De 3 favoriete beleggingen van Geert Pelsemaker, oprichter van Rendement Plus

Geert Pelsemaker - Rendement Plus - Spaarvarkens.be

Risicobeperkend beleggen, wat is dat juist?

Geert Pelsemaker is de oprichter van RendementPlus.be, een onafhankelijke beurswebsite met focus op risicobeperkend beleggen.

Voor hem is er een groot verschil tussen beleggen en risicobeperkend beleggen. Al te vaak ziet hij dat beleggers ‘buy and hold’ (kopen en houden) verwarren met ‘kopen en hopen’ (op winst). De strategie ‘kopen en houden’ klinkt mooi, maar vaak zit er te weinig visie in en wordt het dus ‘buy and hope’.

‘Veel beleggers hebben geen plan. Wanneer het fout gaat, volgt paniek. Planloze beleggers weten dan niet of ze hun verliezende aandelen moeten verkopen dan wel bijhouden of misschien zelfs bijkopen.’

Beleggers met een plan weten wat ze moeten doen

Risicobeperkend beleggen vat Geert Pelsemaker samen als ’kopen en beschermen’ (buy and protect). Volgens zijn beursinitiatief Rendement Plus komt beschermen steeds op de eerste plaats. Voorgaand aan de aankoop wordt van ieder aandeel het risicogehalte in kaart gebracht. Beschermen is zelfs belangrijker dan de uiteindelijke keuze van het aandeel.
‘Succesvol beleggen kan op diverse manieren, maar ieder succesvol belegger beperkt zijn risico’s’, zegt hij.

Hieronder legt Geert Pelsemaker uit dat zijn 3 favoriete beleggingen nu 3 favoriete aandelen zijn. Eigenlijk laat hij zelfs vier namen vallen. Maar eerst legt hij zelf nog uit hoe ook u risicobeperkend kan beleggen, het woord is nu aan hem.

Minder risico, meer rendement

Geert Pelsemaker - Rendement Plus - Spaarvarkens.beHeel wat beleggers focussen op fundamentele en/of technische analyse om hun aandelen te selecteren. Niets mis mee. Ook ik gebruik bijvoorbeeld technische analyse om te bepalen al dan niet in of uit een aandeel te stappen.

Waar veel beleggers vaak onvoldoende aan denken, is risicoanalyse. Voor mij is dit het allerbelangrijkste bij beleggen. Iedere belegger die succesvol wil zijn, moet zijn verliezen beperkt houden. Dat een verlies op een individueel aandeel hoog oploopt, hoeft geen ramp te zijn. Zolang dat verlies niet te zwaar doorweegt op je totale portefeuille.

Maar hoe hou je de verliezen beperkt? Wel, het is daar dat risicobepaling en risicobeperking om de hoek komen kijken. Voor de portefeuilles van Rendement Plus zal ieder aandeel dat aangekocht wordt ,vooraf gescreend worden op zijn risicofactor. In welke sector is het bedrijf actief? Hoe wordt het bedrijf geleid? Hoe evolueren de bedrijfscijfers? Het zijn maar enkele vragen die elk belegger zich kan stellen, alvorens al dan niet in een bepaald aandeel te stappen en te bepalen hoe groot de positie dan moet zijn.

Wie geen plan heeft …

Daar stopt het niet. Voor ieder aandeel zal ik ook steeds het risico tegenover het totale portefeuillekapitaal berekenen. Zo weet ik steeds welke impact ieder individueel aandeel op mijn kapitaal heeft, als het met verlies verkocht moet worden. Bepalen en beperken van risico laat mij bewuster en geruster beleggen.

Beleggers zonder plan ervaren vaak stress. Zou ik nu kopen? Is de prijs niet te hoog? Zou ik nu reeds verkopen? Misschien is bijhouden wel een goed idee? … Wie geen plan heeft, weet vaak niet wat te doen en handelt veeleer impulsief.

Beleggen in complete afwezigheid van risico is onmogelijk, maar mijn selectie bevat steeds risicobeperkende elementen. Smartphoto, American Water Works en Visa zijn drie beleggingen die ik zeer interessant vind. Om mijn keuze voor risicobeperking te onderstrepen, breng ik hier de Belgische holding Sofina in de plaats van Visa. Misschien heeft Sofina op korte termijn wat minder potentieel, gelet op de enorme prestaties van de voorbij jaren? Dat is moeilijk te zeggen, maar er staat ook iets als een paal boven water. Dit aandeel kan je ook beschouwen als een zeer goed uitgebalanceerde portefeuille waar zeer ervaren beleggers het risico voor u zorgvuldig hebben afgewogen. Meer kijken naar risico is meer rendement! Daarvan ben ik overtuigd.

