Waarom beleggen in meme-aandelen niet altijd dom is

Gamestop Spaarvarkens.be

GameStop, AMC Entertainment of Blackberry. Deze zogenaamde meme-aandelen zijn de afgelopen maanden allemaal met honderden procenten gestegen. Dit terwijl traditionele beleggers zich in de haren krabben wanneer ze een blik werpen op de vaak dure waardering of zwakke balans van deze aandelen. Fronsend negeren deze ervaren rotten dan deze aandelen waarna men enkele dagen later in de krant leest dat AMC Entertainment nog eens verdubbeld is in waarde. Zelfs de meest koelbloedige belegger dreigt hierdoor zijn kalmte te verliezen en het gevoel te krijgen dat hij opportuniteiten aan het missen is.

Maar wat zijn meme-aandelen eigenlijk?


Een meme-aandeel is een aandeel dat op sociale media plotseling veel aandacht krijgt en omhelsd wordt door een fanatiek leger van kleine beleggers. Op forums zoals WallStreetBets ontstaan communities van miljoenen kleine beleggers die deze aandelen een godenstatus geven en fanatiek omhoog sturen.

Het hele concept van meme-aandelen stuit de traditionele belegger vaak tegen de borst. Meme-aandelen krijgen immers geen aandacht omdat het bedrijf erachter sterke winsten boekt of interessant gewaardeerd is, maar wel omdat de hype rond een aandeel op sociale media telkens meer kopers lokt. Deze aandelen noteren hierdoor tegen torenhoge waarderingen wat de reden is dat shorters (partijen die inspelen op koersdalingen) vaak actief zijn in deze aandelen.

De geboorte van een meme-aandeel

Wie deze groep van aandelen bestudeert, ziet vaak dat er verschillende fases zijn in het ontstaan van een meme-aandeel. Het begint met een klein groepje fanatieke beleggers die geloven in het herstelpotentieel van zogenaamde “gevallen engelen” of aandelen die in de recente geschiedenis in onmin zijn geraakt. Hun analyses en koopacties beginnen langzaam een aandeel omhoog te stuwen waarna hun succes meer en meer mensen lokt naar het beursfeest. 

In een volgende fase zwelt de toevloed aan kooporders zo aan dat we in de zogenaamde FOMO-fase komen. Dat staat voor “Fear Of Missing Out”. In deze fase bereikt de aandacht voor het aandeel op verschillende mediaforums een hoogtepunt en willen velen het aandeel in portefeuille hebben. Waarderingen spelen vanaf dit moment geen rol meer. Er lijkt op dat moment geen limiet te staan op de potentiële winsten, waarbij de bomen tot in de hemel groeien. De ongelukkige shorter in het aandeel ziet zijn shortpositie onder druk staan. Sommige shorters worden gedwongen om de shortpositie af te sluiten met extra koopdruk tot gevolg. Enkele dagen of weken later begint de fase van winstnemingen en duwt een verkoopgolf het aandeel terug lager.   

Meme-aandelen blijven sterk presteren

Stonks meme-aandelen spaarvarkens.beMaar wat blijkt? Deze aandelen zijn relatief goed bestand tegen de onvermijdelijke koersdaling na de recente kooppaniek. Zag je in de goede oude tijd nog dat na een koersexplosie de grote verkoopgolf begon, dan zie je dat aandelen zoals AMC Entertainment en GameStop beroep kunnen doen op een leger van kleine beleggers die steun blijven geven,  zelfs na de crash. Het is door deze steun dat deze opmerkelijke fase van boom en bust zich blijft herhalen in deze aandelen. Zelfs na een crash met 80 procent.  

Want wat te denken van AMC Entertainment, een bioscoopgroep die al voor de coronacrisis miljarden dollars aan problematische schulden had, een negatief eigen vermogen heeft en nu met een beurswaarde van 25 miljard dollar 7 keer hoger noteert dan voor de coronacrash? Meestal is dit voldoende voor de goede huisvaderbelegger om er ver weg van te blijven. Maar toch was het aandeel begin vorige maand het meest verhandelde aandeel op de Amerikaanse beurs. Zo werd op 2 juni voor maar liefst 39,7 miljard dollar aan AMC-aandelen verhandeld terwijl beleggersfavoriet Tesla genoegen moest nemen met een handelsvolume van 14,2 miljard dollar. Apple kwam niet eens in de buurt met een volume van 7,4 miljard dollar op diezelfde dag. 

En ook GameStop blijft 6 maanden na de recente beursmanie populair. Sinds het aandeel in de zomer van 2020 steeg van 4 dollar tot een ongelooflijke 483 dollar op 28 januari 2021, noteert men vandaag toch nog steeds aan 200 dollar. Het bedrijf is daardoor, ondanks de gigantische schuldenput en grote verliescijfers nog steeds meer dan 19 miljard dollar waard op de beurs.

Het achterliggende idee om te beleggen in meme-aandelen is niet altijd dom

Geld muntjes spaarvarkens.be
Een berg van geld. Muntjes en centen.

Vandaag wil ik het opnemen voor de handelaar in meme-aandelen. Ze doen iets wat ik ook wel doe. Inspelen op momentum en het voorspellen van toekomstige handelsvolumes. Zelf hou ik op de Belgische beurs de handelsvolumes van verschillende aandelen in de gaten. Daarmee ga ik aan de slag om op sterke stijgingen te anticiperen. Een ongeschreven regel op de beurs is immers dat een grote stijging van activiteit in een aandeel extra activiteit veroorzaakt. Oftewel, enthousiaste kopers die zich op een aandeel storten trekken op hun beurt nieuwe kopers aan terwijl een massa verkopers andere mensen vaak doet besluiten om ook te verkopen. Ben jij  snel genoeg om deze trend te spotten op Twitter, forums als Reddit of andere sociale media? Dan kan je hiervan profiteren. De beloning in meme-aandelen kan sterk oplopen. Al is dit handelen op de korte termijn vooral voor professionele handelaars weggelegd. Kleine beleggers kunnen beter zorgen voor een vangnet en aandelen kopen die ook een sterk fundamenteel verhaal hebben.

