Bux Zero komt naar België, wordt beleggen gratis?

BUX is in België een vooralsnog onbekende partij. Maar misschien heeft u wel al gehoord van de zogenaamde “Robinhood-beleggers”? Zo noemt men tegenwoordig de jonge generatie traders die vooral actief is op de Amerikaanse aandelenmarkten en daar belegt in aandelen.

Dat de Amerikaanse divisie van Hertz de koers van haar aandeel even maal 10 zag gaan, heeft ze te danken aan deze Robinhood-beleggers. Ook de forse koerssprong van het zieltogende Eastman Kodak, maal 13 in geen tijd, is een gevolg van de activiteit van Robinhood-beleggers.

De nieuwe klasse van beleggende millennials komt aan zijn geuzennaam dankzij de beleggingsapp die ze gebruikt: Robinhood. Dat speeltje uit Silicon Valley laat gebruikers toe om zonder kosten te handelen op de beurs. En jawel, dat is een succes.

Per maand kiezen maar liefst 1 miljoen Amerikaanse beleggers voor Robinhood. In de VS is natuurlijk veel mogelijk. Maar in ons land kennen we zo’n app nog niet. Tot vandaag, dinsdag 18 juni. Want die dag werd door BUX gekozen om zichzelf te lanceren in België. Brokers in België: sidder en beef. Want de mobiele broker BUX lanceert BUX Zero, een app waarmee nu ook Belgische beleggers, jong en oud, kunnen beleggen zonder commissie.

Spaarvarkens is er als de kippen bij om Nick Bortot, CEO en oprichter van BUX te interviewen.

Bux Zero komt naar België, maar wie of wat is BUX?Nick Bortot CEO BUX Spaarvarkens.be

Onze naam BUX verwijst naar ‘bucks’, het Amerikaanse slangwoord voor geld. Daar draait het toch nog altijd om, op de beurs. Maar tegelijkertijd willen we van beleggen ook iets leerrijks maken en iets leuks.

We zijn van mening dat een beleggingsportefeuille geen luxe meer is, maar dat die stilaan noodzaak is geworden door de lage rente en de afkalvende pensioenen. Jongeren beseffen dat ook. Bovendien is voor hen een huis vaak geen optie meer. In Amsterdam, waar BUX zijn oorsprong vindt, zijn de huizenprijzen fenomenaal duur. In België zijn huizen ook niet bepaald goedkoop. Een huis als pensioen is dus niet meer zo evident. In tegenstelling tot vastgoed kan je met een beleggingsportefeuille wel klein beginnen en zo een kapitaal uitbouwen.

Er zijn toch al genoeg brokers? We zien dat u zelf ruim 12 jaar hebt gewerkt bij BinckBank?

De online brokers die in België actief zijn, vinden we toch nog te duur. De grote Belgische online brokers vragen nog steeds een commissie van 5 tot 10 euro per transactie. Die bedragen lopen dan nog op als je meer wil beleggen. Maar voor wie kleine bedragen belegt, doen de commissies vaak nog het meeste pijn. Het heeft toch geen zin om 5 of meer euro te betalen als je maandelijks 50 of 100 euro wilt gaan beleggen?

Daarmee hebben jullie het spreekwoordelijke gat in de markt gevonden?

Ja. Met BUX zijn we er voor iedereen die wil beleggen. Zowel de bestaande en jonge belegger die goedkoop wil handelen op een zeer intuïtieve manier. Klanten van BUX kunnen Europese en Amerikaanse aandelen en ETF’s kopen zonder dat ze commissie betalen.

De BUX Zero app (Android, iPhone) is ontworpen door jonge designers die goed begrijpen hoe een moderne app hoort te werken. Met andere woorden: de app is extreem gebruiksvriendelijk. Platformen van andere brokers zijn toch nog vaak iets te ingewikkeld. Zo maken we beleggen toegankelijker.

BUX Zero biedt commissievrij beleggen aan in België. Maar gratis bestaat niet. Hoe wil BUX Zero geld verdienen in België?

Je kan bij BUX Zero terecht voor drie soorten orders. Een eerste type is de “Zero order”. Gebruikt een klant een Zero order, dan wordt zijn of haar transactie aan het eind van de beursdag uitgevoerd. (Wij bundelen deze transactie met orders van andere klanten en sturen deze als één transactie naar de beurs). Voor dit type order wordt géén commissie in rekening gebracht.

