot 3 dagen. Deze stijgende gevallen zullen op korte termijn waarschijnlijk volatiliteit op de aandelenmarkten veroorzaken, omdat overheden worstelen om het virus aan te pakken en nieuwe beperkingen opleggen, wat weegt op het beleggerssentiment en de aandelenkoersen.

Cryptocurrencies

Het beleggerssentiment op de cryptocurrency-markten is de afgelopen dagen flink gedaald als gevolg van de opkomst van de Omicron-variant en een agressieve Fed. Als gevolg van deze ontwikkelingen zijn beleggers meer risicomijdend geworden, wat resulteert in aanzienlijke waardedalingen van digitale munten, zoals blijkt uit de prijsactie van Bitcoin, de koning onder de cryptocurrencies. Bitcoin overtrof onlangs zijn historische hoogtepunten en werd verhandeld in de buurt van 68.000 dollar. De prijs schommelt momenteel echter rond 46.500 dollar, ruim onder de kritische grens van 50.000 dollar.

De toekomstverwachtingen voor cryptocurrencies en de algemene blockchainruimte blijven echter positief, aangezien bedrijven hard werken om praktische toepassingen voor de technologie te vinden en beleggers de voordelen van digitale munten nu beter begrijpen dan ooit tevoren. Het gebruik van NFT’s in de muziekindustrie is een voorbeeld van hoe het blockchainplatform op nieuwe manieren wordt gebruikt. De muziekindustrie genereert elk jaar bijna 42 miljard dollar aan inkomsten, waarbij de inkomsten van artiesten goed zijn voor minder dan 12% van de totale taart. Dit is het probleem dat muziek-NFT’s proberen aan te pakken. In plaats van royalty’s te innen, kunnen artiesten deze methode gebruiken om hun muziek rechtstreeks te uploaden en geld te verdienen. Dit zal de artiesten hoogstwaarschijnlijk in staat stellen hun muziek te bezitten en tegelijkertijd hun inkomen te verhogen.

Olie

De olieprijzen zijn de voorbije dagen dan weer gedaald omdat beleggers vrezen dat het toenemende aantal gevallen van het coronavirus de vraag in de komende maanden zal drukken omdat landen maatregelen nemen om het aantal besmettingen niet nog verder te laten stijgen. In Groot-Brittanniƫ, Denemarken en Zuid-Afrika verdubbelen de gevallen van de nieuwe stam om de twee dagen. De Deense premier, Mette Frederiksen, waarschuwde donderdag dat de komende dagen hoogstwaarschijnlijk meer beperkingen zullen worden opgelegd. Ook in de Verenigde Staten hebben bedrijven de terugkeer van werknemers op de werkplek uitgesteld totdat de gevallen een dalende trend vertonen.

Hoewel het marktsentiment in de aanloop naar de feestdagen daalt, verwachten financiƫle instellingen dat de vraag in 2022 weer zal aantrekken en dat de olieprijzen hun stijgende trend zullen hervatten. Volgens Goldman Sachs heeft de Omicron-variant een beperkte impact gehad op de mobiliteit en wordt verwacht dat de vraag naar ruwe olie de komende twee jaar historische pieken zal verbrijzelen.

Goud

Het edelmetaal presteerde vorige week goed en brak vrijdag door het kritieke niveau van 1.800 dollar, toen beleggers overstapten naar de veilige havengrondstof, die fungeert als een hedge tegen inflatie en toegenomen volatiliteit op de financiƫle markten. Verwacht wordt dat de economie van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal van 2022 zal vertragen, waardoor de aandelenmarkten zullen corrigeren en beleggers hun kapitaal zullen verschuiven van de aandelenmarkten naar goud. Naarmate de Fed echter de rente gaat verhogen, zullen de vooruitzichten voor goud waarschijnlijk neerwaarts gericht zijn. Hogere rentetarieven verhogen de opportuniteitskosten om het edelmetaal aan te houden, waardoor de prijs daalt.

Aziatische markten

De groei van de Chinese economie is de afgelopen maanden vertraagd als gevolg van hardhandig optreden tegen de Chinese vastgoedsector. Deze situatie heeft de ambtenaren ertoe aangezet om de marktondersteuning te verhogen door een dovish beleid te voeren. Daartoe verlaagde de Chinese centrale bank voor het eerst in bijna twee jaar haar Ć©Ć©njaars beleidsrente, terwijl haar vijfjaarsrente ongewijzigd bleef.

Deze bijdrage werd geleverd in samenspraak met Naeem Aslam van Avatrade. Vertaling door Stefan Willems.

Wil je meer leren over de financiƫle markten? De Spaarvarkens beleggingscursus start opnieuw in januari

Wil je leren beleggen? Spaarvarkens start vanaf begin januari opnieuw zijn beleggingscursus voor beginnende en ervaren beleggers. Meer info vind je hier.

Beleggingscursus? Schrijf je nu in! – Spaarvarkens.be

 

21 rating(s), gemiddelde: 4.3.