De 3 favoriete beleggingen van Tim Nijsmans (Vermogensgids)

ETF of Exchange Traded Funds: door de bank niet gepromoot

Bij de meeste beleggers brandt er een diep verlangen om de beurs te kloppen. Dat lijkt me een heel natuurlijk gevoel. Zelf kan ik me ook niet weerhouden om af en toe te zoeken naar opportuniteiten om beter te doen dan de markt. Nochtans blijkt uit academisch onderzoek dat de gemiddelde professionele en particuliere belegger het heel moeilijk heeft om de beurs of markt te verslaan. In beide gevallen komt dat voor een groot deel door de hoge kosten die aangerekend worden op het beheer of op transacties. Zeker de klassieke beleggingsfondsen of tak23 producten van banken of verzekeraars vragen in België een zeer hoge vergoeding. Jaarlijks verdienen de financiële instellingen daar tussen de 1,5% en 2% op. Rekent u maar eens uit wat 1,5% van uw beleggingsbedrag is en de meeste mensen schrikken enorm van deze, in alle stilte, afgehouden bedragen.

Advies van Warren Buffett: passief beleggen

Met de jaren ben ik tot het besef gekomen dat de meeste beleggers er baat bij zouden hebben om een deel van hun portefeuille zelf passief te beleggen. Passief beleggen wil niet zeggen dat je je beleggingen niet mag opvolgen. Deze strategie werkt wel alleen als je aanvaardt dat je het marktrendement krijgt. Met het marktrendement klop je 70 tot 80% van de andere beleggers. Een Warren Buffett, die zelf wel ETF’s aanbeveelt voor amateurs, zal je er echter niet mee worden.

Weinig winst voor de bank

Het instrument dat het beste werkt om met lage kosten dat beursrendement te halen zijn zogenaamde trackers. De technische term is ETF of Exchange Traded Fund. Dit zijn beursgenoteerde indexfondsen die een bepaalde groep beleggingen kopen op basis van een korf of index. Ze zijn eenvoudig samengesteld en worden niet gepromoot in de bank- en verzekeringswereld. Dat zijn twee belangrijke redenen waarom ze zo goedkoop zijn. Het is ook de reden waarom u ze bij uw bank hoogstwaarschijnlijk niet kan kopen. Uw adviseur zal na uw vraag hoogstwaarschijnlijk beginnen over de eigen beleggingsproducten van de bank. Aangezien de beleggingsproducten de winstmotor zijn van de financiële instellingen is dat ook goed te begrijpen.

Online broker: goed en slecht

Bij uw online broker kan u hoogstwaarschijnlijk wel terecht om deze ETF’s te kopen. Een aantal brokers heeft de toenemende interesse in ETF’s opgemerkt. Omdat ze aan een beurstransactie geld verdienen, maar op een jaarlijks beheersloon nog veel meer, zijn er een aantal producten gestart die u aanbieden voor u te gaan beleggen in deze trackers of ETF’s. Jammer genoeg is de kostprijs daarvoor zo hoog (0,95% tot 1,55% op jaarbasis) dat ze het voordeel van goedkope ETF’s teniet doet.

Daarom raad ik aan om het zelf te doen, desnoods met hulp van een coach of gids die u kan begeleiden om van start te gaan met deze ETF’s. Als vermogensgids help ik beleggers op weg in deze wereld. Met een vergoeding in centen en niet procenten weet je heel duidelijk waar je aan toe bent.

Een ETF is een vennootschap. Met fiscaal voordeel

Als u zelf ETF’s selecteert, let er dan op dat u fysiek gerepliceerde trackers koopt. Dat wil zeggen dat de tracker in zijn vennootschap (het indexfonds is een aparte vennootschap) de echte beleggingen koopt. Dat zorgt voor de zekerheid dat bij problemen uw indexfonds niet getroffen kan worden door een financiële crisis of een probleem bij de uitgever. Daarnaast raad ik aan om bij aandelen-ETF’s te kiezen voor kapitalisatieversies. De kapitaliserende ETF’s, die bijna altijd in de EER maar niet in België geregistreerd zijn, hebben fiscaal een zeer gunstige situatie. De beurstaks is 0,12% (versus 0,35% voor aandelen) bij transacties maar voor de rest is er momenteel geen enkele andere belasting. Er is geen roerende voorheffing op het dividend want die dividenden blijven in de ETF en zorgen voor een hogere koers. Je ontsnapt ook aan de Belgische uitstaptaks van 1,32% bij gekapitaliseerde fondsen. Er is ook geen meerwaardebelasting op de winsten van deze ETF’s. Laat ons hopen dat dat zo blijft.

Drie ETF’s voor beginners

Hieronder heb ik drie fysieke ETF’s geselecteerd voor de startende ETF-belegger. Ze zijn in een bepaalde volgorde gezet omdat ik niet elke ETF hetzelfde gewicht zou geven. De eerste is namelijk een tracker die wereldwijd in aandelen belegt. Daar mag je een groter deel van je portefeuille in investeren (bijvoorbeeld 60%) dan in de groeilanden, die een iets hoger risico vormen (neem daar bijvoorbeeld 30%). Tenslotte zou ik de kleinere aandelen (qua beurswaarde), die in ETF’s vaak ontbreken, toevoegen met een ETF die in de zogenaamde small caps investeert. Die laatste tracker kan dan bijvoorbeeld 10% van de ETF-portefeuille uitmaken.

Deze drie ETF’s zijn niet de enige goede trackers. Ik volg voor mijn klanten een aantal andere die interessant zijn om een ETF-portefeuille op maat samen te stellen. Met deze drie in portefeuille heb je echter een wereldwijde dekking over alle landen, alle sectoren en alle types aandelen. Je hebt op die manier 6.326 verschillende aandelen in de drie ETF’s aan een gewogen totale vergoeding van 0,21% op jaarbasis. Gaat deze portefeuille spectaculaire prestaties neerzetten? Waarschijnlijk niet. Gaat deze portefeuille de meeste beleggers kloppen? Hoogstwaarschijnlijk wel.
Ik volg deze drie ETF’s verder op voor Spaarvarkens. Als ik op een bepaald moment de gewichten of ETF’s wijzig, dan laat ik dit weten aan de oprichters van dit lovenswaardige initiatief. Ik gebruik in deze selectie slechts één ETF-aanbieder, dat is geen oordeel over deze of de andere ETF-aanbieders.

1. iShares MSCI World SRI (IE00BYX2JD69) aan 7,10 euro (Frankfurt of Londen)

Deze ETF belegt in de duurzaamste aandelen van de MSCI World index. Dat wil zeggen dat de bedrijven die het beste scoren op ESG-criteria, dus Environmental, Social and Governance graadmeters, opgenomen worden. De financiële wereld heeft deze duurzame beleggingen ontdekt. Ze zijn dit massaal aan het promoten bij hun klanten en in hun beleggingsprocessen aan het toepassen. Dat wil zeggen dat er de komende jaren meer en meer investeringen gaan gebeuren in dit type aandelen. Dit steunt de SRI ETF’s en zorgde al voor een outperformance dit jaar. Lees hierover ook op Spaarvarkens: Duurzaam beleggen scoort en De 3 favoriete beleggingen van Guy Janssens. Deze mooie prestatie kan volgens mij nog een hele tijd doorlopen. Deze ETF zou voor een 60% in een portefeuille kunnen gebruikt worden.

2. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (IE00BKM4GZ66) aan 26,53 euro (Amsterdam)

Na jaren van minder presteren in vergelijking met de MSCI World is deze index, die de aandelen van de groeilanden volgt, aan een inhaalbeweging bezig. Met landen zoals China, Taiwan, Zuid-Korea en India als grootste gewichten heeft deze ETF het potentieel om een mooie economische groei binnen te halen. Het Westen slaagt daar moeilijker in. Deze ETF zou voor een 30% van de portefeuille kunnen opgenomen worden.

3. iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF (IE00BF4RFH31) aan 4,67 euro (Frankfurt of Londen)

De kleinere aandelen of small caps worden al jaren wat genegeerd. Waarom? Door de opgang van trackers die vooral aandelen van grote bedrijven kopen, door de focus op grote techbedrijven en omdat professionele beleggers niet meer durven beleggen in aandelen met een kleinere beurskapitalisatie. Maar alle trends op de beurs keren op een bepaald moment en de financiële theorie zegt zelfs dat small caps op termijn een hogere opbrengt leveren dan de grote aandelen of large caps. Mogelijk is het nog niet voor de komende maanden, maar hou deze ETF in de gaten. Je kan hem al opnemen voor 10% van een ETF-portefeuille in een lange termijn perspectief. Later kunnen we dan eventueel het gewicht vergroten.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties