De 3 favoriete beleggingen van Johan Van Geeteruyen
Johan Van Geeteruyen, de fondsbeheerder die begon met 50 miljoen euro en nu 3,6 miljard euro beheert
Wat hebben het Argenta pensioenspaarfonds en de bank Degroof Petercam gemeen? Insiders weten dat Johan Van Geeteruyen fondsbeheerder is bij de vermogensbeheerder uit Brussel. En sinds 1998 beheert hij het pensioenspaarfonds van Argenta. Sindsdien is dat regelmatig en zeker qua samengestelde opbrengst het beste pensioenfonds van allemaal. Toen was er 50 miljoen euro in belegd, vandaag is dat al opgelopen tot 3,6 miljard euro! (inclusief de Argenta-‘kloon’ fondsen met dezelfde strategie).
We kennen Johan Van Geeteruyen sinds 1998 en kunnen getuigen dat hij nog niets veranderd is. Mocht hij in de City werken, dan zou hij wellicht al een paar keer voor veel geld verhuisd zijn van de ene naar de andere vermogensbeheerder. Maar gelukkig voor zijn werkgever loopt de Belgische markt niet zo in de kijker. Heel fijn natuurlijk voor de talrijke Belgen van wie hij de pensioenspaarcenten beheert.
We vroegen aan Johan Van Geeteruyen naar zijn belangrijkste algemeen advies voor beleggers en vervolgens ook zijn drie favoriete beleggingen van het moment.
Johan Van Geeteruyen: “Sinds de covid-crisis startte in maart 2020, is er heel wat gebeurd op de financiële markten. 2020 een atypisch jaar noemen is een understatement. Wie had toen durven denken dat de markten het jaar met al die miserie nog zouden eindigen in de plus? Weinigen. Voor mij heeft dat nog maar eens aangetoond dat angst de slechtste raadgever is voor beleggers. Crisissen bieden altijd opportuniteiten.”
Rechtkrabbelen
Johan Van Geeteruyen: “Je moet altijd met open vizier naar de markt blijven kijken en speuren naar kansen. Wie verlamd was vorig jaar kan nu niet bogen op een optimaal rendement. Als belegger moet je ook altijd je huiswerk maken. Wie wint? Wie verliest? Welk bedrijf dat in de touwen hangt kan rechtkrabbelen en eventueel de match nog winnen? Welke bedrijven staan financieel voldoende sterk om te crisis te overbruggen? Komt er inflatie? Stijgt de langetermijnrente? Wie profiteert daar dan van? Voor wie is het een uitdaging? Informatie inwinnen, kritische vragen stellen en aftoetsen. Dat is voor mij de boodschap als je een goede selectie wilt maken voor je portefeuille.
Dit jaar gaat door de vaccinatie het maatschappelijk en economisch leven weer kunnen normaliseren. De economische groei zal dit en volgend jaar herstellen. De mensen gaan weer consumeren en de investeringen van de bedrijven zullen toenemen, nadat ze in 2020 op een laag pitje pruttelden. De wereldhandel zal opnieuw aantrekken en het eerste bedrijf van mijn favoriete beleggingen speelt hierin een belangrijke rol.”
Konecranes, 37,54 euro, beurswaarde 2,97 miljard euro
Het bedrijf is een wereldwijde industriële Finse groep, gespecialiseerd in kranen, hijsapparatuur en services, die een uiteenlopende reeks van klanten bedient. Dankzij de technologie van Konecranes kunnen de klanten (onder meer scheepswerven) hun productiviteit verhogen, maar worden ze ook ondersteund inzake onderhoud, reparatie en wisselstukken. De omzet is gelijk verdeeld over Diensten, Industriële toestellen en Haven-oplossingen. In 2020 bedroeg de omzet 3.2 miljard euro. Het bedrijf heeft een cyclisch karakter, wat in onze kaarten speelt eens het economisch herstel een feit is. Het bedrijf heeft in 2020 sterk ingezet op kostenverlaging en efficiëntie-verhoging. Bij herstel moet dat tot hogere marges leiden.
Maar dat is nog niet alles. Er zijn bijkomende efficiëntie-oefeningen gepland in proceskranen (het kneusje binnen Konecranes) waardoor, indien dit lukt, de winst per aandeel een belangrijke push zou krijgen. Ook de dienstendivisie kan haar marges verder opkrikken. Alle eindmarkten zijn op dit moment reeds aan het herstellen en daardoor verwacht het bedrijf voor 2021 een hogere omzet en hogere marges t.o.v. 2020. De kers op de taart is de 50/50 joint venture met Cargotec die – eens een feit –belangrijke kosten en commerciële synergiën zal opleveren door een sterke complementariteit. Samen worden ze de grootste speler in de belangrijkste eindmarkten. Ook op ESG vlak scoort het bedrijf goed door de duidelijke doelstellingen, zoals het tegengaan van klimaatverandering en het bevorderen van “circularity”: oftewel de verlaging van de CO2 afdruk door niet alleen zelf energie efficiënt te produceren, maar ook door klanten energie-efficiënte apparatuur en oplossingen aan te bieden.