Voor beleggers die voor de lange termijn gaan, is dit doorgaans een goed type order, aangezien het voor langetermijnbeleggen (5 tot 10 jaar) weinig verschilt of aandelen nu of over een paar uur worden gekocht. Nadeel is dat je als belegger niet precies weet tegen welke prijs je order wordt uitgevoerd. We letten er overigens op dat er geen te groot verschil is tussen de uitvoeringsprijs en de prijs van het aandeel ten tijde van het opgeven van het order.

Wie onmiddellijk aandelen wil kopen aan de dan geldende (lage) koers moet dus niet bij jullie zijn?

Toch wel. Maar dat is dan niet gratis. Dat zijn de zogenaamde markt- en limietorders. Wil een belegger zijn of haar order meteen hebben uitgevoerd, dan wordt dat een marktorder genoemd. En wil hij/zij er een prijslimiet aan meegeven, dan noemen we dat een limietorder.

Voor beide ordertypes rekent BUX voor Europese aandelen 1 euro aan per uitgevoerde transactie. Dat is nog steeds heel wat minder dan wat de traditionele online brokers in rekening brengen. Voor Amerikaanse aandelen wordt deze 1 euro niet aangerekend.

Met dergelijke lage commissies maakt BUX het ook voor mensen met een significant klein budget mogelijk om met beleggen aan de slag te gaan. Of je kan in plaats van één keer een groot bedrag te beleggen, periodiek een kleiner bedrag beleggen. Onderzoek toont aan dat die laatste manier van beleggen (periodiek beleggen) uiteindelijk de beste is, omdat je dan gemiddeld een mooie aankoopkoers hebt kunnen realiseren.

En dat is jullie verdienmodel: die 1 euro commissie voor limietorders en orders aan marktkoers?

Zo is dat. Het verdienmodel van BUX komt uit de 1 euro voor de markt- en limietorders. Daarnaast rekenen wij een ‘wisselkoersopslag’ aan voor transacties in Amerikaanse aandelen. Die bedraagt 25 basispunten (0,25%).

BUX rekent geen kosten aan voor het openen, aanhouden of sluiten van een rekening. Of voor het storten en terugboeken van geld. En ook niet voor het ontvangen van dividenden, stocksplits, etc. Op onze website vind je al onze tarieven en info over commissievrij beleggen.

Zal BUX Zero in België de nieuwe Robinhood worden?

Ik zou willen zeggen niet alleen in België of de lage landen, maar in heel Europa. Het is onze ambitie om voor iedereen in Europa beleggen toegankelijk te maken. BUX is inmiddels live in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Met meer dan 300.000 klanten zijn wij snel gegroeid tot de grootste neo-broker van Europa.

Een reden waarom beleggers zouden twijfelen: BUX is geen bank. En dus geldt de depositogarantie van max. 100.000 euro niet. Is het geld bij BUX dan wel veilig?

BUX werkt samen met ABN Amro, een van Nederlands grootste banken. Zowel het geld als de effecten van BUX Zero klanten worden effectief aangehouden bij ABN Amro. Elke geldrekening valt onder het Europese depositogarantiestelsel en is gegarandeerd tot 100.000 euro. Meer informatie over het depositogarantiestelsel en andere maatregelen die wij hebben genomen om het geld en de effecten van klanten te beschermen vind je hier.

Als Belgische beleggers bij jullie beleggen, helpt BUX dan met het inhouden van de roerende voorheffing en de Belgische beurstaks?

BUX helpt inderdaad bij het inhouden van de verschillende belastingen. Belasting op dividenden wordt automatisch ingehouden en voor de beurstaks krijgen onze klanten periodiek een overzicht, zodat ze deze kunnen aangeven. Mochten wij veel behoefte onder klanten zien om de beurstaks automatisch in te houden, dan zullen we deze service aan onze dienstverlening toevoegen.

Als jullie mijn effecten uitlenen, krijg ik dan als klant een vergoeding?

Hoewel we ons het recht voorbehouden, lenen wij momenteel effecten van klanten niet uit.

Verwachten jullie veel van het Belgische publiek?

We doen er alles aan om nieuwe klanten te verwelkomen. Zo heeft BUX een ‘member gets member’-programma: elke klant die een nieuwe klant aanbrengt krijgt een gratis aandeel en ook de nieuwe klant die wordt aangebracht krijgt een gratis aandeel.

Het oordeel van de Spaarvarkens

SpaarvarkenGratis bestaat niet. Dat is ook zo bij BUX Zero, die eerder al werd gelanceerd in onder meer Duitsland en Oostenrijk en dus al een bewezen staat van dienst heeft. Belgische beleggers zullen de lage tarieven ongetwijfeld appreciëren.