Ook in België zijn er kansen voor beleggers in momentum

Wie niet wil handelen in meme-aandelen, maar wel wil inspelen op aandelen met een stijgend momentum moet eens kijken naar het in Brussel genoteerde Wereldhave Belgium. De uitbater van shoppingcentra heeft eind april een dividend onthecht van meer dan 8%, maar sindsdien is het aandeel gestegen naar een nieuw jaarrecord. Meer zelfs, momenteel flirt de koers met de grens van 50 euro: een sleutelniveau. Beleggers lieten het aandeel het voorbije jaar links liggen. Het aandeel daalde van 88 euro begin 2020 tot een dieptepunt van 30 euro een paar maanden later. Vrijdag 2 juli is het aandeel effectief door de grens van 50 euro gegaan en door die stijging is de kans groot dat een nieuwe groep kopers zal aangetrokken worden.

Aangezien Wereldhave Belgium ook volop profiteert van de heropening van de economie, lijkt het een kwestie van tijd vooraleer beleggers zullen kijken naar de koersen van weleer en zich zullen afvragen of Wereldhave Belgium geen achterblijver is in de coronarally. Daarbij kan je best de grens van 58,60 euro in de gaten houden. Dat is het hoogste punt na de coronacrash. Gaan we hier boven, dan zullen beleggers mentaal de klik maken dat de coronacrash verteerd is, waarna er veel extra herstelpotentieel vrijkomt. 

En zo kan dus ook in België een meme-stock geboren worden. Maar Wereldhave Belgium is meer dan dat. Lees de analyse van Spaarvarken Jan Reyns die eerder op deze website verscheen;  Wereldhave: een overnameprooi voor Wereldhave – Spaarvarkens.be. En/of bekijk onze video: Belgisch winkelvastgoed: interessanter dan je denkt – Spaarvarkens.be

Wil je meer leren over beleggen? Schrijf je dan in op de Spaarvarkens Beleggingsclub!

Dit artikel is een update van een eerder artikel dat we schreven voor Trends

 

Reacties

  1. ‘Beleggen’ in meme aandelen, zou het toch speculeren in meme aandelen noemen.

    Zelf een jaar geleden enkele stukken SPCE ingeslaan na de eerste bubble en vorige week buiten gesmeten. Had op zich niets met investeren te maken want ik heb er geen idee van de fair value is van SPCE. Maar een klein deel van mijn portefeuille zit in dergelijke high risk speculaties. Idee was hier veeleer ‘met een naam als SPCE moet het wel eens een meme stock worden’ dan ‘dit is een goed bedrijf aan een faire waardering’.

    Interessant genoeg zag ik, toen het aandeel vorige week aan een all-time-high stond, plots overal op topics verschijnen ‘is het nu de ideale moment om in te stappen in SPCE?’. Tja…

  2. @ Jan Lavreysen
    Ik heb slechts één vervoegingsfaut kunnen vinden: …Zo werd op 2 juni voor maar liefst 39,7 miljard dollar aan AMC-aandelen verhandelt…
    Zitten er nog meer van die kamelen in de tekst?

  3. @ Stefan:
    Ik vindt het woord ‘beleggen’ hier niet altijd even gelukkig geplaatst. Het heeft nog weinig te maken met het speurwerk dat nodig is om een aandeel te raten. Zoals je zelf aangeeft dit is het gevolg van een gemanipuleerde en bewust veroorzaakte internet-hype. Het is van een gelijkaardig karakter als de cryptovalutas en hun succes bij momenta.
    Goed en helder uitgelegd! Bedankt!
    Vriendelijke knor (groet),
    Marc

  4. Indien je spreekt over meme-stocks, geef ik je 100% gelijk. Maar Gamestop is toch veel meer dan dat? Waar ze een jaar geleden op randje faillisement stonden hebben ze al hun schulden afgelost (https://www.fool.com/investing/2021/04/14/gamestop-looks-to-become-debt-free-with-early-debt/) en hebben ze recent nog eens 1 biljoen opgehaald (https://www.retaildive.com/news/gamestop-upgraded-as-it-raises-cash-for-turnaround-and-pays-off-debt/599787/).

    Ze hebben eveneens medewerkers met een TOP functie bij Amazon binnengehaald bij Gamestop. Die gaan ook niet zomaar komen (https://theorg.com/insights/all-the-former-amazon-employees-that-now-work-for-gamestop)

    Neem daar nog huidige chairman Ryan Cohen mee, die eerder al Chewy van 0 heeft opgericht en verkocht voor 3 biljoen (!) (https://www.forbes.com/sites/zackfriedman/2020/08/16/entrepreneur-chewy-founder-ryan-cohen-shares-his-best-advice/) en nu bezig is Gamestop om te vormen naar een Techcompany en hiermee Amazon het vuur aan de schenen wil leggen.

    Vergelijk het wat met de early adopters van Tesla…

    Gamestop een memestock? Think again.

    Ohja. De shorters moeten hun reported positie nog steeds coveren….(Om nog te zwijgen over de mogelijke naked shorts.)