De 3 favoriete beleggingen van Josif El Messaoudi, lid van beleggingsclub Monday Money Making Club

‘Ik hou van voetbal en beleggen. In mijn beleggingsportefeuille pas ik de ideale veldbezetting toe volgens Johan Cruijff: 4-3-3.’

Josif El-Messaoudi
Josif El-Messaoudi, gek van voetbal en beleggen

Zijn naam is Marokkaans. De grootvader van Josif El Messaoudi (36) kwam inderdaad uit Marokko om in België in de steenkoolmijnen te werken. Zo belandde de vader van Josif als zevenjarige in Houthalen-Helchteren. Daar speelt Josif nog steeds zaalvoetbal, al woont hij nu in Sint-Katelijne-Waver. Hij werkt als procesoperator bij Total Raffinaderij Antwerpen.

Einde  2018 was Josif El Messaoudi een van de vele kandidaten om deel te nemen aan een beleggingsclub die ik als journalist een jaar lang mocht volgen voor De Standaard en de VFB (Vlaamse Federatie voor Beleggers). Voor velen – ook voor mezelf – was dat maandelijkse verslag in De Standaard en de Gids voor de Beste Belegger, het ledenblad van de VFB, een prachtige en leerrijke ervaring.

Met VFB-clubcoach Danny Van Liedekerke volgde ik op een na alle vergaderingen van de twee beleggingsclubs met elk tien leden. Die clubs bestaan na twee jaar nog steeds. Binnenkort krijg je van mij een verslag over hun tweede jaar. Maar Josif komt nu al aan bod. Hij is dan ook niet de eerste de beste. Josif werd ingedeeld in de club met vooral ervaren beleggers. Die kozen als naam de Monday Money Makers Club (MMMC).

Veertigste in Beursrally met 30.000 deelnemers

Josif El Messaoudi valt op door zijn kalmte en vermogen om oplossingen voor te stellen. In een groep zijn er al eens botsende visies. Als er dan naar je geluisterd wordt wil dat iets zeggen. Daarnaast beschikt hij over opvallend veel kennis over beleggen. Dat bewijst hij vandaag ook weer in Beursrally van De Tijd. Na drie weken staat hij daar op de veertigste plaats van de meer dan 30.000 deelnemers. Een beursspel kan je natuurlijk niet vergelijken met beleggen op lange termijn. Josif weet dit uiteraard en handelt dan ook al eens gek. Maar hij voelt de beurs wel goed aan. Je kan hem volgen onder zijn wedstijdnaam JELM.

Beursrally 2020 De Tijd Stefan Willems Hassan Al Hilou Leen Moortgat Stefanie Huybrechts Spaarvarkens.beHet woord is nu aan Josif om zijn drie favoriete beleggingen toe te lichten. Hier is het voor echt en dus ook voor de langere termijn. Hij vertelt ons ook wat meer over zijn portefeuillestrategie.

‘Ik zette mijn eerste stappen op de beurs na de financiële crisis van 2008. Ik maakte er een sport van om op zoek te gaan naar steeds weer dat ene, ideale aandeel. Daar stapte ik na een tijdje van af om een degelijke aandelenportefeuille op te bouwen.’

Voetbal en beurs hebben veel gemeen

‘Voetbal en de beurs. Dat zijn dus mijn favoriete hobby’s. Je zou het misschien niet denken, maar ze hebben veel met elkaar gemeen. 4-3-3, de ideale veldbezetting volgens Johan Cruijff, pas ik naadloos toe als strategie bij het beleggen. Een goed uitgebalanceerde portefeuille moet zekerheid bieden, dynamiek en rendement. De zekerheid bouw ik in met een goede verdediging, de dynamiek wordt verzekerd door mijn middenveld en mijn aanvallers mogen wat meer risico nemen om dat extraatje te bieden. Een goede tactiek en een goede mix van ervaring en jeugdige frivoliteit is ook belangrijk om op lange termijn te renderen en te spelen voor het kampioenschap, jaar in jaar uit.’

‘Ik stel hier drie spelers uit mijn elftal voor. Voor de voetbalkenners; het zijn respectievelijk mijn nummers 3, 8 en 11.’

Total (37,69 euro, beurswaarde 100 miljard euro)

‘Mijn ervaren centrale verdediger, betrouwbaar en met een rendement dat al jaren is gegarandeerd. Hij zorgt ervoor dat de verdediging gesmeerd loopt, maar past zich ook snel aan aan de wetten van het moderne voetbal’

Tegen 2050 CO2-neutrale energie

Een stabiele wereldwijde oliemajor die niet blijft stilstaan, maar evolueert naar een energiemajor met meer focus op LNG, hernieuwbare energie (elektriciteit) en biobrandstoffen. De volgende tien jaar zal Totals energieproductie met een derde stijgen. Daarnaast verbond Total zich om stap voor stap tegen 2050 volledig CO2-neutrale energie te produceren. De huidige pandemie heeft een serieuze impact gehad op de cijfers van de groep. Maar het bedrijf heeft een break-even punt bij een olieprijs van 25 dollar per vat, wat laag is in vergelijking met andere oliemajors.

