Zet Israël morgen de beurzen lager?

Zullen de beurzen morgen dalen door het conflict in Israël?

Wat de beurzen morgen zullen doen, weten we niet. Maar de kans dat het conflict een grote impact zal hebben op de Westerse beurzen is voorlopig beperkt. Daarvoor is het conflict te lokaal / is er weinig impact op de wereldhandel. Anders ligt het natuurlijk voor de lokale beurzen daar. In Israël zijn de beurzen open op zondag waardoor we nu al kunnen zien wat de impact is.

Israël gaat zwaar in het rood

Vandaag verliest de lokale TA-35 Index meer dan 5%. Een logische reactie na de gebeurtenissen van deze week, want dit zal tijdelijk onzekerheid meebrengen in de regio. Voor de beleggers is het vooral uitkijken naar de olieprijs. De grootste impact in het westen zou kunnen komen van een sterke stijging, maar daar verwacht ik persoonlijk geen grote disruptie. Al zou een tijdelijke stijging door een verandering in het sentiment zeker niet onlogisch zijn.

Geen forse olieprijsstijging verwacht zonder escalatie

Zelf is er relatief weinig olieproductie in Israël waardoor de impact beperkt is. Als Israël echter Iran de schuld zou geven van het conflict, is dit andere koek. Dan kan er een militaire reactie komen waarbij het verkeer in de straat van Hormuz ook onderbroken kan worden waardoor veel olietankers vast zitten.

Uit de Verenigde Arabische Emiraten (OPEC-lid) horen we vandaag al dat OPEC niet doet aan politiek. Een olie-embargo zoals 50 jaar geleden in de Yom Kippur oorlog lijkt vooralsnog niet in de kaarten. Voor wie niet bekend is met dit verhaal, de Yom Kippur-oorlog begon op 6 oktober 1973 toen een coalitie van Arabische landen onder leiding van Egypte en Syrië Israël aanviel. Dit gebeurde op Yom Kippur, de heiligste dag in de Joodse kalender waar de naam van de oorlog vandaan komt. Als reactie op de steun van de Verenigde Staten en enkele westerse landen aan Israël tijdens de Yom Kippur-oorlog, besloten de Arabische olieproducerende landen om de olieproductie te verminderen en een olie-embargo in te stellen tegen de landen die Israël steunden. De onmiddellijke gevolgen van het embargo waren stijgende olieprijzen en tekorten aan benzine in veel westerse landen waardoor de eerste oliecrisis een feit was. Een herhaling van dat scenario lijkt momenteel niet te zullen gebeuren.

Kan de VS olie op het vuur gooien?

Een groter risico lijkt dat de VS Iran zwaarder kan gaan aanpakken door de oliesancties te verstrengen. Als de VS zich extra gaat moeien in het Midden-Oosten, kan dit wel degelijk de olieprijzen verhogen. Dit is misschien niet volledig in het voordeel van de VS (de regering Biden wil de olieprijzen onder controle houden met de verkiezingen die over een jaar komen), maar ook hier staat men al enkele weken onder druk om in actie te komen tegen Iran. De Republikeinen laten al lang van zich horen en dit weekend zei presidentskandidaat Ron DeSantis dat Iran heeft geholpen om deze oorlog tegen Israël te financieren en dat het beleid van Joe Biden heeft geholpen om hun schatkist te vullen. Israël betaalt nu de prijs volgens DeSantis. Eerder gaf Biden 6 miljard dollar aan geblokkeerde fondsen vrij aan Iran.

Vanaf komende donderdag ben ik in het Midden-Oosten (Verenigde Arabische Emiraten). Ik zal proberen of ik daar wat nieuwe reacties kan verzamelen / zien of ik tot nieuwe inzichten kan komen over hoe dit conflict verder kan verlopen en de consequenties. Ik zal deze zaterdag om 19 uur delen in het wekelijkse actuawebinar van Spaarvarkens.

Reacties

  1. Dank voor het artikel, @stefan-willems , en de verduidelijking van de oliecrisis in 1973 (die ik me als kind nog vaag herinner). Ik had er geen idee van dat een conflict in die regio aan de basis lag. Tot hiertoe las ik alleen over hoge inflatie en rentes.

  2. Bedankt voor de update, Stefan. Je weet je bestemmingen wel te kiezen! Bij dit alles is nog het meest tragische dat de situatie uitzichtloos lijkt. Onschuldige mensen zijn zoals gewoonlijk de grootste slachtoffers.