De keuze van De Pauw, aflevering 3: Quest for Growth
In āDe keuze van De Pauwā gaat Giani De Pauw, een student van 20 met een passie voor beleggen, voor Spaarvarkens.be op zoek naar aandelen om lang bij te houden.
Lang? Jawel. Tien jaar, bijvoorbeeld. Tot zijn dertigste verjaardag. Van beleggers zegt men dat ze geduld moeten hebben. Niet om een aanvankelijk teleurstellend beleggingsrendement alsnog te kunnen goedmaken. Wel om ten volle te kunnen profiteren van het potentieel op lange termijn van een sector of een specifiek bedrijf.
Eerder al bestudeerde Giani Smartphoto en Montea. Vandaag onderzoekt Giani of het aandeel Quest for Growth (7,50 euro) thuishoort in zijn en onze portefeuille als de beurs morgen voor pakweg 10 jaar haar deuren zou sluiten.
Quest for Growth
Quest for growth is een unieke speler op de Brusselse beurs. Het is namelijk een beursgenoteerde privak. Een privak is een beleggingsvennootschap die moet voldoen aan een aantal voorschriften om van een serie fiscale voordelen teĀ kunnen genieten. Zo moet minstens 25 procent van de portefeuille in niet-beursgenoteerde vennootschappen belegd worden. Daarnaast moet minstens 70 procent van de activa geĆÆnvesteerd zijn in een eventuele combinatie van niet-beursgenoteerde ondernemingen, genoteerde groeibedrijven met een marktkapitalisatie kleiner dan 1,5 miljard euro en/of AIFās (alternatieve beleggingsfondsen) met een gelijkaardig investeringsbeleid als de privak zelf. Tenslotte mag een privak niet meer dan 20 procent van zijn portefeuille in Ć©Ć©n enkele onderneming beleggen.
Fiscaliteit
Naast deze investeringsregels zijn er ook enkele regels omtrent het belastingregime. Alle ondernemingen in de portefeuille moeten aan een normaal belastingstelsel onderworpen zijn. Daarnaast moet minstens 80 procent van de gerealiseerde winsten van het boekjaar als dividend worden uitgekeerd. Quest for Growth legde dit percentage in de statuten zelfs op 90 procent.
Bij de dividenduitkering is geen roerende voorheffing verschuldigd op het deel van het dividend dat afkomstig is uit de door de privak gerealiseerde meerwaarden op aandelen. In de praktijk blijft zo het grootste deel van het dividend vrij van roerende voorheffing.
In dit artikel gaan we na of Quest for Growth een plaats verdient in mijn lange-termijnportefeuille. Met ‘lange termijn’ bedoelen we minstens tien jaar. Om dit te bepalen gaan we een aantal posities van Quest for Growth bespreken om aan de hand daarvan hun strategie te verduidelijken en te beoordelen.
Umicore
14,37 procent van de portefeuille van Quest for Growth is belegd in āmaterialenā. Dit segment bestaat uit vijf verschillende aandelen. Umicore is goed voor 2,05 procent.
Wat maakt de investering in een materialengroep zoals Umicore nu juist zo interessant op de lange termijn? Er wordt de laatste jaren sterk geĆÆnvesteerd in groene energie en duurzame oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan. Dit wordt door beleidsmakers overal ter wereld op alle mogelijke niveaus gestimuleerd met grote sommen subsidies. Voor deze groene revolutie zijn veel uiteenlopende producten vereist. Batterijen zijn met voorsprong Ć©Ć©n van de belangrijkste elementen in deze revolutie.
Elektrische autoās, thuisbatterijen en grote batterijcellen zoals de Tesla Megapack die op het net worden aangesloten om wind en zonne-energie op te slaan. Het bewijs van deze elektrische revolutie waarin batterijen een grote rol spelen is de bouw van meerdere massaproductiefaciliteiten. Elon Musk introduceerde de term āgigafactoryā wanneer hij de bouw van de grootste batterijmassaproductiefaciliteit ter wereld aankondigde in Nevada. Deze werd gebouwd in 2015 in samenwerking met Panasonic. Kort daarna volgde een gelijkaardige fabriek in Buffalo (New York) en Shanghai. Ook Europa ontsnapt niet aan deze revolutie. Tesla startte er vorig jaar met de bouw van een āgigafactoryā in Berlijn.
Ook de Fransen blijven niet stilzitten. In september 2020 raakte bekend dat Total een joint venture startte met de PSA groep met als doel twee van deze massaproductiefaciliteiten voor batterijen te bouwen, waarvan Ć©Ć©n in Frankrijk en Ć©Ć©n in Duitsland.
De batterijtechnologie evolueert snel, maar de materialen die gebruikt worden in deze batterijen zijn hetzelfde gebleven. Twee van de belangrijkste materialen in een lithium-ion batterij zijn lithium en kobalt. Lithium is hoofdzakelijk afkomstig uit Australiƫ en Zuid-Amerika. Kobalt wordt hoofdzakelijk ontgonnen in de Democratische Republiek Congo. Omdat de vraag naar deze materialen exponentieel toeneemt wordt er gekeken naar manieren om deze grondstoffen efficiƫnter te gebruiken.
