Xi, Xi wat jij niet ziet
Spaarvarkens kunnen drie soorten geluid maken. Ze blaffen al eens bij opwinding of enthousiasme. Veel gehoord in onze stal. Daarnaast gillen ze bij stress, angst, pijn en verwarring. Dat proberen we zoveel mogelijk te vermijden met correcte informatie. Tenslotte knorren ze bij tevredenheid. Dat is het geluid dat we het liefst en het meest horen in onze stal. En jawel, ze zingen ook al eens. Maandag was het nog “Twee maal drie is vier wiede wiede wie en twee is negen”, naar aanleiding van de opsplitsing van Solvay dat een CFE’tje deed. Geen verrassing! En vandaag was het weer een ander lied. “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is… rood.” De aanleiding? De kapitaalverhoging bij Xior. Die blijkt een verrassing voor menig belegger (gegil). Maar niet voor de leden van onze Spaarvarkensstal (geknor).
Kotmadam met schulden
Onze leden zitten namelijk niet in Xior. Wie het aandeel had, kreeg in ons actua-webinar van 18 november de expliciete raad om zijn aandelen van Xior van de hand te doen. Het aandeel van de gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) had er toen net een mooie rit opzitten. Op amper anderhalve maand was het 24% gestegen. Net als andere gvv’s, kende het aandeel een koerssprong door de renteverlaging. Van die snelle stijging konden onze leden profiteren, want bij Spaarvarkens waren we in oktober een grote fan van gvv’s.
Nog potentieel
We zijn nog steeds fan van de meeste gvv’s. Maar wat Xior betreft, loeide het alarm veel te hard. De beursgenoteerd ‘kotmadam’ kocht de afgelopen jaren aan een verschroeiend tempo studentenkoten. Niet alleen in België, maar ook elders in Europa. Denk dan aan Nederland, Portugal, Spanje, Duitsland, Denemarken, Zweden en Zweden. Dat lijkt een goede geografische spreiding, jawel. En bovendien in een topproduct. Want er is een groot tekort aan koten en er is geen papa of mama die eraan denkt om de huur van zoon- of dochterlief niet te betalen. Xior heeft dat goed gezien.
Kwatongen
Waarom we dan toch pessimistisch waren? Over de grote schuldpositie van het bedrijf. Van alle gvv’s had en heeft Xior relatief de meeste schulden, vergeleken met de waarde van zijn vastgoed – de zogenaamde ‘loan to value’. We spreken dan over 54,91%. Dat lijkt misschien niet veel. Want als u een huis zou kopen, dan krijgt u misschien wel een lening van 80% of meer van de waarde van dat vastgoed. Klopt. Er is echter een belangrijke ‘maar’. Wanneer een Belg een huis koopt, dan financiert hij of zij die investering met een hypotheeklening op, bijvoorbeeld, 20 of 25 jaar. Negen op tien Belgen lenen tegenwoordig zelfs met een vaste rente. Maar zelfs als ze zouden kiezen voor een variabele rente, dan nog zijn ze zeker van de lange looptijd van de lening. Bij eigenaars van commercieel vastgoed blijkt dat lang niet altijd het geval.
