Werner Wuyts van Dierickx Leys deelt zijn nieuwe favoriete beleggingen

Werner Wuyts is een toegewijd analist die een scherp oog heeft voor risico’s. Hij is verantwoordelijk voor de studie en analyses bij vermogensbeheerder en private bank Dierickx Leys. Dat is een van de weinige financiële instellingen die effectenbank is en als onafhankelijke vennootschap heeft doorgezet.

Terugblik op de selectie van november 2020

In november 2020 selecteerde Werner Wuyts voor de lezers van Spaarvarkens.be Prosus, Check Point Software en Newmont Mining. Wat zou de analist vandaag met deze aandelen doen?

Prosus hebben we in de zomer van 2021 verkocht omdat de onzekerheden rond de behandeling van bedrijven door de Chinese overheid te groot zijn geworden. Bedrijven worden in China door de overheid onder druk gezet om hun nettowinsten voor het goede doel in te zetten. Dat maakt de toekomstige winstgevendheid zeer onzeker.

Newmont Minig houden we rustig aan. Het is een wat a-typisch verhaal in onze selectie omdat er geen concurrentieel voordeel is voor Newmont. Maar het eindeloos bijdrukken van geld leidt nu wel naar inflatie. Blijkbaar sijpelt er nu toch wat van de middelen naar de reële economie. Het is afwachten hoe het zal lopen met de tweederangseffecten – en dan vooral loonsverhogingen. Voorlopig blijven die wat uit, maar de demografische trend speelt ook daar in het nadeel. Steeds meer babyboomers gaan op pensioen terwijl de instromende groep veel kleiner is. Dat geldt voor ons land, maar bij uitbreiding voor heel West-Europa, de V.S. met enige jaren vertraging, Japan en zelfs voor landen als China en Rusland. De geldontwaarding was sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw niet meer zo groot. Vraag is hoelang de modale burger dit nog blijft pikken. Alle elementen blijven aanwezig voor een sterk hogere goudprijs. De hoeveelheid goud groeit slechts marginaal, wat van de hoeveelheid dollars en euro’s niet kan gezegd worden.

Check Point Software zit in een sector die groeit: de internet- en netwerkbeveiliging. Het is een sector die werkt op basis van abonnementen. De klantenbasis is stabiel, want veranderen van provider is niet evident. Dat speelt wel in beide richtingen want dan is het ook moeilijker om een klant van een concurrent af te snoepen. Het aandeel blijft in de portefeuille.

Nieuwe selectie

Exor (Beurs van Milaan, 83,84 euro, isin-code NL0012059018)

Exor is de holding van de Italiaanse familie Agnelli, de stichter van de Fiatgroep. Sinds John Elkann, kleinzoon van de oprichter, het roer in handen nam in 2008, is de groep meer gaan diversifiëren. Enkele jaren geleden werd PartnerRe, een herverzekeraar gekocht. Het is een van de grootste participaties van de groep. Recent werd met de Franse verzekeraar Covéa een akkoord gesloten voor de verkoop van de groep voor 8 miljard euro. De middelen kunnen door John Elkann aangewend worden om zich meer te focussen op luxe. Een inkoop eigen aandelen is een andere mogelijkheid om waarde te creëren, want Exor noteert met een korting van 40 % op de intrinsieke waarde. Dat is wel heel veel voor een bedrijf met familiale controle van deze kwaliteit.

https://www.dierickxleys.be/nl/studies/exor

Moody’s (NYSE, 387,42 dollar, isin-code US6153691059)

Het Amerikaanse Moody’s is een van de grootste kredietratingbureaus ter wereld. Het meet de financiële gezondheid van bedrijven en overheden. Moody’s vormt een oligopolie met S&P en Fitch. De barrières voor de toetreding in de sector zijn torenhoog. Daardoor kon het bedrijf de afgelopen jaren een mooi groeitraject afleggen, geholpen door de toenemende schuldenberg wereldwijd, die de vraag naar de diensten van Moody’s deed stijgen. Zelfs als de groei van de schuldenberg vertraagt zal de vraag naar diensten van Moody’s hoog blijven. Daarmee heeft het bedrijf nog jaren van groei in het vooruitzicht.

Alphabet  (NYSE, 2.999 dollar, isin-code US02079K1079)

Alphabet is het moederbedrijf boven Google. Het gros van de inkomsten van de groep zijn afkomstig van advertenties via de Google-zoekmotor en via de reclameplatformen Adsense en Adwords. Door zijn dominante positie in digitale reclame kan Alphabet jaar na jaar met dubbele cijfers groeien. Daarnaast zijn er onder andere de snelgroeiende appwinkel Google Play en de clouddiensten. Die laatste voorzien in serverruimte en data-analyse voor bedrijven en overheden. Die stevige groei kan nog tegen een redelijke waardering opgepikt worden, wat niet van elk technologiebedrijf kan gezegd worden.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.be.

Reacties