De 3 favoriete aandelen van Hans Wuytens van beleggeniskinderspel.com

“There seems to be some perverse human characteristic that likes to make easy things difficult.”

Hans Wuytens is begeesterd door beleggen in aandelen en wil graag zijn kennis doorgeven aan mensen die ermee willen beginnen. Daarvoor maakte hij een mooie website waar beginners heel belangrijk advies krijgen. Het advies blinkt uit in eenvoud en dat is iets wat weinig anderen gegeven is. Knap, Hans! Geen ellenlange epistels dus, waardoor je ontmoedigd wordt om aan het werk te gaan met beleggen. Wel een aantal van de belangrijkste basisregels. Hij legt het ook allemaal helder uit. Een beetje zoals in het artikel hier, waarin hij ook nog zijn drie favoriete aandelenbeleggingen met ons deelt.

www.beleggeniskinderspel.com

Bij beleggeniskinderspel.com probeer ik mensen te inspireren om – ondanks hun koudwatervrees of gebrek aan voorkennis – toch aan het beleggen te slaan. Zeker in tijden van hoge inflatie en lage rente staat sparen nu eenmaal synoniem voor waardevernietiging. Mensen beseffen niet dat, als ze een leven lang toegewijd hun spaarboekje spekken, ze in die periode makkelijk de helft van de waarde van hun zuurverdiende centen in rook zien opgaan.

De afgelopen tijd stelden mensen in mijn omgeving me steeds vaker de volgende vragen:

  • Hoe start ik met beleggen?
  • Wat moet ik kopen?
  • En hoe doe ik dat zonder er al te veel tijd in te steken?

Niet toevallig vormen die vragen het centrale punt van waaruit beleggeniskinderspel.com vertrekt. De opbouw van een portefeuille vergelijk ik daarom graag met de groei van een boom.

Storm weerstaan

Wil je dat je portefeuille een storm kan weerstaan? Zorg dan dat je over gezonde wortels beschikt. De wortels zijn het belangrijkste, want ze vormen de voedingsbodem voor je groei. Daar komen de holdings, trust funds en ETF’s in het spel. Die zijn namelijk goed gespreid over verschillende regio’s en sectoren. Je eerste aankoop is dus logischerwijs een holding, trust fund of ETF.

Maar een stevige boom moet ook steunen op een goede stam. Daar zorg je voor met vastgoed, in de vorm van GVV’s en REIT’s, en een deel fysieke edelmetalen, zoals goud, zilver of platina. Die stam biedt bescherming tijdens noodweer. Want hoe je het ook draait of keert: vroeg of laat bevind je je in een storm. En net zoals het weer, valt de beurs moeilijk te voorspellen.

Vanuit de stam gaan we over naar de takken van de boom. Dat zijn de aandelen waarin we ons beperken tot familiebedrijven en trouwe dividendbetalers. Tijdens een hevige storm kan er al eens zo’n tak afbreken. Maar de boom overleeft, en zelfs de beschadigde tak kan weer volledig herstellen.

Zorg wel dat je weet wat je koopt. Wie een nieuwe tv aanschaft, zoekt eerst online info op en vergelijkt dan tot in het oneindige alle mogelijke specificaties en zelfs de winkel waar het beste koopje te rapen valt. Maar wie aandelen koopt – die al snel evenveel waard zijn als een nieuwe tv – volgt vaak het eerste het beste advies dat hij krijgt. Niet zelden weet de koper dan niet eens wat het betreffende bedrijf precies doet. Een beetje vreemd, toch?

Bladeren: high risk

Op de takken groeien dan weer bladeren. Dat zijn de high risk aandelen. Bij een steviger briesje verliest een boom al snel wat van zijn kruin. Net daarom begin je het best pas aan dat soort aandelen zodra je over een diepgewortelde, dikke stam beschikt met grote, stevige takken. Hou je niet van high risk? Geen probleem. Dan is je portefeuille toch gewoon een herfstboom zonder bladeren?

Begrijp me niet verkeerd. De bladeren kunnen de motor zijn die je boom in snel tempo doet groeien. Maar tegenover een hoog risico hoort wel een minstens even hoog potentieel rendement te staan.

Dan rest ons nog de cash. Dat kan je zien als de meststof. Als je boom er wat zwakjes bij staat, is het ideale moment aangebroken om bij te mesten (lees: aandelen te kopen). Heb je geen cash opzij gezet? Dan kan je niet kopen op net die momenten dat je het verschil kan maken. Een recent voorbeeld daarvan is de coronacrisis: plots waren alle bomen zwak. Degenen die de hunne toen hebben bemest, plukken daar nu de vruchten van. Tenminste, als het een fruitboom was.

Als zijn drie favoriete beleggingen schuift Hans Wuytens deze aandelen naar voren:

Hal Trust (156,40 euro) is een holding van de Nederlandse familie van der Vorm met participaties in onder meer Vopak, Boskalis en SBM Offshore. Recent verkocht het de optiekketen GrandVision voor 5,5 miljard euro aan EssilorLuxottica (RayBan), en dat met een boekwinst van 3,5 miljard euro. Daardoor zit Hal Trust nu op een berg cash, die het deels al in werking heeft gezet. Daarbij komt nog de opbrengst bij de aanstaande beursintroductie van Coolblue. De holding nam een belang van 10% in Technip Energies, een ingenieurs- en technologiebedrijf.

iShares Edge MSCI World Quality Factor UCITS ETF (IWQU) (53,11 USD) is een smart beta of multifactor ETF aan een TER (total expense ratio) van 0,3%. Het fonds wil het rendement volgen van een index die bestaat uit een deelgroep van aandelen uit de MSCI World, met solide en stabiele winsten. Met dat ETF zit je onmiddellijk gespreid in bedrijven zoals Microsoft, Apple, Nike, Google, Roche en Johnson & Johnson.

Care Property Invest (26,40 euro) is dan weer een stabiele groeier, zowel op het gebied van marktwaarde als het uitbetaalde dividend. Aangezien CP Invest voor 100% in zorgvastgoed investeert, speel je zo in op de toenemende vergrijzing. Ondanks de handhaving van een uiterst hoge bezettingsgraad, heeft het aandeel door de coronapandemie een stevige correctie ondergaan. Maar gezien de stabiele cashflows en hogere huuropbrengsten zijn we ervan overtuigd dat de beurswaarde zich zal herstellen naar de pre-corona waardering.

Wie een stevige basisopleiding wil volgen kan hier info vinden:

Beleggingscursus? Schrijf je nu in! – Spaarvarkens.be

Wie begeleid wil worden en permanent deel wil uitmaken van de Spaarvarkens community met collega-beleggers, doorheen het jaar verder wil leren met webinars, beleggingstips wil krijgen  en hulp wil bij het opbouwen en het beheren van een portefeuille: check dit :  Beleggingsclub Spaarvarkens.be: word stichtend lid! –

 

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

57 rating(s), gemiddelde: 4.5.