Zomercursus beleggen op je eigen tempo!

spaarvarkenvakantie

De beurzen zakken, hoera! Ervaren beleggers weten dat je dan de basis legt voor de extra winsten van later. Het is dus niet te laat om te starten met beleggen. Maar begin er niet halsoverkop aan. Volg eerst een cursus die je in alle rust een goede achtergrond biedt. De zomer geeft je daarvoor wellicht de tijd en rust die anders ontbreekt.

Van 14 april tot 23 juni 2022 verzorgden de Spaarvarkens de opnames van maar liefst 21 lessen over Beleggen. Het werd een boeiende cursus van ruim 36 uur (!) beurs- en beleggingswijsheid. Het was al de vierde reeks. Ondertussen volgden meer dan duizend mensen, tot hun grote tevredenheid, onze cursus.

Te veel, denk je? Toch niet! Over geldzaken kan je nu eenmaal nooit te veel weten. Bovendien leggen we je alles uit in begrijpelijke taal, want beleggen is voor IEDEREEN. Laat je dus niet afschrikken door de vele lesuren. Je kan rustig, in je eigen tempo, aan de lessen beginnen en zowel thuis leren over de beurs als tijdens het joggen, in de auto, op de trein of waar en wanneer dan ook.

Start zomercursus beleggen

Want wie nu inschrijft voor de Spaarvarkens Beleggingscursus kan in juli, augustus en september naar believen kijken naar de 11 lessen van ongeveer 2 uur en de 10 lessen waarin we antwoorden op vragen van cursisten. Tegelijk krijg je toegang tot het forum van de Spaarvarkens community waar je vragen kan stellen over de cursus. De Spaarvarkens/lesgevers, Pascal Paepen, Stefan Willems, Jan Reyns, Jim Stukken en Stefanie Huybrechts staan daar ter je beschikking. Op de laatste maandag van juli en augustus organiseren we dan een extra webinar, waar we een les geven aan de zomercursisten op basis van alle vragen en waar we ook tijd maken om extra vragen live te beantwoorden.

Wie zich na de cursus inschrijft voor de Spaarvarkens Beleggingsclub (met korting!) krijgt bovendien gratis toegang tot de volgende edities van onze beleggingscursus. Die kan je zowel live als uitgesteld volgen.

Fasten your seat belts en leer over de wondere wereld van geld & beurs!

Je kan de eerste les gratis en vrijblijvend bekijken door hieronder je e-mailadres in te vullen:

Je ontvangt zo ook onze gratis artikels met beurs- en aandelentips. Wil je je weer uitschrijven, dan kan dat heel eenvoudig bij iedere wekelijkse mail die je van ons krijgt.

Volg de Spaarvarkens Beleggingscursus!

Reserveer je plaatsje in de cursus!

Waarom nu een beleggingscursus volgen?

beleggingscursus 2022 varken Spaarvarkens.be muntBeleggen kan veel meer opbrengen dan sparen. Voor wie een pensioenpot bij elkaar wil harken, is beleggen wellicht zelfs een noodzaak. Maar je hebt er wel kennis en ervaring voor nodig. Met de cursus ‘Beleggen in tien + tien lessen’ delen drie docenten hun ruime praktijkervaring. Verwacht geen introductie tot een ‘model’ om snel rijk te worden. Zulke modellen zijn bedrog. Altijd. Je krijgt van ons wel 10 basislessen, doorspekt met concrete voorbeelden en anekdotes. En na iedere basisles krijg je bovendien een sessie waarbij de docent antwoordt op de vragen die hij kreeg van cursisten. Heb je zelf een vraag over de cursus of een andere vraag over geld en beleggen? Dan kan je die stellen in een afgesloten ‘forum’ waartoe enkel docenten, cursisten en de leden van de Spaarvarkens Beleggingsclub toegang krijgen. Je zal heel snel een antwoord krijgen!

Jan Reyns:

“Beleggers leren vaak pas na vele jaren goed beleggen of het lukt ze zelfs nooit. Beleggers maken het zichzelf vaak te moeilijk. Sommige zaken, zoals risico, maken deel uit van beleggen. Wie hiervan wakker ligt, verspeelt nodeloze energie en is niet goed opgeleid. Risico mag je niet onderschatten, maar ook niet overschatten. Risico is ook de bron voor winsten en een hoger rendement. De kunst is je te concentreren op hoe je dat risico in je voordeel kan laten werken. Natuurlijk kan je het risico ook beperken: niet iedere spaarder en belegger hoeft dezelfde strategie te volgen.”