Volgens Total kan het dividend behouden worden bij een olieprijs van 40 dollar per vat. De voorbije 10 jaar bood het aandeel een gemiddeld bruto-dividendrendement van 5,6 %. Het aandeel heeft het zwaar te verduren gehad na de corona-uitbraak, maar heeft zich in november tijdens de vaccinehooprally sterk hersteld, net als de olieprijs, die nu noteert aan ongeveer 50 dollar per vat.

X-Fab (4,74 euro, beurswaarde 620 miljoen euro)

‘Mijn jonge middenvelder, met een grote longinhoud, klaar om overal op het veld aanwezig te zijn als het nodig is. Het potentieel is er. Maar het blijft altijd afwachten bij een jonge speler’

De wereld verandert snel en halfgeleiders zijn niet meer weg te denken. Zo zitten er in elke auto wereldwijd ongeveer 14 chips die door X-Fab zijn geproduceerd. Het merendeel van de chips van X-fab zijn voorzien voor de auto-industrie, maar andere industriële toepassingen en de medische sector spelen een steeds grotere rol. De cijfers van het derde kwartaal vielen tegen – er was een netto-verlies van 12,9 miljoen dollar. Maar dat verlies kwam ook niet onverwacht, gezien de negatieve impact van de pandemie.

Hefboom op winst

De vaste kosten van X-Fab zijn nagenoeg hetzelfde, ongeacht de vraag naar de chips. Om die kosten toch te drukken werd daarom in juli een fabriek tijdelijk gesloten. Een sterke groei in het orderboekje kan dus als een serieuze hefboom werken voor de winstcijfers van het bedrijf. Zusterbedrijf Melexis is de grootste afnemer en zorgt voor 40% van de omzet. X-Fab wordt geleid door Rudi De Winter, de man van Françoise Chombar, die CEO is van Melexis. Met een netto-kaspositie van 54 miljoen dollar, het mooie groeipotentieel en het feit dat het aandeel lager noteert dan zijn boekwaarde blijft het aandeel wel aantrekkelijk, als is een belegging niet zonder enig risico. Een aandeel om bij te houden voor de langere termijn.

Agenus (3,33 dollar, beurswaarde 633 miljoen dollar)

‘Mijn rechteraanvaller is nog jong en heeft enorm veel vaardigheden. Hij legt wel nog heel veel risico in zijn spel en het rendement blijft nog uit. Maar ik heb geduld met hem want de potentie is duidelijk aanwezig om de top te halen. Ik geloof dat hij snel de nodige doelpunten zal scoren.’

Agenus is een Amerikaans biotechbedrijf, gespecialiseerd in onderzoek naar immuuntherapieën tegen kanker. Verder is het ook bekend voor de ontwikkeling van het adjuvant QS21- Stimulon®. Adjuvant is een stof die aan een vaccin wordt toegevoegd om de immuunrespons te stimuleren. De belegger heeft voorlopig nog weinig plezier gehad aan dit aandeel. Maar met maar liefst 14 producten in de pijplijn heeft Agenus veel te bieden en mag er al eens een product falen als medicijn. Een deel van de pijplijn heeft het bedrijf volledig in eigen beheer. Daarnaast zijn er ook verschillende samenwerkingsverbanden met bedrijven zoals GSK, Gilead, Incite, BETTA Pharmaceuticals (China), Urogen en Merck. Het is wel nog steeds wachten op de eerste marktgoedkeuring van één van hun ontwikkelde therapieën voor kanker.

Uitkijken naar eerste helft van 2021

Hier kan wel snel verandering in komen. Het voorbije kwartaal heeft Agenus goede fase II-resultaten bekendgemaakt voor zijn medicijnen Zalifrelimab en Balstilimab. Die kunnen zowel als mono en als combo-therapie gebruikt worden voor de behandeling van baarmoederhalskanker. De resultaten waren zo goed dat ze een aanvraag hebben ingediend bij de Food & Drug Administration (FDA) voor de goedkeuring van deze medicijnen. Zo’n aanvraag wordt een ‘BLA‘ genoemd; een Biologics License Application. Een eventuele goedkeuring is te verwachten in de eerste helft van 2021. De weg is nog lang. Maar in 2021 worden nog verschillende resultaten verwacht die het aandeel omhoog kunnen stuwen. Onderzoek kost heel veel geld, zeker met zoveel producten in de pijplijn. In het derde kwartaal van 2020 noteerde het bedrijf een verlies van 52 miljoen dollar. Agenus heeft netto nog (maar) 114 miljoen dollar in kas. Het potentieel is groot. Maar het risico is ook groot.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens

 

Reacties