Beursgang Biotalys: met de hakken over de sloot

Er zijn van die uitdrukkingen die taalgebonden zijn en dus moeilijk of zelfs onmogelijk te vertalen. Een ‘window of opportunity’ is er zo eentje. Hoe vertaal je dat in het Nederlands? We probeerden het met Google Translate.  Het resultaat zie je hiernaast. Een ‘venster van verkoopkans’ meent Google. Grappig. Dan scoort DeepL veel beter met simpelweg ‘kans’. Voila. Nu zijn we er. Een ‘window of opportunity’ is een kans. Of nog beter: een opportuniteit. En eigenlijk ook wel een verkoopkans. Bij de insiders op de financiële markten wordt de term vooral gebruikt wanneer het sentiment bij beleggers zo goed zit dat het moet lukken om een bedrijf naar de beurs te brengen. Enkel als er een ‘window of opportunity’ is durf je zo’n grote transactie aan.

Wel oppassen, want die opportuniteit kan ook zo weer verdwijnen. De ene dag kan je de grootste rommel aan om het even wie kwijt, een volgende dag lukt het al niet meer om aandelen van een nogal bekende voetbalclub te slijten aan fans-beleggers. In de zomer is het traditioneel ook wat stiller aan het emissiefront. Vandaar dat men bij Biotalys toch een risico nam om net nu naar de markt te willen komen.

Veel te weinig interesse van beleggers

De beursgang van Biotalys werd geen onverdeeld succes. Jawel, men is erin geslaagd om 47,5 miljoen euro op te halen, een bedrag dat nog kan oplopen tot 54,6 miljoen euro als de koers van het aandeel niet hoeft ondersteund te worden door Berenberg. Maar dat is toch aanzienlijk minder dan de 70 miljoen euro waarop men had gehoopt.

Bovendien was men op voorhand al zeker van 28 miljoen euro vers geld van bestaande aandeelhouders zoals GIMV en Ackermans & Van Haaren en nieuwe investeerders  BNP Paribas Fortis Private Equity Belgium en de Federale Participatie- en investeringsmaatschappij (FPIM). De vier instellingen die de transactie begeleidden (KBC, Belfius, Berenberg en Oppenheimer) zijn er dus maar in geslaagd om beleggers te vinden die amper 26,6 miljoen euro wilden investeren. Dat is bijzonder weinig.

En dan gebeurde de transactie nog aan de onderkant van de prijsvork! Ook al pijnlijk. Beleggers die tot 500 aandelen vroegen kregen 100 procent toegewezen. Daarboven kreeg je driekwart van wat je vroeg. Dat is veel. Ook het feit dat deze allocatie hetzelfde was, ongeacht of u intekende bij een bank die deel uitmaakte van het consortium of bij een andere, toont aan dat de emissie geen groot succes was.

Wat te doen als u intekende op de beursgang?

Zoals we al op 24 juni aan de cursisten van onze beleggingscursus hadden meegegeven; is een beursgang geen succes, dan kan u alsnog uitstappen zodra het aandeel effectief op de beurs noteert. De banken zorgen er dan in principe voor dat de koers ondersteund wordt zodat je geen verlies hoeft te nemen. Wie niet het risico wil lopen op een terugval stapt dan maar beter uit. Nogal wat beleggers zijn ook weer uitgestapt. Op termijn verwachten we wel hogere koersen.

Eventuele aankondigingen van nieuwe samenwerkingsakkoorden en koopaanbevelingen door analisten van de begeleidende banken, ten vroegste 40 dagen na de beursintroductie, zouden nieuwe kopers kunnen aantrekken. De business van Biotalys is ook niet plots onaantrekkelijker geworden dan enkele dagen geleden. En in het verleden waren er wel meer bedrijven uit dezelfde sector die na een valse beursstart op termijn alsnog een heel mooi parcours hebben afgelegd.

Op lange termijn wel nog kans op mooie meerwaarde

Een kapitaalverhoging bij Biotalys staat helaas in de sterren geschreven. Rekening houdend met de cashburn verwachten we die kapitaalverhoging over ten laatste twee jaar. In die periode moet het bedrijf er werk van maken meer interesse te genereren op de kapitaalmarkten. Onbekend is onbemind. De beursnotering zal Biotalys alvast meer bekendheid opleveren. Dat, en een voortdurende waardecreatie van zijn platform, kan lange-termijnbeleggers toch nog het vooruitzicht bieden op een mooie meerwaarde.

Join he club!

Meer weten over Biotalys? Lees Biotalys komt naar de Brusselse beurs – Spaarvarkens.be

Wil je als eerste geïnformeerd worden over opportuniteiten op de beurs? Wil je meer weten over de Greenshoe-optie en het koersstabilisatieproces bij een beursgang zoals die van Biotalys? En wil je horen wat de Spaarvarkens uiteindelijk zelf doen met hun eigen centen? Sluit je dan aan bij de Spaarvarkens Beleggingsclub!

De prijs voor een jaar lidmaatschap van de Spaarvarkens Beleggingsclub  is 249 euro, maar wie nu stichtend lid wordt krijgt 50 euro korting en betaalt slechts 199 euro. Word lid of schrijf je partner, zoon, dochter, … in. Het lidmaatschap van de Spaarvarkens Beleggingsclub is een leerrijk en origineel geschenk waar iemand een jaar lang van geniet en dingen leert die een leven lang bijblijven!

Meer info over de Spaarvarkens Beleggingsclub lees je hier!

[fusion_button link=”https://spaarvarkensbe.plugandpay.nl/checkout/spaarvarkens-beleggingsclub-1622792304″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment_medium=”” alignment_small=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” color=”green” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” border_radius=”” border_color=”” border_hover_color=”” size=”xlarge” stretch=”default” margin_top=”” margin_right=”” margin_bottom=”” margin_left=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Claim hier je voordeelprijs![/fusion_button]

Reacties