De opleiding ‘Beleggen in tien + tien lessen’ biedt je een inleiding in de beleggingswereld. Waarom is het vandaag nodig om te beleggen als je niet wil verarmen? Welk realistisch rendement mag je verwachten? Wat doe je met het risico? Welke mogelijkheden en producten zijn er? Hoe ga je om met de overvloed aan informatie? Wat met de info van je adviseur of je bank? Het zijn maar enkele van de vele vragen die beantwoord worden. De meeste mensen die ervoor kiezen om bij ons cursist te worden, hebben 0,0 beleggingservaring. Dat is geen enkel probleem, want enige voorkennis is niet vereist. We leggen alles zo uit dat iedereen kan volgen. Maar ook ervaren beleggers die onze cursus volgden zijn vol lof over de lessen en de anekdotes van de drie docenten.

Geniet van extra voordelen

De beleggingscursus biedt geen persoonlijk beleggingsadvies. Het is veel meer dan dat. De lessen bieden je veel bagage en een kader waar je later steeds op kan terugvallen. De leerstof is concreet en gericht op de praktijk. Tijdens de cursus wordt ook getoond hoe je belegt op een beleggingsplatform. Iedere cursist die nog geen klant is van SaxoBank, maar wel klant wordt tijdens de cursus, krijgt van deze firma trouwens een transactietegoed van 100 euro. Op die manier kunt u meer dan 36 uur les volgen voor de prijs van €149. 

Twijfel je nog? Lees dan de 10 thema’s die aan bod komen in de 10 lessen. De tijd die je hierin investeert, zal zeker renderen. Dit inschrijvingsgeld kan je bovendien voor een groot deel compenseren met transactietegoed van SaxoBank*. Mis deze kans niet.

Beleggingscursus samengevat in 10 punten:

  1. Leer beleggen zonder kapitale fouten
  2. Meer dan 36 uur opleiding van topspecialisten
  3. Verwerf inzicht en leer van drie beleggers met gezamenlijk 75 jaar ervaring
  4. Leer welke informatie belangrijk is en welke niet
  5. Krijg een overzicht van diverse financiële producten
  6. Ga zelf aan de slag, of beoordeel je adviseur beter
  7. Geniet van 10 online webinars en 10 extra sessies met vragen en antwoorden
  8. Laat je begeleiden bij het gebruik van een beursplatform
  9. Ontvang transactietegoed ter waarde van €100
  10. Na deze cursus: extra opleiding en permanente begeleiding mogelijk

IEDEREEN kan deze online beleggingscursus volgen

Je hebt geen speciale software of voorkennis nodig, wel een computer of smartphone met internetverbinding. Elke lesmodule behandelt een thema. Na iedere les is er een sessie met ‘vraag en antwoord’, waar we ingaan op vragen en opmerkingen van cursisten. Wil je de les nadien nog eens  raadplegen? Dat kan, want wie ingeschreven is kan zes maanden lang de video’s bekijken en herbekijken. 

Les 1: Algemene introductie in de wereld van sparen en beleggen.

We vragen ons af waarom we sparen en waarom velen nooit beleggen. We leggen uit dat beleggen geen luxe is, maar noodzaak. En we tonen aan wat risico is – een begrip dat weinig mensen echt doorgronden. Een beetje psychologie komt ook aan bod. En je krijgt een voorstelling van de drie initiatiefnemers van Spaarvarkens.be. Deze les werd opgenomen op 14 april 2022 en de Q& A dateert van 19 april 2022.

Les 2: Aandelen zijn het echte goud voor beleggers.

Aandelen staan bekend voor hun risico. Minder bekend is hoe je door eenvoudige principes dat risico kan omzetten in een superieur rendement. Een aandelenportefeuille is cruciaal voor wie een hoge opbrengst wil behalen. Welke soorten aandelen zijn er? Zijn deze allemaal geschikt voor beginners? Welke aandelen vormen een solide basis voor elke portefeuille? In les 2 van de beleggingscursus gaan we hier verder op in. Deze les werd opgenomen op 21 april en de Q&A dateert van 26 april 2022. Docent: Jan Reyns.

Les 3: Wat is geld?

We duiken in de wondere wereld van het geld. Een beetje zoals Dagobert Duck, dus, maar dan figuurlijk. We geven je mee dat een spaarrekening helemaal niet zo veilig is als we denken. Wat bedoelt men trouwens met fiatgeld? Hoe verliezen we aan inflatie? Waarom is er rente? En hoe moeten we aankijken tegen obligaties en gestructureerde producten? Pascal Paepen gaf deze les voor de cursisten van Spaarvarkens.be op 20 januari 2022. De antwoorden op de vragen van cursisten dateert van 3 mei 2022.

Les 4: De meest gemaakte fouten.

Goed beleggen doe je niet enkel door mooie aankopen voor je portefeuille. Minstens even belangrijk is het mijden van valkuilen waar al menige belegger is in gesukkeld. Stefan Willems waarschuwt je voor 70 fouten die we zelf al maakten. Vooral nieuwe beleggers laten er zich door vangen, maar ook ervaren beleggers zijn niet perfect. Je kan jezelf veel ellende en ook heel veel geld besparen als je deze fouten mijdt. Stefan gaf deze les op 5 mei 2022 en besprak de vragen op 10 mei 2022.

Les 5: Markten en beurzen

Hoe raak je wijs uit de dagelijkse schommelingen van de globale markten en beurzen? Niet door als een gek alles te willen volgen. Integendeel: wat afstand nemen en weten wat echt belangrijk is, zal je rust geven, waardoor je degelijke, goeddoordachte beslissingen kan nemen. Jan Reyns helpt je in deze les om door de enorme hoeveelheid ruis te kijken, zodat je je kan focussen op wat de koersen bepaalt, op korte en vooral ook op lange termijn. De opname van deze les dateert van 12 mei 2022. De opname van de Q&A is van 17 mei 2022.

Les 6: Fundamentele analyse en een beetje technische analyse

Hoe bepaal je of een aandeel relatief duur of net heel interessant geprijsd is? In deze les gaat Pascal Paepen aan het werk met de cijfers uit de balans en de resultatenrekening van een bedrijf. We kijken ook naar de grafiek met het koersverloop van een aandeel en zoeken naar technische koop- en verkoopmomenten. Deze lessen van 19 en 24 mei duren gezamenlijk bijna vijf uur! Maar geen nood: neem rustig je tijd en spreid de leerstof over meerdere dagen.

Les 7: Hoe kom je als belegger aan de juiste informatie?

In deze les van de beleggingscursus deelt Stefan Willems zijn ervaringen als financieel journalist. Hij vertelt je tips en tricks uit ‘het milieu’ om waardevolle informatie te scheiden van onzin. We namen deze lessen op op 26 en 31 mei 2022.

Les 8: Beleggingsfondsen, ETF’s en trackers

Er zijn beleggingsproducten waar professionelen het werk voor jou doen. Maar de verkoop van deze instrumenten is heel belangrijk voor de winst van de banken. Er zijn bovendien ontzettend veel fondsen die vaak zwak presteren. In deze les legt Jan Reyns uit waar die zwakke prestaties vandaan komen en hoe je toch een goede keuze kan maken uit het immense aanbod. De lessen dateren van 2 en 7 juni 2022.

Les 9: Afgeleide producten: opties en turbo’s

Met Spaarvarkens.be zetten we in op financiële educatie. We mijden daarbij niet de producten die iets moeilijker lijken dan aandelen en fondsen. In deze les leidt Stefan Willems je in in de boeiende wereld van turbo’s en opties zodat je perfect weet hoe je deze producten kan gebruiken, als je dat al zou willen. Je leert ook wat de gevaren zijn van afgeleide producten. De opnames dateren van 9 juni en 14 juni 2022.

Les 10: Brokerplatform: hoe kopen & verkopen?

Ok. Nu kennen we al heel wat over beleggen en over de verschillende beleggingsproducten. En waar vinden we die producten? Of het nu op de beurs is, of in de marktenzalen van banken, als gewone belegger heb je daar niks te zoeken. Geen probleem, want dankzij de technologische vooruitgang kan je heel snel en efficiënt handelen op een beleggingsplatform. Daar heb je enkel een computer, laptop of smartphone voor nodig. De keuze is reuze, maar we helpen je graag op weg. Deze les van de drie Spaarvarkens dateert van 16 juni 2022. De antwoorden op de vragen bespraken we op 21 juni.

Les 11: Extra!

Omdat we je graag extra verwennen, geven we je nog een cadeau in de vorm van een extra les van ruim anderhalf uur. In deze les geeft een betrouwbaar expert je nog een pak extra tips en wijsheden mee. Hij zal je ook vertellen hoe je kunt beleggen door maximaal 10 minuten per maand te investeren in deze hobby. Deze les dateert van 23 juni 2022.

Schrijf je in voor de beleggingscursus via dit formulier

* Transactietegoed voor wie via Spaarvarkens.be klant wordt bij SaxoBank

Het Spaarvarkensteam: drie professionals bundelen de krachten

In maart 2020 bundelden financieel experts Pascal Paepen, Stefan Willems en Jan Reyns hun krachten. De opdracht? Financiële kennis in de ruimste zin verspreiden via een beleggingscursus bij een zo groot mogelijk publiek. De strategie? Inzicht bieden door onafhankelijke, correcte info, die soms ook persoonlijk is, maar vooral heel begrijpelijk en dus toegankelijk voor iedereen.

