Ben Granjé, ceo van VFB, deelt zijn favoriete beleggingen
Ben Granjé leidt de Vlaamse Federatie van Beleggers
Ben Granjé viert zijn vijfentwintigste jaar in de beleggingsindustrie. Voorwaar een goede reden om te peilen naar de belangrijkste les die hij aan die kwarteeuw overhield. En natuurlijk zijn we benieuwd welke drie favoriete beleggingen hij naar voren schuift.
Problemen om namen te vinden heeft hij niet, want hij gaf ons voor de lezers van Spaarvarkens meteen vier favoriete beleggingen mee.
Ben Granjé startte zijn carrière in de beleggingswereld als beleggingsadviseur. Daarna werkte hij bij een fondsenhuis voor hij een thuis vond bij Morningstar Benelux, waar hij meer dan tien jaar bleef. Sinds 2017 leidt hij zijn eigen adviesbureau Beconomic. In 2019 werd hij ceo bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).
Ben Granjé: ‘VFB promoot al 40 jaar beleggen op de beurs voor iedereen. Via informatie, opleiding, praktijk en netwerk.
‘Beleggen is de beste weg naar financiële gezondheid’, vindt hij. ‘Mijn favoriete beleggingen zijn daar mooi voorbeelden van. Mijn persoonlijke portefeuille is op value (waarde) gebaseerd, via een kern-satelliet benadering (grootste deel vooral in indices en klein deel in eigen, actieve keuzes, red). Daardoor hoeft de opvolging niet zo intensief te gebeuren. Strategisch heb ik nu een zware overweging in aandelen, terwijl ik nu tactisch focus op herstellende aandelen.’
Mijn belangrijkste les en tip voor beleggers
‘Ik heb met scha en schande geleerd om het risico van mijn portefeuille niet uit het oog te verliezen. In een bubbel moet je niet alles inzetten en in een berenmarkt moet je niet alles verkopen. Dat is evident, maar het is vaak een opeenstapeling van op zich aanvaardbare risico’s die toch tot een overdreven risico leidt. Met op zich interessante aandelen kan je te zwaar beleggen in een sector. Je moet het geheel blijven zien’, zo drukt Ben Granjé ons op het hart.
‘Natuurlijk haal ik zo zelden het hoogste rendement’, geeft de VFB-man toe. ‘Je zal me geen beleggerscompetitie op één jaar zien winnen. Maar ik vergelijk mijn rendement niet met hoogvliegers. In functie van de weinige tijd die ik eraan besteed en de uren die ik stressvrij aan belangrijkere zaken kan wijden, ben ik perfect tevreden. Tel daarbij dat mijn kosten beperkt zijn en het eindresultaat is beter dan gemiddeld. Mijn kernportefeuille bracht sinds maart vorig jaar netto 8% op en de kleinere satellieten meer dan 40%. Mij hoor je niet klagen. Zelfs al had ik beter gescoord als ik een bitcoin of twee had gekocht’ (lacht).
1. Ekopak, 18,75 euro
Ekopak is een Belgische onderneming die pas recent naar de beurs kwam en die we dus graag promoten. Duurzaamheid trekt steeds meer geld en water is een sector waar we veel van mogen/moeten verwachten. Want het wordt steeds duidelijker dat dit een schaars goed is, essentieel voor het leven en waard om een oorlog voor te voeren.
Dat zien we op verschillende plaatsen in de wereld, ook al is dat vaak indirect. Migratiestromen zijn een belangrijk gevolg daarvan. Het is dan ook in ons eigen belang om de zoetwatercapaciteit te optimaliseren en ontwikkelingen in dit domein te steunen.
Na de IPO-rush van de eerste dagen is dit opnieuw een mooi instapmoment. We voorspellen een leuke rit voor deze small cap. Tegelijk is dit thema te belangrijk om het hierbij te houden, dus kijk ook eens naar de fondsen en ETF’s die op water focussen. Ze bieden mooie rendementen en een duurzaam accent voor je portefeuille.
