Beursoverzicht 24 februari: Rusland valt Oekraïne binnen
Rusland zet financiële markten in beweging
De futures in de Verenigde Staten en Europa kelderen donderdag fors na berichten dat Rusland luchtaanvallen uitvoert op Oekraïense militaire basissen en communicatiecentra in de buurt van Kiev. Bovendien zorgt het feit dat de handel voor de beurs van Moskou dicht is, voor nog meer paniek onder de handelaars. De olieprijzen verbrijzelen hun vorige hoogtepunt en de Brent olie heeft de grens van $102 overschreden omdat traders bezorgd zijn over het aanbod.
Het is vermeldenswaard dat de toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne een domper zetten op de bereidheid van beleggers om risico’s te nemen. Aandelenhandelaren worden geconfronteerd met een groot aantal bedreigingen die de onzekerheid op de markten voeden, met stijgende inflatie als kern van alle zorgen.
Nieuwe sancties onderweg
De consumentenprijzen waren de afgelopen maanden al aan het stijgen als gevolg van het snelle economische herstel en knelpunten in de toeleveringsketen. Het risico dat Rusland zijn buurland binnenvalt, voedt nu een reeds woedend vuurtje. Nu Rusland Oekraïne is binnengevallen, zullen de VS en hun westerse bondgenoten de sancties tegen het land waarschijnlijk opvoeren. Als er extra beperkingen worden opgelegd, kan het mondiale olieaanbod opnieuw een terugval ondergaan, waardoor de olieprijzen de hoogte in kunnen schieten. Deze veranderingen zouden de inflatie nog verder kunnen doen oplopen, wat de Federal Reserve ertoe zou kunnen aanzetten om in 2022 nog havikachtiger te worden.
In de sessie van gisteren daalde de Dow Jones Industrial Average met 1,38% en de S&P 500 index met 1,84%. De Nasdaq, de tech-index, daalde 2,57%, terwijl de Russell 2000 1,82% daalde. Vandaag zullen beleggers een verscheidenheid aan economische rapporten verwerken, waaronder BBP en werkloosheidsclaims uit de Verenigde Staten. Verder worden er vandaag ook cijfers over de huizenverkoop verwacht.
Aandelenmarkt
Als we kijken naar het verloop van de Nasdaq-index van de afgelopen maanden, dan is het duidelijk dat technologieaandelen het grootste slachtoffer zijn geworden van recente ontwikkelingen, variërend van een verkrapping van het monetaire beleid tot het conflict Rusland-Oekraïne. Het ARK Innovation exchange-traded fund (ETF) van Cathie Wood, CEO van Ark Invest, daalde gisteren met bijna 4% en is de afgelopen vijf sessies telkens verder gedaald. Ook de koers van Tesla is sinds begin 2022 met bijna 27% gedaald. In het algemeen is de Nasdaq-index met bijna 20% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van november vorig jaar.
De daling van groei- en technologieaandelen wijst erop dat beleggers risicovolle en speculatieve activa de rug toekeren omdat de markten dergelijke strategieën niet naar behoren hebben beloond. Beleggers moeten er rekening mee houden dat de volatiliteit op korte termijn zal aanhouden tot de geopolitieke spanningen afnemen en de gevolgen van een agressief monetair beleid op de juiste manier worden afgewogen.
Cryptocurrencies
Na berichten dat Rusland militaire actie heeft ondernomen tegen Oekraïne, hebben risicovolle activa in het algemeen een zware klap gekregen, waarbij de prijs van bitcoin daalde tot bijna $ 34.900. In de toekomst zullen de koersen van cryptocurrencies, net als de bredere financiële markten, de komende weken waarschijnlijk volatiel zijn en sterk worden beïnvloed door gebeurtenissen die verband houden met het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Bovendien wordt verwacht dat renteverhogingen door de Federal Reserve neerwaartse druk zullen uitoefenen op de prijs van bitcoin. Een hard monetair beleid zou namelijk de kosten van kapitaal verhogen, waardoor liquiditeit verdwijnt uit de markten die sinds het begin van de coronaviruspandemie risicovolle activa hebben ondersteund.
Olie
De prijs voor ruwe olie sprong bijna 4% omhoog na berichten dat Rusland de aanval op zijn buurland had ingezet. De prijs van Brent, die wordt beschouwd als de wereldwijde benchmark voor ruwe olie, sprong voor het eerst sinds 2014 boven de $100 per vat. Aangezien Rusland een van de grootste leveranciers van ruwe olie in de Europese regio is, zijn de olieprijzen uiterst gevoelig voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Volgens JPMorgan Chase & Co. zullen de olieprijzen zich in het tweede kwartaal van 2022 waarschijnlijk in de buurt van 110 dollar per vat situeren.
Goud
De betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne verslechteren ook snel, waarbij Oekraïne woensdag de noodtoestand afkondigde. Na de sterke toename van de volatiliteit op de wereldwijde financiële markten en de daling van de aandelenkoersen van risicovolle activa, parkeren beleggers hun kapitaal in veilige havengrondstoffen, waaronder goud, dat beleggers een bescherming biedt tegen onzekerheid en stijgende inflatie.
Aziatische markten
De aandelenmarkten in Azië en de Stille Oceaan zijn ook gedaald na de escalatie van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Zo daalde de Nikkei met 1,98% en de Shanghai index met 1,94% bij schrijven. De Hang Seng index, in Hong Kong, daalde 3,67%. De ASX 200 index daalde 2,88%, terwijl de Seoul Kospi 2,33% daalde.
Auteur: Naeem Aslam van Avatrade.
Reacties