Recyclage
Een oplossing voor dit probleem is het recycleren van oude lithium-ion batterijen, ook wel een het āurban miningā genoemd; het mijnen van zeldzame materialen in de eigen achtertuin. Andere oplossingen komen uit chemische hoek. Zo kan men de komende jaren kobalt volledig elimineren uit de productie van batterijen. (https://www.wired.com/story/this-cobalt-free-battery-is-good-for-the-planet-and-it-actually-works/)
Desondanks blijft het recycleren van zeldzame metalen en mineralen een belangrijk element in de weg naar een circulaire economie. Umicore is op dit gebied een echte wereldspeler die sterk investeert in het recycleren van oude batterijen, computers en andere elektronische toestellen. Als we dit allemaal in acht nemen dan kunnen we concluderen dat Quest for Growth hier een uitstekende keuze gemaakt heeft.
Software en Diensten
Quest for Growth investeert 10,76 procent van haar portfolio in software en diensten. Dit is onderverdeeld in vier verschillende ondernemingen. Ā Hieronder valt onder meer de CEWE groep. Dit is de grote Duitse concurrent van het Belgische Smartphoto. Het maakt 4,20 procent uit van de totale portefeuille van Quest for Growth.
CEWE is een grote e-commercespeler die focust op het vervaardigen van gepersonaliseerde producten, zoals fotoboeken, wanddecoratie, smartphonehoesjes, enz. De groep is actief in meer dan 20 landen en stelt 4.000 mensen tewerk. In 2020 verlieten meer dan zes miljoen fotoboeken de 14 productiefaciliteiten en de 27 distributiecentra. Een bijkomende sterkte van CEWE is de samenwerking met verschillende winkelketens in heel Europa. In ons land is het bijvoorbeeld mogelijk om CEWE wanddecoratie te bestellen bij Kruidvat.
Tenslotte hebben ze meer dan 20.000 CEWE photostations in Europese winkels die het mogelijk maken op eenvoudige wijze fotoās uit te printen. E-commerce is een toekomstgerichte sector met veel mogelijkheden die dankzij het coronavirus en de bijhorende lockdowns een extra boost kreeg, daarom lijkt ook dit een mooie positie in de portefeuille van Quest for Growth.
Onder de software en diensten zit nog een andere Duitse speler in de portefeuille van Quest For Growth. SAP is goed voor 1,83% van de totale portfolio. Dit is een globale speler in software voor bedrijven. Bedrijven hebben al veel gedigitaliseerd, maar er blijft veel werk. SAP biedt een hele reeks softwarematige oplossingen. Deze markt heeft het potentieel om de komende jaren op een gezonde manier te groeien naargelang de digitalisering van verschillende bedrijfs- en boekhoudkundige processen zich voortzet. Bovendien worden de IT-systemen meer en meer overgeschakeld naar de cloud. Een aantal weken geleden raakte nog bekend dat Google de financiƫle software van Oracle achter zich zal laten, in het voordeel van SAP software.
(https://www.cnbc.com/2021/04/05/google-will-stop-using-oracle-finance-software-switch-to-sap.html)
Tenslotte wil ik binnen het software- en dienstensegment Wolters Kluwer bespreken. Dit bedrijf is goed voor een aandeel van 3,43 procent in Quest for Growth. Wolters Kluwer is een Nederlandse beursgenoteerde vennootschap die zich positioneert als globale provider van professionele informatie, softwareoplossingen en andere diensten gericht op professionals zoals dokters, accountants, advocaten, auditors, enz. Met dit businessmodel zijn ze in meer dan 40 landen actief en stellen ze 19.200 mensen te werk.
Dit vind ik een goede toekomstgerichte belegging omdat de waarde van informatie wordt onderschat. Va ndaag zijn we het gewoon om zeer snel en gratis informatie te raadplegen via Google of andere zoekmachines die de massaās aan informatie proberen te structureren. Ondanks deze handige manier van zoeken is het voor sommige professionals moeilijk om de meest actuele en betrouwbare informatie te vinden. Dit is waar de diensten van Wolters Kluwer een gestructureerde oplossing bieden. Daarnaast bieden hun softwarepakketten ook een oplossing voor de digitalisering binnen verschillende sectoren. Ook Wolters Kluwer is een mooi aandeel met veel potentieel in de portefeuille van Quest for Growth.
Melexis
Quest for Growth belegt 1,58 procent van zijn portefeuille in Melexis. Dit is het enige aandeel in portefeuille in het segment van de halfgeleiders. In de automobielsector zit Melexis bij de top drie wereldleiders. Technologie in autoās ontwikkelt zich snel. Moderne wagens bevatten 60 tot 100 sensoren. Naargelang we meer evolueren naar zelfrijdende autoās zullen de elektrische circuits en het aantal sensoren toenemen. De halfgeleiders van Melexis hebben potentieel om een nog belangrijkere rol te gaan spelen in de automobielindustrie.
