De 3 favoriete beleggingen van Arjan Sweere

‘Shorten’, of aandelen verkopen om winst te maken door een koersdaling, was eind januari overal in het nieuws. Toen liep het namelijk spectaculair mis met grote shortposities in het aandeel GameStop. Geld verdienen aan dalende koersen intrigeert mensen vooral. En niet onterecht: wie zowel kan verdienen aan stijgende als dalende koersen heeft meer mogelijkheden. Bovendien kan je door de twee te combineren je rendement in theorie zelfs onafhankelijk maken van de beurs. Als je die methode goed toepast, uiteraard.

Onderzoek naar hedge funds: Antaurus

Voor artikels in De Standaard onderzocht ik of gewone beleggers ook short kunnen gaan en hoe ze dat kunnen doen. Ik ging ook op zoek naar hedgefondsen en hoe ze werken. Daarbij ontdekte ik onder meer het Nederlandse Antaurus. Het is een onafhankelijk hedge fund, beheerd door de oprichters. Ze steken er ook hun eigen spaarcenten in. De resultaten zijn bijzonder sterk. Sinds de oprichting in 2006 behaalde Antaurus een jaarrendement van 7,5% versus 5% voor de Wereldindex.

Aasgieren?

Hedge funds shorten, maar zijn meestal helemaal niet de aasgieren waarvoor ze versleten worden. Dat blijk ook uit de behoedzame manier waarop ze tewerk gaan. In een van de volgende afleveringen op Spaarvarkens.be zal ik het verhaal en de werking van Antaurus verder toelichten.

Maar nu is het hoog tijd voor de drie favoriete beleggingen van Arjan Sweere, een van de directeurs en beheerders van het Antaurus fund. Het zijn drie long posities, dus aandelen om te kopen voor een verwachte koersstijging. Over de favoriete shortposities, blijft Arjan Sweere liever heel discreet.

Zoals altijd vragen we naast drie namen van favoriete beleggingen ook naar een belangrijke tip over strategie of de beleggingsaanpak. Wat vindt de selectieheer een levensbelangrijke tip voor beleggers? We zijn niet verwonderd dat Arjan Sweere het heeft over aandacht voor het risico.

Tip van Antaurus: risico is belangrijker dan rendement!

Probeer bij het zoeken naar een belegging een goede inschatting te maken van het risico van de belegging in plaats van je enkel te richten op het potentiële rendement.

Bij het selecteren van individuele aandelen betekent dit bijvoorbeeld kritisch nadenken over wat de winstcapaciteit van een bedrijf kan zijn over vijf jaar.

Bij bewezen zakenmodellen kun je hier een betere inschatting van maken dan bij opkomende, nog onbewezen businessmodellen.

Datwyler, 278,00 Zwitserse frank (beurswaarde 4,7 miljard euro)

Datwyler (o.a. eigenaar van het vroegere Helvoet Pharma in het Limburgse Alken) is één van de grootste producenten ter wereld van rubberen en siliconen afdichtingen (‘Sealing Solutions’). Datwyler levert aan verschillende eindmarkten, zoals de farmaceutische industrie, de voedselindustrie, de auto-industrie en de olie- en gasindustrie. Een bekend eindproduct waaraan Daetwyler een bijdrage levert zijn Nespresso koffiecups. Daarnaast is Datwyler eigenaar van een elektrotechnische groothandel (Reichelt). Deze activiteit draagt slechts voor 10% bij aan de groepswinst van Datwyler.

Begin 2020 heeft Datwyler bekendgemaakt dat het de intentie heeft om Reichelt te verkopen, waarna Datwyler zich volledig zal kunnen focussen op de Sealing Solutions divisie.

De activiteiten binnen Sealing Solutions laten zich allemaal kenmerken door een aantal gedeelde eigenschappen. Het zijn vaak kritische componenten die op grote schaal (soms miljarden) geproduceerd moeten worden met nul foutmarge (‘zero defect’) tegen zeer competitieve prijzen (meestal voor enkele centen per onderdeel). De toetredingsbarrières zijn daardoor zeer hoog, waardoor Datwyler (en haar concurrenten) bovengemiddelde marges weten te behalen. De kostprijs van de componenten die Datwyler levert, bedraagt vaak een zeer klein percentage van het eindproduct waar het in zit, terwijl de functie ervan meestal cruciaal is. De kans dat een klant daardoor besluit om over te stappen naar een alternatief product van een concurrent is zeer klein. De meeste segmenten zijn sterk geconsolideerd met slechts een beperkt aantal concurrenten.

Door het afstoten van de groothandelsactiviteiten en de sterke groei van de medische activiteiten, verandert het profiel van Datwyler. De onderneming transformeert van een industriële toeleverancier naar een toeleverancier van hoogwaardige medische toepassingen. De omzet die hieruit volgt kent net zoals de afdichtingen voor Nespresso cups een defensief karakter en is cumulatief verantwoordelijk voor zo’n driekwart van de winst. Wij denken dat dit nieuwe bedrijfsprofiel de komende jaren tot een hogere beurswaardering zal leiden.

Just Eat Takeaway, 80,50 euro (beurswaarde 12 miljard euro)

Just Eat Takeway (JET) is een van de grootste sites om eten te bestellen ter wereld. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie tussen het van oorsprong Nederlandse Takeaway.com en het Britse Just Eat. Deze fusie vond plaats in 2020.

Wij zien online eten bestellen als een onderdeel van een langetermijntrend richting ‘food convenience’. Simpel gezegd: gemakkelijker eten. Dat begon eind vorige eeuw met de opkomst van fastfoodrestaurants en is vandaag ook sterk terug te vinden in het assortiment van supermarkten. Denk aan kant-en-klaar maaltijden. Volgens ons heeft JET nog een lange weg van groei in het vooruitzicht. Het feit dat de gemiddelde volwassen Belg nu minder dan 10 keer per jaar eten bestelt via het internet sterkt onze overtuiging.

Wat wij interessant vinden aan het businessmodel is dat JET sterk profiteert van het zogenaamde netwerkeffect: naarmate een platform het grootste restaurantaanbod heeft, zal dit platform de meeste consumenten aantrekken die online een maaltijd willen bestellen. Als restauranthouder zul je ook op het grootste platform actief moeten zijn, want op dat platform zullen de meeste consumenten komen. Takeaway ontvangt een commissie van de restauranthouder per bestelling die wordt geplaatst. Meer deelnemers, zowel in de vorm van gebruikers als aantal restaurants, leidt uiteindelijk tot meer toegevoegde waarde van het platform.

D’Ieteren, 70,20 euro (beurswaarde 3,9 miljard euro)

D’Ieteren is de wereldmarktleider in het vervangen en repareren van autoruiten, met als bekendste merk Carglass. Daarnaast is het bedrijf de grootste importeur van auto’s in België met merken als Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en Porsche. Verder is D’Ieteren de eigenaar van Moleskine, een consumentenmerk voor luxe notitieboekjes. D’Ieteren ambieert een investeringsfonds te zijn met een beperkt aantal deelnemingen, waarbij het een actieve rol aanneemt om op de lange termijn waarde te creëren voor de aandeelhouders. De familie D’Ieteren bezit ruim 50 procent van de aandelen.

D’Ieteren is vooral bekend door de autoverkoopactiviteiten. De meest waardevolle activiteit van D’Ieteren is echter de autoruitvervangingsactiviteit van Belron. D’Ieteren verkocht in 2018 een minderheidsbelang hierin aan een private equity partner. De waarde van Belron bedroeg toen circa 3 miljard euro. Sindsdien heeft Belron fors boven verwachting gepresteerd. Wij denken dat Belron het de komende jaren goed zal blijven doen, geholpen door het potentieel dat wij zien voor een stijgende penetratie van ADAS (Advanced Driver Assistant) systemen – slimme rijhulpsystemen die worden ingebouwd in de voorruit. Wij verwachten dat de waarde van Belron in de komende jaren zelfs boven de 10 miljard euro zal uitkomen. Deze verwachting zit nog helemaal niet in de koers verwerkt.

 

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’, is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen.

Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties