Actief beheerde ETF’s in bedrijfsobligaties 

Finger touch on screen with stock market data

Een vrij nieuwe evolutie in de markt van ETF’s zijn ETF’s met actief beheer. Deze ETF’s worden dus verhandeld op de beurs in tegenstelling tot de meeste klassieke actief beheerde fondsen. Maar de voornaamste troef van deze soort ETF’s is het lagere kostenplaatje dan hun klassieke tegenhanger. Op de site van de ETF-screener “justETF” vind je intussen 113 actief beheerde ETF’s op een totaal van 2562. De grootste speler in dit domein is nu J.P. Morgan met 43 van de 113 ETF’s, die we dus eigenlijk geen tracker mogen noemen. 

Omdat bedrijfsobligaties vandaag weer meer in de belangstelling staan, illustreren we dit apart ETF-product eerst in deze beleggingscategorie. Een uitbesteed beheer van je portefeuille bedrijfsobligaties via een fonds kan trouwens nuttig zijn om je selectie en spreiding te faciliteren. Echter, een louter passief beheer op basis van een obligatie-index leidt je wellicht naar de grootste debiteuren, wat misschien niet zo wenselijk is. Maar bij actief beheer in klassieke obligatiefondsen onderga je vaak hoge kosten, en die zijn nefast voor de beleggingsvreugde. We verwelkomen dus dit goedkopere alternatief van actief beheer via een ETF. Natuurlijk blijft het ook hier beleggen via een fonds met bepaalde verschillen ten opzichte van rechtstreekse beleggingen, zie ons artikel “Individuele obligaties of obligatiefondsen?“.

Fundamenteel nadeel voor de Belgische belegger blijft ook hier de meerwaardebelasting op obligatiefondsen (aka Reynderstaks), terwijl gerealiseerde meerwaarden bij individuele obligaties onbelast zijn zoals bij aandelen. Zie voor meer detail ons artikel “De 3 fiscale aandachtspunten bij de aankoop van een obligatie“.

Een blik op de mogelijkheden: 

1) Investment grade corporate bonds EUR

Voorbeeld: JP Morgan EUR Corporate Bond Research Enhanced Index (IE00BF59RX87)

Kapitalisatie.

Dit fonds wil de Bloomberg Barclays Corporate Index kloppen en kopieert deze index dus niet. Er zitten 429 posities in het fonds. De financiële sector is met 44% zwaar vertegenwoordigd, ongeveer op benchmarkniveau. Het bruto-rendement tot vervaldag (yield to maturity) van de portefeuille is 4,07%. De rentegevoeligheid (duration) beloopt 4,4 jaar. De spreiding van kredietkwaliteit: ca. 50% van de portefeuille heeft een rating BBB en ca. 44% een rating A.(alle cijfers eind november 2023). 

De geafficheerde TER bij justETF en je broker is 0,04%. Maar je moet naast de beheers- en operationele kosten ook kijken naar de transactiekosten die het fonds maakt. Die vind je in het document KID. Ze belopen 0,13% zodat het totale kostenpercentage uitkomt op ca. 0,2%. 

Beurstaks: 0,12%; deze ETF is immers niet geregistreerd in België, wel in bepaalde landen van de EER. 

2) Investment grade corporate bonds USD 

Voorbeeld: JP Morgan USD Corporate Bond Research Enhanced Index (IE00BF59RV63)

Kapitalisatie.

Dit fonds wil de Bloomberg US Corporate Index kloppen en kopieert deze index dus niet. Er zitten 323 posities in het fonds. De beleggingen in de VS vertegenwoordigen 86% van het fonds De financiële sector heeft een gewicht van 32%, ongeveer op benchmarkniveau. Het bruto-rendement tot vervaldag (yield to maturity) van de portefeuille is 5,6%. De rentegevoeligheid (duration) beloopt 6,9 jaar. De spreiding van kredietkwaliteit: ca. 46% van de portefeuille heeft een rating BBB en ca. 45% een rating A. (alle cijfers eind november 2023). 

Beheers- en operationele kosten belopen 0,19%, de transactiekosten 0,27%. Het totale kostenpercentage komt dus ongeveer uit op ongeveer 0,45%.

Beurstaks: 0,12%; deze ETF is immers niet geregistreerd in België, wel in bepaalde landen van de EER.

Dit fonds kan je kopen in euro, maar je loopt wel het dollar wisselrisico. Er bestaat van dit fonds ook een zogenaamde “Euro hedge”-versie die je wisselrisico zo goed mogelijk uitschakelt. Deze versie heeft ook de kapitalisatievorm. 

3) High Yield corporate bonds USD Wereldwijd

Voorbeeld: JP Morgan Global High Yield Corporate Bond Multi-Factor (IE00BKKCKJ46)

Dit fonds wil de ICE BofA Global High Yield Index kloppen en kopieert de index niet. Er zitten 333 posities in het fonds met dus ratings lager dan investment grade. Noord-Amerikaanse beleggingen nemen 63% in van de portefeuille en Europese 20%. Het bruto-rendement van de portefeuille is 8,15%, en de rentegevoeligheid 3,5 jaar. (alle cijfers eind november). 

Beheers- en operationele kosten belopen 0,35%, de transactiekosten 0,87%. Het totale kostenpercentage komt dus ongeveer uit op ongeveer 1,2%.

Beurstaks: ETF niet geregistreerd in België, wel in EER. Opgelet: niet alle brokers passen 0,12% toe!

Dit fonds kan je kopen in euro, maar je loopt wel het dollar wisselrisico. Er bestaat van dit fonds ook een zogenaamde “Euro hedge”-versie die je wisselrisico zo goed mogelijk uitschakelt. Deze versie bestaat enkel in distributievorm.

4) High Yield USD corporate bonds VSA 

In de categorie van Amerikaanse hoogrentende bedrijfsobligaties vonden we via justETF een actief beheerde ETF van AXA IM met een redelijk totaal kostenpercentage van 0,7% (IE000IAPH329). Minder detailinformatie beschikbaar. 

Reacties