Buy and sell: handelen in drollen

Beste leden,

Opgelet: onderstaande trade is bij sommige brokers niet meer mogelijk (officieel kon men inschrijven tot 27 november), maar deze ochtend hebben enkele brokers al de mogelijkheid afgeschaft via hun platform zoals Degiro. Al kunnen ze vaak dit nog handmatig in orde maken als je hun belt. Informeer dus eerst of je deze rechten kan omzetten bij je broker indien je deze transactie doet. Bij Saxo konden leden vandaag de transactie uitvoeren en Lynx (de broker waarmee we samenwerken voor de buy and sell) heeft het vandaag ook voor ons manueel in orde gemaakt.

Op 14 november liet ik op het forum al weten dat ik voor mijn eigen portefeuille speculatief wat inschrijvingsrechten heb gekocht. En nu naar het artikel!

Buy and sell: handelen in drollen

Gaan we naar de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway volgend jaar? We zullen zien. Door de dure hotelprijzen en de dure vliegtickets, zal de prijs al snel oplopen richting de €2500 voor ongeveer 4 dagen VS. Dat is niet goedkoop, maar een forse groep Spaarvarkens liet al weten toch interesse te hebben. Het is dan ook een zeldzame kans, want ook al wens ik Charlie Munger en Warren Buffett een lang leven toe, met 99 jaar en 93 jaar op de teller is de kans realistisch dat hun laatste actieve jaren bij Berkshire in het verschiet liggen.

Handelen in shit

Wie de aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway volgt, kent ook de mening van Munger over het verhandelen van crypto. “De mensen die professioneel cryptoverhandelen zijn walgelijk, het is alsof andere mensen drollen gaan verhandelen en je beslist dat je niet achter kunt blijven”. Iets wat waardeloos is, daar moet je vanaf blijven aldus Munger net als van rommel. Iets wat mijn collega Pascal Paepen zich naadloos bij aansluit.

Echter, ik ben eerder ruimdenkend in mijn financiële handelingen. Ik ben immers de verantwoordelijke voor een trading portefeuille waardoor ik een heel andere visie moet hanteren. Gewoon ‘kopen en hopen’ voor de lange termijn kan ik niet doen. Nee, ik moet constant zoeken naar korte termijn opportuniteiten en ik denk dat ik er een heb gevonden. En ik waarschuw jullie al meteen dames en heren, het gaat om zoals Munger misschien wel zou zeggen om een drol.

De naam van die drol? Atenor, een Belgische vastgoedontwikkelaar waar ik (en Pascal) eigenlijk niets van moeten weten. Terecht ook, want de waardevernietiging die het management voor elkaar heeft gekregen is ongelooflijk. Op 17 mei kondigt Atenor uit het niets aan dat het in de financiële problemen zit en dat er een kapitaalverhoging nodig is. Men handhaaft toch het dividend terwijl men in de financiële problemen zit, de eerste grote fout.

De tweede? In plaats van gewoon een kapitaalverhoging eerst rond te hebben, blijft men erover praten en praten. Daardoor weet je dat je als aandeelhouder onder druk staat van dalende beurskoersen. Slimme aandeelhouders verkopen wanneer ze weten dat er een forse kapitaalverhoging aan komt, want de groep zal in de toekomst toch nieuwe aandelen moeten uitgeven aan waarschijnlijk lage prijzen. Als het gaat om een klein aantal hoeft dat niet desastreus te zijn voor de groep en heeft het ook weinig impact op de beurskoers, maar de manier waarop Atenor naar buiten komt (er moet vastgoed verkocht worden tegen braderijprijzen) maakt dat aandeelhouders terecht schrik krijgen. En dan spreek ik nog niet over de shorters die op dat moment al aandelen kunnen verkopen om ze later goedkoop terug te kopen. Dat zet extra druk.

“We zijn verkeerd begrepen”

Op 5 juni is het aandeel Atenor al tientallen procenten kwijt gespeeld. “De markt heeft ons verkeerd begrepen” zegt de Atenor CEO daarover. Het aandeel blijft maar zakken in de maanden nadien. Want die kapitaalverhoging? Die blijft maar op de lange baan geschoven worden. Tot 11 september. De aandeelhoudersvergadering keurt eindelijk een kapitaalverhoging goed tegen minimaal 10,23 euro per aandeel. Er ging bijna 4 maanden aan vooraf voor dit in orde geraakte. Maar dan komt plots 26 september. Atenor wil nu uit het niets een kapitaalverhoging doen tegen 5 euro per aandeel. 90% minder dan de koers begin mei.  In ruil kan men wel meer kapitaal ophalen dan voorzien. Er is een nieuwe aandeelhoudersvergadering nodig om dit goed te keuren.

Als je dit verhaal hoort, heb je weinig zin om te investeren in dit bedrijf. Terecht. Waarom je handen vuil maken aan een vieze drol. Beter hem door het toilet spoelen als belegger en verder gaan met je leven, toch?

Wat na de kapitaalverhoging?

Wel, daar is zeker niets mis mee. Maar ik heb een grotere risicotolerantie tegen drollen. Zeker nu de groep met de kapitaalverhoging 133,5 tot 160 miljoen euro zal ophalen (er zijn contracten gesloten waardoor men al gegarandeerd voor 133,5 miljoen euro gegarandeerde toezegging heeft voor de kapitaalronde). En belangrijk is daarbij dat niet enkel de referentieaandeelhouders investeren, maar dat men ook nieuwe investeerders aan boord heeft kunnen halen aan 5 euro. Die investeerders steken hun geld niet zomaar in Atenor voor hun plezier, maar wel omdat ze geloven dat tegen 5 euro per aandeel het aandeel koopwaardig is. Of om een analist van ING te quoten eind september, tegen 5 euro per aandeel koop je Atenor tegen een korting van 83% op de laatst gepubliceerde intrinsieke waarde. Een intrinsieke waarde die door de toekomstige (onvermijdbare) verliezen nog wat zal krimpen, maar tegen de huidige aandelenkoers gaat de markt ervan uit dat Atenor bijna waardeloos is. Zelfs als er binnenkort tussen de 133,5 à 160 miljoen euro vers geld in Atenor zal kruipen. Dat zal zeker ook een reden zijn waarom grote beleggers interesse hebben om Atenor een forse cheque te geven.

Atenor zal overleven

Ik citeer ook vastgoedanalist Gert De Mesure die al eens schreef over de levensvatbaarheid van Atenor. “De gestarte kapitaalverhoging is hierbij een eerste belangrijke stap, maar het is duidelijk dat er nog andere stappen genomen dienen te worden” aldus De Mesure. “We denken hierbij vooral aan de verkoop van projecten om de financiële schuld verder af te bouwen. De verkopen op zich zijn vandaag belangrijker dan de eventuele meerwaarde erop”. Als hij rekening houdt met de verkopen die men al heeft aangekondigd en de kapitaalverhoging, komt hij uit op een eigen vermogen van 366 miljoen euro eind 2023 en een financiële schuld van 711 miljoen euro of een solvabiliteit van 51,5%. Dit terwijl in de eerste helft van 2024 er nieuwe transacties afgerond zullen worden die opnieuw de schuld zullen doen afnemen. Dat zou de schuldgraad verder moeten verbeteren waarbij de solvabiliteit eind 2024 zou moeten stijgen tot 61%. Veel winst moeten beleggers niet verwachten voorlopig, maar het scenario dat Atenor snel zal omvallen is plots veel kleiner geworden.

Mijn trading idee?

Door de kapitaaloperatie bevinden we ons in een speciale situatie. Omdat de rechten waardeloos aflopen in enkele dagen (meer informatie hier), verkopen beleggers momenteel deze rechten (om in te kunnen schrijven op een aandeel tegen 5 euro) voor 2 cent. En aangezien iedere 3 inschrijvingsrechten recht geven om in te schrijven op 13 aandelen van 5 euro, kan je daardoor aandelen kopen tegen bijna dezelfde prijs als de grote aandeelhouders. Een kans die je niet vaak krijgt als kleine belegger.

Als trader is het belangrijk om kapitaalstromen te begrijpen en zo heb ik in het verleden altijd mijn instappunten gezocht. De grote verkoopgolf in Atenor ligt in mijn ogen achter ons. Beleggers die wouden verkopen hebben dit al lang geleden gedaan. Beleggers die toch begonnen te twijfelen de afgelopen dagen, konden al verkopen en ook de inschrijvingsrechten werden verkocht. De kans bestaat dat er enkele beleggers hun waardeloze inschrijvingsrechten zullen omzetten in aandelen Atenor en deze na de kapitaaloperatie zullen verkopen, maar dat zal een minderheid zijn en ook maar een tijdelijke verkoopdruk geven. Oftewel, de grote verkoopdruk is voorbij. Want wat ga je nu krijgen? De eerste berichten in de media dat de kapitaaloperatie is geslaagd, de eerste brokers die terug hun adviezen voor Atenor zullen publiceren en nieuwe positieve aandacht voor de aandelen. Ik verwacht persoonlijk dat veel brokers hun koersdoelen tussen de 7 à 8 euro per aandeel zullen zetten, prijzen die 40% à 60% hoger liggen dan de prijs waarbij je de aandelen momenteel kunt kopen. En zakken de aandelen richting de 5 euro? Dan zou het me niet verbazen dat dit aangegrepen zal worden door de grote investeerders om eventueel wat bij te kopen tegen die prijs. Dat is immers de koopjesprijs waartegen men onlangs inschrijvingsrechten kon kopen. Oftewel, vanuit een trading perspectief lijkt het erop dat je met een bodem zit terwijl het opwaarts potentieel best interessant is.

Ik probeer dan ook voor de trading portefeuille 114 inschrijvingsrechten te kopen. Dit zal waarschijnlijk gebeuren tegen een prijs rond de 0,02 euro per recht of iets meer dan 2 euro. Deze rechten gebruik ik meteen om me in te schrijven op aandelen Atenor (indien je meedoet, doe dit dan ook meteen de dag zelf via je broker, dit gaat niet automatisch! Bij twijfel neem je best contact op met je broker of bel je ze de dag zelf op omdat de rechten anders waardeloos zullen worden).

In dit geval gaat het om 114 inschrijvingsrechten gedeeld door 3 is 38 keer dat ik mag inschrijven op 13 nieuwe aandelen aan 5 euro per aandeel. Een investering dus van €2470. Verwacht niet dat het aandeel lang in onze portefeuille zal blijven. We zetten de stoploss op 4,25 euro per aandeel.

Warme groet van de d(r)olletrader

Stefan Willems

Ps: Voor de buy and sell konden we de rechten kopen, de uitvoering ligt nu in handen van Lynx.

Reacties