Maar of de Belgische belegger, jong of ervaren, bereid is het aankoopmoment en de aankoopprijs te laten bepalen door de mobiele broker, dat betwijfelen we. We vermoeden dan ook dat niet BUX Zero, maar wel de orders-voor-één-euro het grote succes zullen worden van BUX in België. Dan kan je zelf nog limiteren of meteen het aandeel aan de koers kopen.

Gratis is dat dus niet. Maar het aanbod dat Bux lanceert, is nog altijd erg goedkoop. Bij Binck betaalt een Belgische belegger op een bedrag tot € 2.500 nu een commissie van € 7,25 voor Belgische aandelen en € 9,75 voor Nederlandse en Franse aandelen. Procentueel is dat bijzonder veel als je maar € 100 of € 200 te beleggen hebt. Bolero rekent nog € 7,50 aan, zowel op de beurzen van Brussel, Amsterdam als Parijs voor bedragen tot € 2.500.

Wie een rekening opent bij BUX vanuit België, dient er ook rekening mee te houden dat het om een buitenlandse rekening gaat. Die rekening dien je kenbaar te maken aan het Centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank. Dat kan intussen ook digitaal. Vergeet ook niet om de buitenlandse rekening te vermelden in uw belastingaangifte. Dat kan je doen in vak XIII, rubriek A.

Potentieel druk op commissies

We vermoeden – en hopen – dat BUX voor wat extra druk op de commissies zal zorgen nu men komt met gratis beleggen. Net zoals Robinhood dat voor elkaar heeft gekregen in de VS, waar traditionele lage-kostenbrokers als Charles Schwab ook de tarieven hebben doen zakken.

De handige app van BUX zal allicht ook gesmaakt worden door de jonge belegger en beleggen toegankelijker maken. Een nadeel is dan weer dat je niet in alle aandelen kan handelen, maar enkel een selectie effecten van grote Belgische, Nederlandse, Amerikaanse, Duitse en Oostenrijkse beursgenoteerde bedrijven kunt kopen en verkopen. In de rest van de wereld kan je je favoriete bedrijven voorlopig niet kopen.

Reglementair gezien, lijkt BUX ook de juiste stappen gevolgd te hebben om de Belgische markt te mogen betreden. Zo heeft de Belgische toezichthouder BUX op 26 mei geregistreerd als “Europese beleggingsonderneming die het voornemen heeft meegedeeld om in België beleggingsdiensten in vrij verkeer in te richten”, wat een positief teken is.

Dat Belgische beleggers voorlopig zelf nog aangifte dienen te doen van de beurstaks is ook een nadeel. Dat die beurstaks in België zo hoog is (0,35% op de aankoop en 0,35% op de verkoop) is uiteraard ook jammer. Maar daar kan BUX zelf niets aan doen.

Wil je wisselen van broker? Dan raden we aan om dit relevante artikel van Spaarvarkens te herlezen nu BUX gratis beleggen naar België brengt. Gratis beleggen is immers niet de belangrijkste factor bij de keuze van een broker en het kopen en verkopen van aandelen.

Volg de Spaarvarkens. Helemaal gratis

De missie van Spaarvarkens.be bestaat erin Vlamingen en Nederlanders meer kennis bij te brengen over belangrijke geldzaken. Daar is een grote nood aan: er zijn wel veel mensen die wel zouden willen beleggen, maar eigenlijk niet goed weten hoe ze er nu juist aan kunnen beginnen …

Ook zijn er heel wat beleggers die het best wel (veel) beter zouden kunnen doen, mochten ze over wat nuttigere en vooral minder gekleurde info kunnen beschikken.

Wil jij ook meer waarde voor jouw geld? Registreer je dan snel even. Dat is zo gebeurd.

[fusion_button link=”https://spaarvarkens.be/membership-account/membership-checkout?level=1″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”center” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” border_radius=”” border_color=”” border_hover_color=”” size=”” stretch=”default” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Ik wil de artikels van Spaarvarkens ook gratis kunnen lezen![/fusion_button]

Reacties

  1. Beste,

    Mijn broer en ik zijn al heel lang bezig met beleggen maar vandaag krijgen wij geen toegang om triple leveraged ETF’s te kopen zoals TQQQ, UDOW, SOXL, FAS en nog veel meer.
    Kunnen jullie op BUX dit toestaan of contact maken met wie deze slechte beslissing gemaakt heeft?

    Mvg,
    Yoeri Vetsuypens