Atenor: inschrijvingsrechten uitgelegd

Trader wolkenkrabber gebouw vastgoed

Aandelen zijn voor veel mensen in de straat al moeilijk te begrijpen. Met de kapitaalronde van Atenor komt er nog een term bij, namelijk ‘inschrijvingsrecht’ of ‘voorkeursrecht’. Begrijpen wat dat precies is, is zelfs voor veel ervaren aandeelhouders niet altijd eenvoudig. Laten we daarom eens kijken naar wat een inschrijvingsrecht is en hoe het werkt. We doen dat met het actuele voorbeeld van de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Atenor.

Inschrijvingsrecht bij een kapitaalverhoging

Stel, je hebt een bedrijf zoals Atenor dat besluit om nieuwe aandelen uit te geven. Als aandeelhouder wil je niet dat je huidige aandeel minder waard wordt doordat er meer aandelen bijkomen. Om dit te vermijden, krijgen bestaande aandeelhouders een ‘inschrijvingsrecht’. Dit recht geeft hen de kans om nieuwe aandelen te kopen voor ze op de open markt komen, vaak tegen een lagere prijs. Zo kunnen ze hun deel in het bedrijf behouden zonder dat het verwaterd raakt door de nieuwe aandelen. Maar dat is wel enkel wanneer ze ook nieuw geld in de firma pompen. Dat is het addertje onder het gras. De kans om aandelen te kopen tegen een relatief lage prijs is gratis. Maar de nieuwe aandelen zelf zijn natuurlijk niet gratis. Voor ieder aandeel dat je hebt van Atenor, krijg je dus 1 inschrijvingsrecht dat je kunt gebruiken voor de kapitaalverhoging.

Hoe werkt de kapitaalverhoging bij Atenor?

De situatie bij de vastgoedontwikkelaar Atenor ziet er zo uit:

Aantal en prijs: Atenor wil maximaal 32.175.039 nieuwe aandelen uitgeven tegen een prijs van €5 per nieuw aandeel.

Inschrijvingsratio: Voor elke 3 bestaande voorkeurrechten kunnen aandeelhouders inschrijven op 13 nieuwe aandelen. Dit betekent dat als je 3 voorkeurrechten hebt, je het recht hebt om 13 nieuwe aandelen te kopen.

Inschrijvingsperiode: Aandeelhouders kunnen hun voorkeurrechten uitoefenen tussen 13 november 2023 en 27 november 2023. Daarna zullen deze rechten waardeloos aflopen. Dat is redelijk ongebruikelijk. Meestal worden deze rechten geveild als ‘scrips’ na de inschrijfperiode. De opbrengst gaat dan naar de aandeelhouders die niet intekenden op de kapitaalverhoging. De uiteindelijke kopers van die rechten moeten intekenen.

Verhandelbaarheid: Deze voorkeurrechten zijn verhandelbaar, wat betekent dat je ze kunt kopen of verkopen tussen 13 november en 27 november tegen de marktprijs op dat moment. Deze kan constant veranderen op basis van de vraag en het aanbod op dat moment.

En aangezien het super belangrijk is, herhalen we dit nog eens! Als je je voorkeurrechten niet uitoefent als aandeelhouder binnen de inschrijvingsperiode, vervallen ze en kun je ze niet meer gebruiken. Dit wil zeggen dat deze waardeloos zullen aflopen indien je ze niet gebruikt! Ofwel MOET je dus nieuwe aandelen kopen als je gelooft in het bedrijf, of je verkoopt je rechten. Dat zijn de twee meest logische opties. Met niets doen verlies je de waarde van je inschrijvingsrecht. En het kan al snel gaan om grote bedragen hier als je dit niet in de gaten houdt.

Hoe kan je de waarde van een inschrijvingsrecht bepalen?

De theoretische waarde van een inschrijvingsrecht bepalen kan je doen door een formule te gebruiken. We gebruiken hiervoor deze formule:

Of in dit geval:

Als je de koers van 10 november neemt (10,80 euro). Dan kom je uit op:

(€10,80-€5)x 13 nieuwe aandelen = 75,40 euro gedeeld door 16 aandelen= €4,7125

Met 3 voorkeursrechten krijg je dan het recht om in te tekenen op 13 nieuwe aandelen ter waarde van 5 euro elk. Dit kost dan:

€4,7125 x 3 inschrijvingsrechten =14,14 euro + €5 x 13 nieuwe aandelen = €79,14 oftewel 6,08 euro per aandeel.

Speciale situatie bij Atenor

Maar bij Atenor is er iets speciaals aan de hand. Het aandeel is fors omhoog gegaan na de kapitaalverhoging tot bijna 9 euro per aandeel.  Dit terwijl we in de voorkeursrechten het tegenovergestelde zien. Door de grote verkoopdruk van beleggers die niet mee willen doen met de kapitaalverhoging, is er geen handel mogelijk, zoals beurstrader Leon Hillen en portfoliomanager Stijn Elebaut terecht opmerken op Twitter. Euronext laat immers niet toe dat het voorkeursrecht te fors naar onder gaat om een ordentelijke handel te promoten. Echter is de huidige situatie geen oplossing en zal Euronext op een gegeven moment de handel moeten vrijgeven. De kans dat het inschrijvingsrecht fors lager zal openen is daarom ook realistisch indien deze verkoopdruk niet zal veranderen en er geen grote kopers komen. Op dit moment zijn er amper kopers in de voorkeursrechten.

Oftewel, het inschrijvingsrecht lijkt te hoog gewaardeerd terwijl ook het aandeel te fors gewaardeerd staat. Je zou nu immers theoretisch gezien (indien er handel mogelijk zou zijn in het inschrijvingsrecht tegen 4,7125 euro) 3 rechten kunnen kopen tegen 4,7125 euro en dan per aandeel 5 euro bijleggen. Daardoor koop je in principe aandelen tegen 6,08 euro in. Dit terwijl de huidige koers van het aandeel rond de 8,80 euro schommelt.

Onze mening?

De recente stijging van het aandeel Atenor is in onze ogen onterecht. Eens de handel in de rechten open gaat (en indien de verkoopdruk in de rechten aanhoudt), zouden professionele arbitrageurs het aandeel kunnen shorten en tegelijk de inschrijvingsrechten kopen en omzetten in aandelen. Op die manier kan je aandelen verkopen aan bijvoorbeeld 8,50 euro en deze via de inschrijvingsrechten kopen tegen 6 euro en zo als speculant een mooie winst maken. Iets waar ik zelf al even naar kijk, maar wat helaas sinds gisteren nog niet mogelijk was door de gesloten handel.

Ik ga ervan uit dat ik niet de slimste ben op de markt en dat andere beleggers dit ook gezien hebben. Eens de handel in de voorkeursrechten open gaat, gaan we speculeren en vermoed ik dat we wat verkoopdruk kunnen zien bij Atenor. Of de prijs van een inschrijvingsrecht moet fors omhoog, maar met de huidige verkoopdruk in deze rechten zit dit niet meteen in de kaarten.  

We hebben de case Atenor behandeld in ons actualiteitswebinar afgelopen zaterdag. Wil je meer weten? Dan kan je altijd lid worden van de Spaarvarkens Beleggingsclub, waar we meer in detail gaan op zaken zoals dit. We hebben in het verleden wel altijd sterk afgeraden om in Atenor te beleggen.

Reacties