Biotalys kondigt vanochtend het voornemen aan om op Euronext Brussel te noteren. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en BNP Paribas Fortis Private Equity Belgium zullen gezamenlijk alvast voor 10 miljoen euro nieuwe aandelen kopen in de IPO (Initial Public Offering, beursintroductie).

Minder voedselverspilling

Biotalys is een landbouwtechnologiebedrijf uit Gent dat zich richt op het aanpakken van uitdagingen op het gebied van voedselbescherming met op eiwitten gebaseerde biocontroleoplossingen waarmee men streeft naar een duurzamere en veiligere voedselvoorziening.

Biotalys heeft de ambitie om drie belangrijke uitdagingen aan te pakken waarmee de wereldwijde voedselproductie vandaag geconfronteerd wordt:

  • de 1,6 miljard ton voedsel die elk jaar wereldwijd verloren gaat of verspild wordt;
  • de impact van de landbouw op de biodiversiteit, de bodem, het water en de menselijke gezondheid;
  • de behoefte aan een duurzame en veilige voedselproductie die onze toekomst veilig stelt.

Platform

Biotalys wil deze uitdagingen aangaan door de ontwikkeling van haar kandidaat-producten die zijn ontworpen als doeltreffende, milieuvriendelijkere en schonere biocontroleoplossingen op basis van proteïnen. Deze kandidaat-producten hebben talrijke toepassingen die erop gericht zijn telers te helpen om belangrijke plagen en ziektes veiliger en duurzamer te bestrijden, door alternatieven te bieden voor conventionele chemische pesticiden in het kader van een geïntegreerd pestmanagement en het verminderen van chemische residuen op voedsel.

De aanpak van Biotalys is gebaseerd op het AGROBODY Foundry™ platform, een schaalbaar gepatenteerd technologieplatform dat kortere en goedkopere productontwikkelingscycli heeft dan de platforms die gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe conventionele chemische alternatieven.

Markt van 4,8 miljard dollar

Biotalys beschikt over een gediversifieerde pijplijn van zeven productkandidaten voor drie verschillende indicaties; biofungiciden, bioinsecticiden en biobactericiden, gericht tegen kritieke plagen en ziekten, met een gecombineerde potentiële markt van 4,8 miljard dollar.

Een eerste product, Evoca™, werd in december 2020 en maart 2021 ingediend bij de EPA in respectievelijk de VS en de EU. Dit is ontworpen om zowel het regelgevende als het commerciële pad van toekomstige producten te effenen. Markttestlancering van Evoca™ in de VS en de EU wordt respectievelijk eind 2022 en 2024 verwacht.

Biotalys streeft ook actief naar selectieve partnerships met spelers uit de voedings- en landbouwsector die zoek zijn naar innovatieve oplossingen.

Kansrijk

Het is nog wachten op de details van de beursgang, maar de beursintroductie van Biotalys kan wel eens een succes worden. Het bedrijf beschikt over een ervaren managementteam en wordt nu al gesteund door een aantal bekende lokale en internationale gespecialiseerde aandeelhouders. Naast de toegezegde investeringen van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en BNP Paribas Fortis Private Equity zijn ook al de participatiemaatschappijen Ackermans & Van Haaren en GIMV aandeelhouder.

Patrice Sellès, Chief Executive Officer van Biotalys, licht toe: “Biotalys is toegewijd aan het transformeren van conventionele landbouw-methoden door een nieuw paradigma te creëren voor voedselproductie en -bescherming. Onze benadering is afgestemd op de dringende behoefte aan duurzame landbouw en heeft tot doel een gamma producten op basis van proteïnen aan te bieden die even doeltreffend zijn als de traditionele chemische benaderingen in het kader van een geïntegreerd pestmanagement en geïntegreerde bestrijding, terwijl ze veiliger en duurzamer voor het milieu zijn.

Het innovatieve potentieel van ons platform is zeer gewild en met partnerschappen die mogelijk zijn in het volledige spectrum van de voedselproductieindustrie, is Biotalys sterk gepositioneerd om aanzienlijke waarde op te bouwen voor haar investeerders, werknemers en de samenleving als geheel.”

Welkom op Euronext Brussel

Voor de Brusselse beurs is het aandeel van een bedrijf dat ernaar streeft producten te ontwikkelen die de ecologische voetafdruk van de landbouw helpen verkleinen en de voedselverspilling te verminderen ongetwijfeld een verrijking.

Na de recente beursexits van Zenitel en Sioen Industries en de mislukte beursexit van Orange Belgium is het goed dat er nog eens een nieuwe beursnotering is op Euronext Brussel.

Voor beleggers kan deze beursgang, aan de correcte voorwaarden, leiden tot een mooie diversificatie in de portefeuille.

Biotalys wil het geld dat het verzamelt door de verkoop van nieuwe aandelen gebruiken om de ontwikkeling van de bestaande pijplijn te financieren, het AGROBODY Foundry™-platform verder te ontwikkelen en de go-to-market strategie te financieren.

Details van de beursgang

De prijsvork en andere details zullen worden meegedeeld, afhankelijk van de goedkeuring van het prospectus door de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, en de marktomstandigheden. De aandelen zullen worden aangeboden aan zowel grote, institutionele beleggers als particuliere beleggers.

Berenberg, KBC Securities, Belfius en Oppenheimer zijn aangesteld om de transactie te begeleiden.

Meer info vindt u op www.biotalys.com

Ons gedacht?

Zodra er meer details bekend zijn over de voorwaarden van deze beursintroductie geven de Spaarvarkens hun gedacht over deze beleggingsopportuniteit aan de leden van de Spaarvarkens Beleggingsclub. Wil u ook weten of Stefan Willems, Jan Reyns en Pascal Paepen al dan niet zelf intekenen op dit aandeel? Word dan lid van de Spaarvarkens Beleggingsclub! Meer info over de club vindt u weldra op Spaarvarkens.be.