Mismatch
In de koopwoede van Xior had die ‘kotmadam’ zich vooral gefinancierd met leningen op relatief korte looptijd. Dat is geen enkel probleem, zolang het optimistische financieringsklimaat blijft duren en zolang iedere bank- of obligatielening met plezier wordt vervangen door een andere. Maar iedereen die wat ervaring heeft op de kapitaalmarkten, weet dat de ‘windows of opportunities’ af en toe dichtgaan. Dit voorjaar was het zover. De problemen bij o.a. Silicon Valley Bank en Crédit Suisse en de prijsdalingen van commercieel vastgoed zetten een domper op de feestvreugde. In crisistijden kan je maar beter niet met een halfvolle of lege naftbak rijden, zou Luc Tack zeggen. De ceo van Tessenderlo weet dat je financieel maar beter sterk kan staan. Tessenderlo heeft dan ook zo goed als geen schulden. Xior daarentegen…
Schuldenput
Xior lijkt wel op onze overheid. Wat je niet hebt, kan je lenen. Op 30 juni had het bedrijf een eigen vermogen van 1,45 miljard euro. Daartegenover stond een schuld van 1,55 miljard euro! Zo’n hefboom (leverage) creëert meerwaarde in tijden van lage rente. Maar als de rente begint te stijgen, is die hefboom meer een vloek dan een zegen. En de rente is uiteraard gestegen. Op 30 juni vorig jaar betaalde Xior een intrest van gemiddeld 1,44%. Een jaar later was dat al 2,35%. Is het cijfer in procenten indrukwekkend? In centen klinkt het nog wat indrukwekkender. Daar is er een vervijfvoudiging van 2,95 miljoen euro (30 juni 2022) naar 14,93 miljoen euro (30 juni 2023). Doenbaar? Jawel, nog steeds. Maar niet ideaal. Een verkoop van koten moet soelaas bieden en de schuld verminderen. Eerst sprak men van 230 miljoen aan verkopen, daarna werd het doel 340 miljoen euro. Het vlot allemaal niet. Ondanks de grote vraag naar koten bij studenten is de vraag naar koten bij (grote) investeerders beperkt. Ageas kocht weliswaar van Xior een blok van 200 koten over van Xior. Maar omdat we in een ‘kopersmarkt’ zitten hebben we het sterke vermoeden dat vooral Ageas daar een heel goeie deal aan heeft gedaan. De verkoper heeft niet veel onderhandelingscapaciteit. Van de 340 miljoen euro is daarom nog maar 110 miljoen euro gerealiseerd.
Kapitaalverhoging
Drie jaar geleden kocht Xior de Zernike Toren in Groningen, met 698 nieuwe koten. Vandaag staat die alweer te koop. Nog bijna steeds gloednieuw, maar volgens studenten ook ‘gloedheet’. In de zomer zou het er niet uit te houden zijn vanwege een gebrek aan airco. Xior ondernam geen actie om de studenten wat meer comfort te bieden. In de plaats daarvan werd de huurprijs verhoogd. Xior maakt zich nu sterk dat het de toren duurder kan verkopen dan dat het die kocht. Zou het? Drie jaar geleden stond de tienjaarsrente in Nederland min 0,3%. Nu is die 2,5%. Het huurrendement van de toren is weliswaar mooi, maar waarom is die dan nog niet verkocht?
Niet kopen
Een kapitaalverhoging dan maar. Die zorgt ongetwijfeld voor wat zuurstof. Maar zelfs al wordt er 60 miljoen euro opgehaald, dan nog is dat onvoldoende. De druk blijft. Zoals we ook voorspeld hebben kan de referentie-aandeelhouder niet volgen. De holding boven Xior is dan ook overladen met… schulden. Hefbomen op alle niveaus. Het goede nieuws is wel dat ABN AMRO zijn overbruggingskrediet grotendeels verlengt tot september 2024. Dat verlaagt de korte-termijndruk wat. Maar we blijven, zelfs na deze kapitaalverhoging, weg van het aandeel en verkiezen andere, betere gvv’s. De kotmadam moet eerst klaar zijn met haar grote kuis. En ze moet voortaan ook wat minder risico nemen. Maar ik vermoed dat die laatste les al geleerd is.
Bedankt Pascal om ons tijdig te waarschuwen voor de Cowboy toestanden bij Xior. Uw uiteenzetting was zo overtuigend dat ik op 22/11 verlies heb genomen op mijn Xior aandelen. Amper 14 dagen later is de negatieve ervaring reeds omgebogen tot een gevoel van opluchting.
Bedankt, Jurgen. Dat doet me een plezier. Als we positief zijn over een bedrijf of een belegging, dan laten we dat weten. Maar zijn we om de een of andere reden negatief en vinden we het wijselijk onze handen af te houden van iets, dan zeggen we dat uiteraard ook.
dag Pascal, eerst dacht ik om toch mijn eigen gedacht te volgen en nog wat af te wachten, mijn redenering was in de toekomst zullen er nog koten nodig zijn. Nu de meeste studenten een kot boven hun hoofd hebben zal het nog enige maanden duren tegen dat de verkoop terug op gang trekt, en dat ‘hollandse verhaal leek me er te veel aan, je weet wat ze zeggen van de hollander en Xior is er met bij voeten in getrapt.
vorige week uiteindelijk een kleine winst kunnen nemen omdat jouw overredingskracht groter was dan mijn ego. Waarvoor dank Pascal!
En nu maar duimen dat we een betere match vinden!
Bedankt, Joost! Over gvv’s in het algemeen blijven we uiteraard positief. Vandaar ook de aankoop Cofinimmo van dinsdag.
Had je mooi gezien Pascal! Na de actua-webinar van November was dit voor mij ook een “red-flag” om mijn positie te liquderen en een nog ingelegd koop order te anuleren. Helaas, want dit type vastgoed had ik graag in mijn portefuille willen houden voor de lange termijn.
Toch heel blij om als lid van de spaarvarkensclub deze onafhankelijke analyses te kunnen verkrijgen.
Hier exact hetzelfde scenario! 😀
Bedankt, Kathleen!
Bedankt, Roel! Much appreciated!
Dankjewel om dit onder de aandacht te brengen, maar even om even devil’s advocate te spelen, kan er uit onderstaande niet geconcludeerd worden: institutionele beleggers hebben vertrouwen en de schuldproblemen worden aangepakt? Mede in het licht dat de rente misschien weer gaat dalen is de visie misschien erg negatief? Of mis ik iets? PS wel vreemd dat op de Xior website op dit moment geen informatie staat over de kapitaalsverhoging maar wel in de krant te lezen
Xior, de verhuurder van studentenkoten, meldt in een persbericht dat de private plaatsing die deze namiddag werd aangekondigd, succesvol is afgerond. 2,6 miljoen nieuwe aandelen Xior, hetzij zowat 7,3 procent van het bestaande aandelenkapitaal, werden bij institutionele beleggers geplaatst tegen 29 euro het stuk. Dat betekent dat Xior een korting van minder dan 4 procent moest toestaan op de laatste koers vóór de opschorting van de notering, die 30,20 euro bedroeg.
De opbrengst van de kapitaalverhoging bedraagt bruto 75,68 miljoen euro. Volgens Xior overschreed de totale vraag ‘meerdere malen het maximum aantal aangeboden aandelen’.
Het bedrijf zal de netto-opbrengst voor twee zaken gebruiken. In de eerste plaats voor twee projecten in Portugal, met name om de residentie Lumiar in Lissabon volledig te verwerven en om de ontwikkeling van Boavista in Porto op te starten.
Daarnaast gaat Xior voor circa 49 miljoen euro schulden op korte termijn aflossen. Samen met de opbrengst van 48 miljoen euro uit desinvesteringen zou hierdoor de schuldgraad moeten dalen van 54,91 procent op 30 september tot circa 51,80 procent eind dit jaar.
De handel in aandelen Xior wordt donderdagmorgen hervat.
We hebben Xior vanochtend proficiat gewenst met de kapitaalverhoging van het bedrijf. Als het goed is, mag het ook gezegd worden. De discount is miniem en de banken en/of het bedrijf zijn erin geslaagd om institutionele beleggers aan te trekken. Vond ook niet meteen de info op de website, vanochtend. De Amerikaanse centrale bank heeft het sentiment voor de beurs en voor gvv’s uiteraard aanzienlijk verbeterd. Da’s mooi. Goed voor Xior, maar nog iets beter voor de gvv’s waar we wél inzitten. Toestand is natuurlijk nog niet optimaal voor Xior, maar situatie is al verbeterd. Benieuwd wel wat ABN aanrekent voor de verlenging van zijn krediet. En uiteraard ook benieuwd naar de opbrengsten van de activa die nog verkocht zullen worden.
Dankjewel Pascal!
Onder de rokken van de kotmadam kijken was onbeleefd en werd ongewenst(e intimiteit).
Haar financiële situatie onafhankelijk onderzoeken is daarentegen voor een goed geïnformeerde belegger wél gewenst.
Zo is dat.
Toen Pascal in november wees op te toch wel hoge schuldgraad van Xior heb ik 1 dag later mijn aandelen verkocht met winst. Mooi meegenomen. Luister altijd goed naar onze opper-spaarvarkens. Het loont.
Het zal niet altijd lonen, maar we doen ons best. Als iedereen in de stal al eens een goed idee heeft, dan gaat de hele stal erop vooruit!
En anticiperend op de tijd dat we een “tirelires” poot opzetten in Wallonië/France
Quand un gendarme rit dans la gendarmerie tous les gendarmes rient dans le gendarmerie” ;-)…
Et pour les “tirelires” la même chose….