Welke portefeuille kan meer dan tien jaar meegaan?
De koersevolutie van aandelen voorspellen is veel moeilijker voor de korte dan de lange termijn. JP Morgan Asset Management biedt prognoses voor cash, obligaties, aandelen en andere beleggingen voor de volgende tien tot vijftien jaar.
Wat verwacht JP Morgan in zijn nieuwe ‘long-term capital markets assumptions’ als jaarlijkse rendement? Het resultaat van de oefening geeft u tips voor de samenstelling van een portefeuille die ruim tien jaar meekan. Disclaimer: deze prognoses werden gemaakt voor de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend was – maar eigenlijk dat is van geen belang. Het voordeel van prognoses over lange termijnen is dat koersschommelingen op korte termijn onbelangrijk zijn.
Wat telt is hoeveel de economie en de bedrijfswinsten groeien, hoe de waardering van de aandelen en de rente en inflatie evolueert. Dat zijn de belangrijkste criteria. En dat over een decennium. Sentiment speelt niet mee. De impact van een Amerikaanse president op de economie en de beurzen is kleiner dan men vaak aanneemt. Over zo’n lange periode volgen diverse presidenten elkaar op. En er ontwikkelen zich diverse economische cycli. Dat alles maakt dat de gemiddelde rendementen voor de diverse activa ( aandelen, obligaties, vastgoed…) naar ‘normale’ waarden neigen.
Aandelen
Amerikaanse aandelen zijn vandaag hoog gewaardeerd. Lees: ze zijn duur. Dat is de belangrijkste reden waarom Amerikaanse aandelen het volgende decennium volgens JP Morgan minder zullen opbrengen dan aandelen uit andere regio’s. Met 5,5% rendement per jaar zouden ze het moeten afleggen tegen 7,8% voor Japanse aandelen. Aandelen uit de eurozone zouden met een jaarlijks rendement van 7,3% weinig onderdoen.
Lees ook:
In welke regio investeert u best in 2025? Amerika, Europa, Japan of de groeilanden? De bedrijfswinsten zijn de motor voor de aandelenkoersen. Kijk niet naar de (voorbije) kwartaalcijfers, maar naar de winstverwachtingen voor de komende jaren. En dan lijkt Wall Street niet langer de enige plek waar uw geld kan renderen.
Hoe komt JP Morgan aan die verschillen in aandelenrendement? Een vaak vergeten element in dit soort vergelijking is de waarde van de munt. JP Morgan verwacht dat een verzwakking van de dure Amerikaanse dollar (voor ons, in euro) 1,2% per jaar van de opbrengst van Amerikaanse aandelen zal afdoen, terwijl een herstel van de extreem zwakke yen het volgende decennium 0,7% per jaar extra return zal opleveren voor Japanse beleggingen.
De omzet zou bij Amerikaanse bedrijven wel een hoge 5,9% per jaar groeien, versus ‘slechts’ 3,3% voor aandelen uit de eurozone. Maar de waardering van de dure aandelen in de VS zal terugvallen en 1,8% rendement per jaar kosten. Europese aandelen kunnen hier een beetje winnen (0,3%). Aandelen uit euroland doen ook veel beter met de opbrengst via dividenden (3,3%) en de inkoop van eigen aandelen (2,5%).
De omzetbijdrage bij aandelen is hoog en geeft aan dat de opstellers van het rapport uitgaan van een voorspoedige groei van de wereldeconomie. Volgens de analisten hebben de bedrijven in het vorige decennium weinig geïnvesteerd, maar is de trend aan het keren. De marktstrateeg van JP Morgan AM, Vincent Juvyns, verwijst naar de 200 miljard dollar die de hyperscalers (beheerders van grote datacentra) nu investeren in artificiële intelligentie (AI).
De prognoses houden ook rekening met blijvend hoge investeringen van de overheden. Gelet op de hoge schuldenlast bij met name de VS lijkt dit een risicovolle aanname. Juvyns geeft dat toe, maar wijst erop dat de inflation act en de corona-herstelfondsen nog flink wat miljarden in de economieën zullen pompen.
Obligaties
De inflatie-opstoot na corona is overwonnen, maar zal met 2,2% op een hoger niveau blijven dan vóór corona. Daar hangt ook een hogere rente aan vast en dat is goed nieuws voor wie in obligaties belegt.
Voor overheidsobligaties uit de eurozone verwacht het rapport een rendement van 3,1% per jaar, voor bedrijfsobligaties is dat 3,3% en voor hoogrentende, meer risicodragende obligaties is dat 5,3%. Dat is hoger dan in de voorbije decennia. Daarom zijn obligaties weer een belangrijke, defensieve factor voor een beleggingsportefeuille. Volgens JP Morgan kan een klassieke 60/40 portefeuille (aandelen/obligaties) een aantrekkelijk jaarlijks rendement opleveren van 5,1%. Of bijna evenveel als de 5,5% die het rapport verwacht voor Amerikaanse aandelen.
Cash
Juvyns drukt spaarders op het hart om “niet in cash te blijven hangen”. Cash is bijna altijd een slechte belegging, zelfs als economische of geopolitieke crisissen de beurzen doen schommelen. Kijk naar het recente verleden: bij 12 verschillende crisismomenten (zie grafiek) bracht cash het eerste jaar maar drie keer meer op dan een 60/40 portefeuille, maar na drie jaar bracht een gemengde portefeuille altijd veel meer op. Angst loont niet op de beurs.
Alternatieven
JP Morgan breekt ook een lans voor beleggingen buiten de beurs. Het aantal fondsen waarmee ook particulieren in private equity en private credit kunnen beleggen, neemt fors toe. In het rapport staat een voorbeeld van een portefeuille waarin voor 30% buiten de beurs is geïnvesteerd: 10% in private equity, 15% in niet genoteerd vastgoed en 5% in infrastructuur. Die beleggingen zijn minder verhandelbaar, maar daarom is het mogelijk rendement hoger. Als een klassieke 60/40 portefeuille omgevormd wordt tot 40% aandelen, 30% obligaties en 30% alternatieve beleggingen, kan het jaarlijkse rendement omhoog van 5,1% naar 5,8%.
Opgelet: de impact van de beheerder is groot. De hoogste en laagste rendementen van dit soort fondsen liggen veel verder uit elkaar dan fondsen die in beursgenoteerde aandelen en obligaties beleggen. Deze keuze is dus niet zonder risico.
Reacties