Alibaba: aandeel stijgt 9% na recordboete
China kondigde het afgelopen weekend aan dat het technologieconcern Alibaba een boete kreeg opgelegd van omgerekend 2,3 miljard euro omdat het bedrijf zich gedroeg als een monopolist. En toch is het aandeel van Alibaba maandag 9 procent gestegen. Is dat vreemd? Neen, daar schrikken we dus niet van.
Buy the rumor, sell the news. Maar dan omgekeerd.
Een bekend fenomeen op de financiĆ«le markten is ābuy the rumor, sell the newsā. Wanneer verwacht wordt dat een bedrijf positief nieuws zal publiceren, kopen beleggers en marktmakers het aandeel op. Zo anticiperen ze op het goede nieuws. Wanneer dat nieuws uiteindelijk wordt gepubliceerd, nemen ze winst en verkopen ze aan beleggers die nogal laat reageren, bijvoorbeeld wanneer ze in hun krant het goede nieuws lezen.
Op die manier is het mogelijk dat een aandeel daalt na uitstekend nieuws. Bizar? Neen. Dat gebeurt heel vaak.
Het omgekeerde gebeurt ook. Wanneer er slecht nieuws verwacht wordt over een minder goed kwartaal, een geflopt product, een herstructurering, een boete, enz., dan wordt een aandeel al eens verkocht, anticiperend op dat slechte nieuws. Eenmaal het negatieve nieuws uiteindelijk wordt aangekondigd, kan het aandeel dan vaak alweer stijgen, ook al omdat shorters in het aandeel ā beleggers die het aandeel niet hebben, maar het toch verkochten in de hoop het later weer goedkoper in te kopen ā winstnemen.
Boete
Wanneer een bedrijf een boete boven het hoofd hangt, krijgen we vaak ook een periode waarin het aandeel minder goed presteert. Beleggers houden nu eenmaal niet van onzekerheid en die onzekerheid is in dat geval dubbel. Ten eerste is het moeilijk in te schatten hoe lang het zal duren om het bedrag van de boete te bepalen. Ten tweede is uiteraard ook het bedrag van de boete moeilijk in te schatten.
We zien dat nogal eens wanneer Europese bedrijven betrapt worden op illegale prijsafspraken. Omdat die de vrije concurrentie tegengaan en dus uiteindelijk de consument meer doen betalen, kan Europa boetes opleggen tot tien procent van het omzetcijfer van het hele bedrijf. Zelfs al hebben de prijsafspraken slechts betrekking op een klein onderdeel van het bedrijf.
De onzekerheid tijdens de periode waarin beleggers wachten op de boete doet die beleggers het aandeel verkopen. Na de aankondiging van de boete kan het aandeel weer stijgen.
No panic
We vertelden u in een vorige bijdrage op 30 december al het hoofd koel te houden bij al het negatieve nieuws omtrent Alibaba. En er viel toen nogal wat negatief nieuws te rapen. Het uitstel of afstel van de beursgang van de financiĆ«le afdeling ANT Group, de houding van de Chinese overheid, de nieuwe regelgeving voor technologiebedrijven in China, de boetes, ā¦
Zelf kochten we op kerstavond nog wat Alibaba. Aan 226 dollar. Dat was 29 procent lager dan de recordkoers die het aandeel twee maanden eerder optekende. Maar wel nog 28 procent hoger dan de vorige prijs die ik betaalde toen ik nog wat Alibabaās bijkocht. Die 226 dolar per aandeel is dus de hoogste prijs die ik ooit betaalde voor Alibaba. En toch vond ik die prijs laag genoeg. Waarom? Omdat Alibaba ondertussen steeds beter presteerde. Op de strubbelingen met de Chinese overheid na doet Alibaba het uitstekend. En die strubbelingen zijn ongetwijfeld ook minstens onrechtstreeks een gevolg van het enorme succes en dus de enorme macht die Alibaba had of nog heeft in China.
We vertelden u eerder al dat wij het alvast logisch vinden dat er meer regelgeving is voor de financiƫle afdeling voor Alibaba als die afdeling dezelfde activiteiten verricht als een consumentenbank. Wie consumentenkrediet geeft dient de regels te volgen, dus ook Alibaba. En dat het voor niemand goed is dat Alibaba een monopolie handhaaft mag ook duidelijk zijn. Al worden de beperkingen opgelegd door die ene partij in een eenpartijstaat, het zij zo.
Alibaba zal de boete betalen, de regelgeving volgen en erover rapporteren aan de overheid. Die overheid heeft er trouwens baat bij dat de technologiesector in China goed zal blijven presteren. De boete is dan ook een straf, opgelegd door de overheid, maar niet onoverkomelijk. Alibaba kan ze met gemak dragen, kent nu ondertussen weer zijn plaats in de hiƫrarchie in China en zal blijven groeien.
Charlie Munger & Tom & Co
Dat het aandeel ondertussen veel te goedkoop was geworden na een daling van zijn marktwaarde met zowat 200 miljard dollar bleek uit het feit dat the Daily Journal Corporation recentelijk voor het eerst in lange tijd een significante wijziging in zijn beleggingsportefeuille aanbracht door een relatief grote hoeveelheid aandelen van Alibaba te kopen. De beheerder van de portefeuille van The Daily Journal Corporation is Charlie Munger, die samen met Warren Buffett ook de beslissingen neemt bij Berkshire Hathaway. Munger is, in tegenstelling tot zijn compaan, al langer een fan van China en Chinese aandelen. Hij is van mening dat er veel gelijkenissen zijn tussen China en de VS.
De afgelopen maanden kocht the Daily Journal Corporation 165.320 aandelen van Alibaba, waarmee zowat een vijfde van de portefeuille in het Chinese bedrijf zit. Dat kan tellen.
Dit weekend nam ook Tom Simonts van KBC het aandeel Alibaba op in zijn jaarlijkse selectie die hij maakt voor de lezers van de krant De Tijd. Zijn vorige portefeuille, die Simonts voor de krant samenstelde op 11 april 2020, steeg met 119%, ten opzichte van slechts 31% voor de Stoxx 600-index.
Met Tom Simonts en Charlie Munger heeft Alibaba alvast twee topexperten die fan zijn van het aandeel. Geen reden dus waarom u Alibaba niet zou mogen kopen.
Zin om mee te zoeken naar goede aankoopkandidaten? Schrijf je dan in op onze cursus!
Hallo collega’s er is een overname bezig van Nuance Communications ( ons oude vergruisde L & H ) door Microsoft. Er zou een bod zijn van 56 usd – weet iemand wat de fiscale implicaties zijn wanneer ik gewoon de uitbetaling afwacht door Microsoft ????
Graag dringend aub
PS : ik blijf ook vast geloven in Baba – wacht tot Ant Finance naar de beurs gebracht wordt !
Bedankt voor de tip, destijds, Eddy, om Alibaba al voor de beursgang onrechtstreeks te kopen via Yahoo!
Wat je vraag betreft over Nuance. Logischerwijze zou je denken dat er geen belasting is. Dat zullen we echter nooit garanderen. In BelgiĆ« zijn er banken die soms 30% RV inhouden terwijl dat niet nodig is. Ze āspelen op zekerā, zeggen ze dan. Dat dat altijd in het nadeel is van de klant begint op te vallen.
Als iemand fiscaal advies kan/durft te geven mbt Nuance: graag!