1. Smartphoto (Euronext Brussel, 22,20 euro, ticker: SMAR)

Ieder aandeel draagt risico met zich mee. Sommige aandelen bestaan zelfs enkel en alleen uit risico. De kunst is te zoeken naar aandelen waar risicobeperkende elementen inzitten. Hoe zit dat bij Smartphoto (vroeger Spector Photo Group)? Smartphoto is vooreerst een aandeel met zeer lage liquiditeit. Er worden doorgaans slechts enkele honderden tot enkele duizenden aandelen per dag van verhandeld. Het gevaar je aandelen niet gemakkelijk te kunnen verkopen aan de prijs die je in gedachten hebt, is dan ook reëel wanneer het aandeel plots snel en hevig zou dalen. Lage liquiditeit is iets waar veel beleggers geen rekening mee houden. Maar het is toch een behoorlijk risico. In het voordeel voor Smartphoto spreekt dan weer de geslaagde turnaround die het bedrijf doormaakte. Het kon zich succesvol heruitvinden van een bedrijf in moeilijkheden, naar een flink winstgevende onderneming.

Marc Coucke is fan

Nog in het voordeel van Smartphoto is dat Marc Coucke een standvastige aandeelhouder is. Je weet wel, de vroegere topman van Omega Pharma, nu gekend van Anderlecht, Pairi Daiza en zelfs van Durbuy. In mei van dit jaar kocht hij trouwens nog wat aandelen bij via zijn investeringsholding Alychlo. We zijn dus in goed gezelschap. Maar nog belangrijker: de business bij Smartphoto draait goed. En er werd een dividend van 0,55 euro bruto uitbetaald. Wie weet is het zelfs een mogelijke overnamekandidaat.

Over smartphoto

2. American Water Works Company (New York Stock Exchange, 157,71 dollar, ticker: AWK)

Met dit bedrijf vertoeven we in de watersector. Water is naar mijn mening de grondstof van de toekomst. Zuiver water zal steeds belangrijker en schaarser worden. De sector en het product waarin dit bedrijf actief is, legt meteen een beschermende basis onder het aandeel.

Dat er risicobeperkende factoren aanwezig zijn binnen een bedrijf betekent uiteraard niet dat het aandeel niet kan dalen. Er zijn tal van factoren waardoor aandelen al dan niet drastisch kunnen dalen of stijgen.

Voor American Water Works spelen ook de stijgende omzet- en winstcijfers (wat trouwens ook bij Smartphoto het geval is) en het steeds stijgende dividend in het voordeel van het bedrijf. De liquiditeit zit hier met een gemiddeld dagelijks volume van pakweg 700.000 aandelen op een aanvaardbaar niveau.

De koers van het aandeel zet de laatste maanden regelmatig een nieuwe ATH neer (all-time high, de hoogste koers ooit). Ook wat dit betreft, is er gelijkenis met Smartphoto. Veel beleggers zien ATH’s vaak als een reden om niet meer te kopen. Deze aandelen zouden ‘te duur’ zijn. Mij schrikt dat minder af omdat het veeleer een extra bevestiging is van de opwaartse trend. Aandelen die topkoersen neerzetten, laten wel wat ruimte voor een tussentijdse neerwaartse correctie. Dat kan een mooie instapkans opleveren.

3. Sofina (Euronext Brussel, 261,50 euro, ticker: SOF)

Zoals eerder vermeld, is een van mijn favoriete aandelen Visa. Het bevindt zich in de digitale betaalsector, die boomt door o.m. de verhoogde online bestellingen door corona. Ik zou voor jullie, de lezers van Spaarvarkens, echter een ander aandeel belichten en dat werd Sofina.

Sofina is een Belgische gediversifieerde holding. Dat alleen al zorgt, door de diversiteit aan bedrijven die ze in portefeuille hebben, voor een defensievere factor. Daarenboven is het een familiale holding (familie Boël), degelijk en rendementsgericht geleid.

Opgericht in 1898 is Sofina belegd in diverse sectoren en werelddelen in zowel defensieve waardebedrijven als risicovollere groeibedrijven. Deze goede spreiding en een groeiend dividend beperkt het risico. Enkele van hun participaties zijn: Colruyt, Danone, luierfabrikant Drylock Technologies, The Hut group, …

Het bedrijf wordt vaak als ‘schone slaapster’ omschreven, maar aan de beurskoers en de ATH’s te zien slaapt Sofina allesbehalve.

Toch wil dat niet zeggen dat een meer defensief aandeel als Sofina niet sterk kan dalen. Getuige daarvan is de forse daling door de coronacrisis waarbij het 32,26% verloor op 1 maand tijd. De koers kon nadien snel herstellen. Maar het geeft aan dat zelfs defensievere bedrijven niet immuun zijn voor sterke dalingen. Net daarom blijf ik steeds hameren op het belang van risicobeperking.

Geert Pelsemaker zal ons melden als hij, al dan niet door nieuws over of van een hierboven vernoemd aandeel, van mening of visie verandert. Spaarvarkens laat het je dan zo spoedig mogelijk weten!

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

 

Reacties