Er werd getimmerd aan onze website, waar regelmatig artikels, columns en tips gedeeld worden met een trouw publiek van ondertussen al vele duizenden fans. Maar die wilden meer. Een beleggingscursus, bijvoorbeeld.

Beleggingscursus Stefan Willems Jan Reyns Pascal Paepen Spaarvarkens.be

Primeur: beleggingscursus door experts

Een jaar later waren we dan zover. Van april tot en met juni 2021 liep onze eerste beleggingscursus met als doel iedereen te leren beleggen. We geven daarbij een ideale mix van kennis over het beleggingsvak (theorie) en kunde, met praktijkvoorbeelden en anekdotes. Maar vooral, opnieuw: toegankelijk en begrijpelijk. Zodat IEDEREEN mee is. Die eerste editie was meteen een groot succes, met vele enthousiaste cursisten. Er volgde nog een editie en nog eentje en nog eentje. U krijgt als cursist toegang tot de meest recente (vierde) editie van de cursus. In januari 2023 lanceren we wellicht een vijfde editie die live of uitgesteld kan gevolgd worden. Wie zich nu inschrijft en later lid wordt van de Spaarvarkens Beleggingsclub zal altijd toegang krijgen tot onze meest recente beleggingscursus, live als die live loopt en achteraf door de opnames die je uitgesteld kan bekijken.

De drie docenten van de beleggingscursus

De drie zijn niet toevallig elk mede-oprichter van Spaarvarkens.be. Ze zijn ook in hun job dagelijks bezig met het overbrengen van informatie, duidelijk, begrijpelijk en verstaanbaar, over beleggen en de financiële markten aan een groot publiek. Dat zijn: studenten, collega-beleggers bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), klanten van het persagentschap ABM Financial News, De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Het Belang van Limburg, …

  • Bachelor Bedrijfsmanagement (Thomas More) & Fiscaliteit (Fiscale Hogeschool) & Master Handelswetenschappen (KU Leuven)
  • 34 jaar beleggingservaring
  • Obligatietrader bij Kredietbank en KBC in Brussel (1993 – 2000)
  • Director Capital Markets bij KBC Financial Products in Londen (2000-2010)
  • Director Capital Markets bij Daiwa in Londen (2010-2012)
  • Docent Bank & beurs aan KU Leuven, Campus Brussel en Thomas More (2012 – nu)
  • Docent Beleggen aan CVO Hoger Instituut der Kempen / docent beleggingscursus (2013 – 2022)
  • Columnist, moderator & spreker
  • Presenteerde een dagelijks financieel-economisch praatje op Radio 1
  • Mede-auteur van ‘De Beursbijbel’ en ‘Bang voor de bank’

[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Jan Reyns (1966)” open=”no” class=”track-toggle” id=””]

  • Voormalig hoofdredacteur Gids voor de Beste Belegger bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB)
  • Bestuurder Vlaamse Federatie van Beleggers
  • 31 jaar beleggingservaring
  • Financieel journalist bij De Standaard
  • Voormalig redacteur bij Trends/Cash!
  • Voormalig analist bij Inside Beleggen
  • Columnist

[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Stefan Willems (1993)” open=”no” class=”track-toggle” id=””]

  • 5 jaar financiële studies en een verkorte opleiding filosofie 
  • 10 jaar beleggingservaring
  • Vroeger werkzaam in marktenzaal KBC, waar hij de aandelenmarkten opvolgde voor de online broker Bolero
  • Schreef de beurskranten “Beurs bij het Ontbijt” en “Beurs bij de Lunch”, samen met de toenmalige marktenspecialist Tom Simonts
  • Verbonden aan persbureau ABM Financial News
  • Onafhankelijk analist en schrijver bij de Vlaamse Federatie van Beleggers
  • Winnaar Beursrallypanel De Tijd 2020
  • Commentator/columnist bij De Standaard, MoneyTalk, Trends, Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, …

Reacties

  1. Geachte,
    ik heb al een tijdje interesse om jullie cursus te volgen. Deze kan je dus op eigen tempo en ingepast in eigen schema volgen als ik jullie correct begrijp. Ik werk in een vaste nacht regime dus zal mijn schema iets anders er uit zien dan de meeste mensen die deze cursus hier volgen waarschijnlijk

    Met vriendelijke groeten
    Peter Vergote

    1. Dat klopt helemaal Peter, als je de zomercursus volgt krijgt je 3 maanden lang toegang tot alle lessen en kan je ze volgen wanneer je wil, er zijn ook extra lessen voorzien waarin we live vragen beantwoorden … je kan je vragen op voorhand stellen via het forum en je kan ook deze lessen bekijken wanneer het je past. Veel leerplezier!