Beleggen in Chinese aandelen

China was een lange tijd het beloofde land voor beleggers. De Chinese economie groeide fors en was op weg om de Amerikaanse economie op termijn in te halen als grootste ter wereld. Ook de Chinese aandelenmarkt profiteerde hier mee van. Door verschillende tegenslagen en een streng optreden van de Chinese overheid ging de aandelenmarkt echter door een crisis. Beleggers lieten Chinese aandelen dan ook links liggen.
Sinds kort staan Chinese aandelen echter opnieuw op de radar van beleggers. De Chinese overheid juicht IPO’s weer toe en introduceert verschillende maatregelen om de Chinese economie te ondersteunen. De Chinese aandelenmarkt herleeft weer waardoor beleggers de markt opnieuw ontdekken nu de Amerikaanse markten het moeilijker hebben.

China vs Verenigde Staten
De belangrijkste Chinese aandelenindexen zijn de CSI 300 en de Hang Seng index. De CSI 300 volgt de 300 grootste bedrijven op de beurzen van Shanghai en Shenzhen en wordt beschouwd als een graadmeter voor de bredere Chinese economie. De Hang Seng is gevestigd in Hong Kong en volgt bedrijven in deze regio. De Hang Seng wordt ook wel de Chinese tegenhanger van de Nasdaq genoemd, omdat deze enkele belangrijke technologiebedrijven, zoals Tencent en Alibaba, tot zijn leden mag noemen.


De afgelopen vijf jaar hadden de Chinese aandelenmarkten het zeer moeilijk. De CSI 300 noteert aan een winst van slechts 5% terwijl de Hang Seng nagenoeg vlak noteert. De Chinese economie ging door lastig vaarwater. Hier bovenop kwam ook nog de malaise in de vastgoedsector en het strenge overheidsbeleid. Vooral de Hang Seng kreeg forse klappen door het strenge optreden van de Chinese overheid ten opzichte van (te) grote technologiebedrijven. Dit zorgde voor een kapitaalvlucht van beleggers.


De Amerikaanse markten deden het beduidend beter. De Dow Jones, de oudste aandelenindex in de Verenigde Staten, steeg in dezelfde periode met bijna 100%. De bredere S&P 500 presteerde nog beter met een winst van 125%, terwijl de technologiegerichte Nasdaq met een indrukwekkende stijging van 136% de absolute koploper was.




2025 start veelbelovend
Hoe mager de afgelopen vijf jaar waren, zo goed is 2025 gestart voor de Chinese aandelenmarkten. De prestatie wordt nog indrukwekkender wanneer we deze afzetten tegen de Amerikaanse markten.
De CSI 300 steeg dit jaar met zo’n 1,60%. Dit lijkt een magere winst maar wanneer we deze prestatie naast de vergelijkbare S&P 500 zetten, zien we dat de Amerikaanse tegenhanger met een verlies van bijna 4% te kampen heeft.
De Hang Seng steeg daarnaast reeds met een indrukwekkende 18%. De Chinese technologiebedrijven vallen weer helemaal opnieuw in de gratie van beleggers, in tegenstelling tot hun Amerikaanse concurrenten. De Amerikaanse technologie-index Nasdaq noteert aan een verlies van meer dan 9%. Sinds haar meest recente piek verloor de index ruim 12% van zijn waarde waardoor deze in een correctie is beland.


Outperformance China
De outperformance van de Chinese aandelenmarkten ten opzichte van de Amerikaanse heeft diverse redenen. Allereerst heeft de Chinese overheid verschillende maatregelen genomen om de economie te stimuleren. Terwijl de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houdt op een hoog niveau, zijn ze in China bezig met het verlagen van de rente. Hierdoor krijgt de Chinese economie meer zuurstof.
Daarnaast werd de Amerikaanse hausse op de markten voornamelijk gedreven door een handvol bedrijven die zich bezighouden met artificiële intelligentie. De Amerikanen hadden verwacht dat het nog jaren ging duren voordat China hen kon inhalen of zelfs bijbenen waardoor beleggers vol de Amerikaanse kaart trokken. Met de introductie van de Chinese chatbot DeepSeek bewees het land dat het in staat is om AI-toepassingen te maken van dezelfde kwaliteit maar tegen slechts een fractie van de kostprijs. Classic China.
Aandelen in de kijker
Voor niet-Chinese beleggers is het niet altijd even eenvoudig om rechtstreeks in Chinese aandelen te beleggen. De Chinese overheid legt immers verschillende beperkingen op aan buitenlandse beleggers.
Wel is het mogelijk om te beleggen in bedrijven die een dubbele notering hebben of via American Depositary Receipts (ADR). ADR’s zijn certificaten uitgegeven door internationale banken die de waarde van Chinese aandelen vertegenwoordigen. Ze kunnen worden verhandeld op westerse beurzen, zoals in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europa.
Alibaba heeft er een zeer goed eerste kwartaal opzitten met een stijging van meer dan 50%. Deze forse klim had het bedrijf voornamelijk te danken aan de vooruitgang die het bedrijf maakt in AI. Alibaba was vrij vroeg in de AI-wereld en lanceerde kort nadat OpenAI ChatGPT uitbracht, zijn eigen chatbot. Deze chatbot draagt de naam Qwen en Alibaba werkt steeds aan verbeterde versies op basis van aanwijzingen van gebruikers. Door de euforie rond DeepSeek kreeg het aandeel van Alibaba, als één van de belangrijkste Chinese bedrijven in AI, een flinke boost.


Ook autobouwer BYD presteerde goed en noteert aan een winst van 43%. Hoewel de uitrol van elektrische wagens in de westerse wereld met verschillende tegenslagen te maken heeft, slaagt BYD erin om te blijven groeien. Het bedrijf is er zelfs in geslaagd om Tesla van de troon te stoten als grootste autobouwer, gemeten naar het aantal verkochte wagens. Dit was een opdracht die tot voor kort als onmogelijk werd geacht.


Voor buitenlandse beleggers kan het echter makkelijker zijn om in de Chinese aandelenmarkten te investeren door middel van exchange-traded funds of ETF’s. Op deze manier krijgt u als belegger meteen een gediversifieerde blootstelling aan de Chinese markt, tegen een lage kostprijs. Een van de belangrijkste China ETF’s is de iShares MSCI China. Deze ETF belegt in verschillende grote en middelgrote Chinese bedrijven met namen als Tencent, JD.com, BYD en Xiaomi.


Kan het zijn dat ik de ETF ‘Ishares China Large-Cap’ niet bij Bolero kan terugvinden/aankopen? (Ishares MSCI China vind ik er wel terug, maar kan ik bij Bolero niet kopen). Of is er bij Bolero een gelijkaardig alternatief?