De 3 favoriete beleggingen van “Nooit Gedacht”

Beleggingsclub Nooit Gedacht is met twee jaar op de teller nog pril. Toch heeft de club al heel wat meegemaakt. Het begon met de samenstelling van de groep op initiatief van de krant De Standaard. Het eerste jaar bracht journalist Jan Reyns maandelijks verslag in de krant van het wel en wee van de beleggingsclub. De lezers konden zo als het ware maandelijks aanschuiven bij Nooit Gedacht.

De beleggingsclub is een groep van een tiental mensen die elkaar van haar nog pluim kenden. Maar ze beslisten samen om op ontdekkingstocht te gaan in de boeiende wereld van het beleggen. De meeste clubleden deden dat zonder noemenswaardige ervaring.

Twee clubleden haakten af. Ze werden vervangen door twee nieuwe beleggers in de club. Ondertussen maakte de pandemie het onmogelijk om elkaar fysiek te ontmoeten in het clublokaal bij de VFB in Mechelen. Jammer, want online vergaderen is ook niet alles. En toch houdt de groep vol. Zowat iedere dag zetten de leden een stap vooruit in het doorgronden van de beleggerswereld dankzij de fijne sfeer en de motivatie die heerst tijdens de online samenkomsten. De club kan dan ook rekenen op de niet aflatende ondersteuning door de peter; Danny Van Liedekerke.

Dit zijn de drie favoriete beleggingen van club Nooit Gedacht:

VGP (139,40 euro), beurskapitalisatie 2,87 miljard euro

Belgische vastgoedontwikkelaar, beheerder en eigenaar van hoogwaardig logistiek en semi-industrieel vastgoed is actief in 12 Europese landen. De logistieke sector verandert razendsnel en er is meer en meer vraag naar duurzaam beheer met hernieuwbare energie, groene gebouwen, energie-efficiëntie, duurzaam waterbeheer etc.

Door het veranderende consumptiegedrag met o.a. meer e-commerce zijn logistieke oplossingen nodig in binnen- en buitenland. VGP speelt hierop in met 76 toplocaties in de buurt van grote Europese steden. De locaties zijn gemakkelijk bereikbaar met directe aansluiting op belangrijke verkeersaders waardoor met dag en nacht kan werken.

De 50/50 joint-venture met Allianz Real Estate is een strategische samenwerking die zorgt voor winstgroei. In 2020 kon VGP dan ook bijna de nettowinst verdubbelen t.o.v. 2019. In 2020 zou de winst uitkomen op 355 – 375 miljoen euro ten opzichte van 197 miljoen euro in 2019. Op 26 februari publiceert VGP de volledige en definitieve jaarcijfers. Jaarlijks ontwikkelt VGP normaliter 500.000 m2 logistiek vastgoed, maar in de toekomst kan dit 600.000 m2 worden.

VGP is geen gvv (gereglementeerde vastgoedvennootschap) en hoeft dus geen 80% van de winst uit te keren als dividend. Dat kan leiden tot een snellere groei.

Ondanks de pandemie kon VGP in 2020 99,6% van de huurinkomsten effectief innen. VGP staat ook financieel sterk. In november werden nog 19 gebouwen ondergebracht in twee joint ventures met Allianz.

Investor AB, 650 Zweedse kroon, beurswaarde 498 miljard Zweedse kroon

Deze Zweedse holding van de Wallenbergfamilie investeert op de lange termijn. De focus op duurzaamheid is hoog en die  investeringsfilosofie komt overeen met wat beleggingsclub Nooit Gedacht zelf belangrijk vindt. Het is misschien niet het meest sexy aandeel van de beurs, maar dat geeft niet. Investor AB investeert in een tiental kwalitatieve bedrijven, vooral gericht op Scandinavië. Dat leidt tot een mooi rendement. Het stabiele aandeel moet een fundering van de portefeuille worden.

Nooit Gedacht heeft dit aandeel trouwens nog niet aangekocht. Maar het staat op de kooplijst als er zich een fijne koopopportuniteit voordoet (lees: interessante discount of korting ten opzichte van de intrinsieke waarde). Momenteel noteert het tegen een discount van 11 procent. De club wil toch liever in de richting van een 20% discount voor ze overstag gaat.

Tencent, 99,10 dollar, beurswaarde 950 miljard dollar

Door onze coach Danny Van Liedekerke werd Nooit Gedacht ook in het eerste werkjaar al regelmatig uitgedaagd om eens buiten de BEL20 te kijken en buiten de gevestigde holdings. Er werd beslist om de horizon te verleggen naar enkele beloftevolle technologische aandelen in Azië. Na een analyse van verschillende potentiële kandidaten (waaronder Alibaba en Tencent), is de club voor Tencent gegaan. Ondanks de spanningen van het afgelopen jaar tussen de VS en China, heeft de club zich die beslissing absoluut niet beklaagd. Het aandeel is momenteel de sterkste klimmer in de portefeuille en heeft volgens de clubleden nog veel opwaarts potentieel. Het aandeel wordt dus bijgehouden, aangezien Tencent profiteert van de technologische ‘hype’ in de markt alsook van de stilaan verbeterende verhoudingen tussen de VS en China.

Reacties