Johan Van Geeteruyen: “Als we weer zoals normaal naar school kunnen gaan en het telewerk qua frequentie weer zal normaliseren, zal de cateringsector daar garen bij spinnen. Om hierop in te spelen verkiezen wij te investeren in :
Sodexo, 85,32 euro (12,4 miljard euro)
Deze Franse groep levert een brede waaier aan dienstenoplossingen bij klanten (fitnesscentra, gezondheidszorg, bedrijfsrestaurants, catering op evenementen, erkenningsprogramma’s, etc) aan haar klanten. Sodexo heeft zwaar geleden onder Covid-19 door de sluiting van scholen en universiteiten, het gebrek aan evenementen en het verplichte telewerk. Maar de cijfers van het tweede semester van 2020 toonden aan dat het bedrijf de crisis goed beheerd heeft en daardoor als een winnaar uit de crisis kan komen.
Sodexo heeft zich met name beter weten te wapenen tegen lagere volumes, dankzij een heronderhandeling van al zijn bedrijfscontracten (100%) en 70% van z’n contracten met scholen/universiteiten. Het herstructureringsprogramma loopt zoals gepland. Het bedrijf gaat er prat op dat het zijn pre-covid marges in de toekomst zal overstijgen door nog meer de focus te leggen op de winstgevendheid van extra diensten met hoge toegevoegde waarde en nieuwe contracten. En de pijplijn aan nieuwe opportuniteiten is solide en beter dan vorig jaar.
Nieuwe wereld
De aanhoudende restricties in Europa zullen van het eerste semester nog een uitdaging maken. Maar er zijn signalen dat alle concurrentiële voordelen die Sodexo heeft in de nieuwe wereld haar business reeds positief beïnvloedt. Inzake ESG (duurzaamheid) heeft het bedrijf recent erkenningen gekregen van CDP (de A-lijst van de Global Climate Change Leaders) en EcoVadis (Sodexo kreeg een ‘Platina’ beoordeling). Verder rolt het bedrijf nieuwe initiatieven uit om voedselverspilling tegen te gaan en nog meer gezonde voeding aan te bieden aan zijn klanten.
Nadat de centrale banken vorig jaar alle registers opentrokken inzake monetaire ondersteuning, hebben ook de overheden hun duit in het zakje gedaan door nooit geziene steunmaatregelen aan te kondigen om de inkomens van de gezinnen op peil te houden. Koploper is de VS die vorige week nog maar eens 1.900 miljard dollar aan bijkomende steun voor de economie heeft goedgekeurd.
Johan Van Geeteruyen: : “Er komt ook een infrastructuurplan om de werkgelegenheid en de economische groei een extra duw in de rug te geven. En daar is dan het volgende bedrijf goed mee:”
Martin Marietta (MM), 343,71 dollar (21,4 miljard dollar)
Dit Amerikaanse bedrijf is ideaal geplaatst als producent van producten en materialen voor de publieke infrastructuur en de bouwsector. Het is een “pure play” op de VS, met nadruk op bouwmaterialen (ready mix beton, cement, asfalt, klinkers). Martin Marietta demonstreerde vorig jaar zijn prijszettingsvermogen door prijzen te verhogen met 3 tot 4 procent, ondanks dalende volumes. Daardoor is dit aandeel ook een indekking tegen inflatie.
Veel eindmarkten vertonen nog altijd een 20% lagere activiteit dan normaal, maar Martin Marietta is ideaal gepositioneerd om te profiteren van de aantrekkende vraag voor residentiële, commerciële en publieke infra- en bouwprojecten in een post-covid omgeving. Door zijn hoge vaste-kostenbasis zal Martin Marietta een meer dan evenredige groei van de opbrengsten realiseren zodra de vraag normaliseert. Maar zover is het nog niet. Door covid draaien niet alle staten op volle toeren en projecten worden voorlopig “on hold” gezet omwille van de onzekerheid omtrent het tijdstip van federale steun voor infrastructuurprojecten. Maar dit biedt potentieel om een kwaliteitsbedrijf op zwakke dagen aan te kopen en zich zodoende te positioneren voor de komende positieve impulsen, later dit jaar.
Boeiendeinformatie misschien isincode nog vermelden
Bedankt voor de tip Maurice. Maar misschien kunnen we beter een link plaatsten naar de investor relations website van de bedrijven achter de aandelen ? zo kan je ook niet missen en heb je meteen toegang tot meer info ?