Het belang van halfgeleiders is ons de voorbije maanden pijnlijk duidelijk geworden door een nijpend tekort aan chips. De grote vraag naar halfgeleiders – vooral in het begin van de coronacrisis – zorgde voor tekorten die tot vandaag niet weggewerkt zijn. Grote spelers als Sony en Apple moesten de levering van de Playstation 5 en de iPhone 12 uitstellen vanwege dit probleem. Wereldwijd moesten ook productielijnen van autoās tijdelijk stopgezet worden omdat ook daar de levering van chips een aanzienlijke achterstand had opgelopen.
Een belegging in Melexis is een belegging in de toekomst. Ook dit is dus alweer een uitstekende keuze van QfG.
Durfkapitaal
Quest for Growth beschikt ook over een gediversifieerde portfolio van durfkapitaalfondsen. Deze zijn gefocust op snelle groei en houden soms grotere risicoās in. Zo heeft Quest for Growth belegd in Icometrix. Dit bedrijf ontwikkelt geavanceerde medische beeldvormingstools om MRI- en CT-scans van het menselijke brein te analyseren. Hun geautomatiseerde analyses bieden aanvullende informatie over wat kan worden gedetecteerd op scans met het blote oog.
Een andere interessante naamĀ bij het durfkapitaal van Quest is FEops. Deze spin-off van de Universiteit Gent heeft een baanbrekende simulatietechnologie ontwikkeld die artsen en fabrikanten van cardiovasculaire implantaten unieke inzichten bezorgt. Het simulatieplatform is ontworpen om clinici te helpen om preoperatief het effect te beoordelen van interactie tussen instrument en gastheer, met als uiteindelijk doel complicaties van transcatheter-gebaseerde structurele hartingrepen te voorspellen en te voorkomen.
Conclusie
We hebben een aantal segmenten en bijhorende voorbeeldparticipaties uit de Quest for Growth strategie kort onder de loep genomen. We kunnen concluderen dat Quest een zeer goede, toekomstgerichte beleggingsstrategie heeft.
De totale portfoliowaarde steeg van 136,2 miljoen euro eind 2019 naar 153,3 miljoen euro eind 2020. De stijging van 17,1 miljoen euro kan het overgedragen verlies uit 2019 van 9,2 miljoen euro van de balans halen. Dit geeft Quest for Growth de mogelijkheid opnieuw een dividend uit te keren. KBC Securities verlaagde begin januari wel het advies van āBuyā naar āAccumulateā. Het aandeel noteert momenteel op 7,50 euro en heeft een marktkapitalisatie van 125,8 miljoen euro.
De koers van Quest for Growth steeg de afgelopen twaalf maanden 49,60%. Dat is vooral een gevolg van het herstel na de coronacrash van februari-maart 2020. Op een termijn van vijf jaar is er nog een negatief rendement van 15,62%. Op 10 jaar is er dan weer een positief rendement van 34,04%.
Persoonlijk voeg ik Quest for Growth zonder twijfel toe aan mijn lange-termijnportefeuille. Deze privak biedt in mijn ogen zeer mooie kansen voor de kleine belegger en is ook interessant voor beginnende beleggers. Beleggers kunnen ook veel leren uit de strategie van Quest for Growth. Over het diversifiƫren van een portefeuille, bijvoorbeeld. Quest for Growth heeft 26 genoteerde ondernemingen in zijn portefeuille, goed verspreid tussen 7 uiteenlopende sectoren. Dit gaat van grondstoffen en materialen, zoals besproken in dit artikel, tot de gezondheidszorg en biotechnologie. Hieronder vind je een overzicht met de onderverdeling per sector.
Pharma & Biotech | 5,87% |
Medische uitrusting & diensten | 10,99% |
Electrical & Engineering | 10,13% |
Software & diensten | 10,76% |
Technologie & Hardware | 12,69% |
Materialen | 14,37% |
Halfgeleiders | 1,58% |
Ik ben geen financieel adviseur en zal dus ook geen financieel advies geven. Maar het lezen van het jaarrapport van Quest for Growth zou ik iedere belegger, klein & groot, aanbevelen!
Giani De Pauw
Duidelijk Verwoord.
Knappe uiteenzetting – Heb QFG al 15 jaar in portefeuille als mooie spreiding in toekomstgerichte start-ups en bedrijven. Voor corona werd er door QFG jaarlijks een voorstelling gegeven met Ceo’s en sprekers van bedrijven in portefeuille – een echte aanrader en ik hoop dat dit na corona terug komt. Ook het management niet onderschatten en de hoofdanalist Yves Van Eerdewegh ! ( CEWE werd een 5 tal jaren geleden aangeraden door QFG op zulk een uiteenzetting !)