2. Carnival Corporation, 27,89 dollar
‘Hier kom ik opnieuw met een aandeel als proxy voor een heel thema’, opent Ben Granjé zijn tweede favoriet. ‘De sector van Travel & Leisure. Welke touroperators, vliegtuigmaatschappijen, hotelketens, … zijn het best gepositioneerd om te profiteren van onze verwachte vrijheid? De moeite waard om daar op in te zetten, want als iedereen even hard toe is aan een buitenlandse vakantie zodra het kan, gaat dat wat geven’, voorspelt de topman van VFB.
‘Carnival is zowat de grootste cruiseshipoperator ter wereld en werd door covid-19 midscheeps geraakt. Vooruitlopend op versoepelingen van de afstandsregels nu de vaccinatiecampagne onder stoom komt, lopen de boekingen (vooral in de VS, voorlopig) als een trein. Het tij is al gekeerd, maar er is nog veel ruimte voor we weer aan de vloedlijn van 2017-2018 zitten.’
3. iShares Global Infrastructure ETF, 45,78 dollar
Wereldwijd worden steunpakketten vrijgemaakt om de economie er bovenop te helpen. ‘Heel goed’, oordeelt Ben Granjé. ‘Met Infrastructuurwerken in de breedste zin vangt men twee vliegen in één klap: het is een goede manier om veel volk aan het werk te helpen en tegelijk de structurele onderbouw voor de economie te versterken. Dat zijn kernopdrachten voor de overheid en een nuttige besteding van belastinggeld’, vindt Ben Granjé. ‘Op die manier kan er een mooie ROIC gegenereerd worden (Return On Invested Capital).
Vooral in de VS wordt dat als cruciaal gezien in de strijd tegen China. President Biden tracht de jarenlange verwaarlozing van het openbare patrimonium te herstellen en voorziet daarvoor een gigantisch pak dollars. Een dikke 2.000 miljard dollar wordt besteed, van cement tot chips, van elektriciteitsmasten tot cloudservers en van treinsporen tot clean energy. Dat moet nog wel goedgekeurd worden en dat betekent dat er nog wat aan gesleuteld kan worden, maar toch is het opwaartse potentieel al grotendeels in de koersen verwerkt.
De iShares US Infrastructure ETF (IFRA) is ondertussen al 60,5% gestegen tot dusver dit jaar en de Global X US infrastructure Development ETF (PAVE) zelfs 89,26%. Daarom verkiezen we hier een wereldwijd fonds, want ook Europa en de rest van de wereld moeten een tandje bijsteken om concurrentieel te blijven en hun economie opnieuw te lanceren. Dit is een thema dat nog een aantal jaren zal doorbouwen’, gelooft Ben Granjé.
4. Greenyard, 8,35 euro
Als toemaatje selecteert Granjé nog een turn-aroundverhaal. ‘Het is een dikke drie jaar geleden dat Greenyard nog boven de 20 euro noteerde’, zegt de voormalige man van Morningstar. ‘Er is veel fout gelopen hier, van zieke plantages tot een overmatige schuldhefboom in een volatiele wereld. Maar het lijkt me nu dat Greenyard klaar is om opnieuw te groeien.
De bodem ligt al even achter ons, en de recente schuldherschikking plus kapitaalinjectie door Marc Coucke en Joris Ide brengen zekerheid voor de onmiddellijke toekomst. De portefeuille werd de voorbije jaren flink opgekuist en de rendabiliteit opgekrikt en de omzet steeg in 2020 alweer meer dan 10%. Het aandeel veerde al 18% op, dus wel opletten. Het doel is om de schuld/winst verhouding nog te optimaliseren richting 2 à 2,5, waarna ook een dividend weer tot de mogelijkheden gaat behoren.
Wil u meer weten over de wondere wereld van beleggen? Schrijf u dan in op de beleggingscursus van Spaarvarkens.be:
Favoriete beleggingen van … iedere week iemand anders op Spaarvarkens.be
Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.be.
Reacties