De handelsweek is in het rood gestart met verliezen van 4% in Hong Kong. Spaarvarkens.be deelt een handelsoverzicht van marktanalist Naeem Aslam van Avatrade zodat je weer helemaal mee bent.

Evergrande zet druk op de markten

De futures in de Verenigde Staten en Europa worden vandaag sterk lager verhandeld. Dit omdat beleggers zich zorgen maken over het domino-effect die de crash van Evergrande veroorzaakt op de Chinese beurs. De aandelen van Evergrande kelderden vandaag met meer dan 17 procent, waardoor de Hang Seng-index met meer dan 4 procent daalde.

Ook in de VS gaan de markten omlaag. In de sessie van vrijdag daalde de Dow Jones Industrial Average met 0,48 procent en de S&P500 index met 0,91 procent. De technologie-index Nasdaq daalde 0,91 procent, terwijl de Russell 2000, de small-cap index, 0,18 procent achterop hinkte.

Evergrande beurskoers Spaarvarkens.beDe dip heeft verschillende oorzaken, waaronder dalende winstramingen, onzekerheid over een verschuivend monetair beleid en instabiliteit in ‘s werelds op een na grootste economie China als gevolg van escalerend overheidsingrijpen.

De Amerikaanse rentevergadering, die gepland staat voor woensdag, is de belangrijkste gebeurtenis voor beleggers deze week. Beleggers zullen op zoek gaan naar aanwijzingen over een mogelijk tijdschema voor de onvermijdelijke tapering (afbouw monetaire stimulus) door de afbouw van de obligatieaankopen.

Rentevergadering VS

Beleggers hoeven vermoedelijk pas in november een formele aankondiging van de tapering te verwachten, en moeten in plaats daarvan op zoek naar hints over hoe snel de Amerikaanse Centrale Bank waarschijnlijk zal beginnen met het aanpassen van zijn beleid. De grootste uitdaging voor Fed-voorzitter Jerome Powell zal zijn om beleggers ervan te overtuigen dat het begin van de afbouw van stimuleringsmaatregelen niet betekent dat de rente binnenkort zal worden opgetrokken. Hij zal hoogstwaarschijnlijk ook pleiten voor een sterke economische groei in 2022, waarbij het uitkijken is naar welke rapporten, meningen en statistieken hij aanreikt om zijn beweringen te staven.

De beslissing om het soepele monetaire beleid van de Fed af te bouwen is een moeilijke beslissing, waarover centrale banken overal ter wereld debatteren. Het probleem is te bepalen of de economische groei voldoende is om de stimulans van een land te verminderen en of de vrees voor inflatie groot genoeg is om in dit stadium een verstrakking te rechtvaardigen. Daarom houden de centrale bankiers de economische gegevens nauwlettend in de gaten alvorens actie te ondernemen.

Aandelenmarkt

Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat de meest recente daling van de aandelenindexen een belangrijk steunniveau hebben getest in de VS, namelijk het 50-daags voortschrijdend gemiddelde van de S&P 500-index. De S&P 500 index daalde vrijdag enkele punten onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde.S&P500 koers spaarvarkens.be

Desondanks moeten beleggers in gedachten houden dat, met uitzondering van april 2021, elke keer dat de index onder deze trendlijn daalde, hij terug herstelde en weer omhoog veerde. Als gevolg hiervan is de index in staat geweest om gedurende 219 opeenvolgende sessies boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde te blijven. Dit is de langste outperformance van de index ten opzichte van deze benchmark sinds 1996.

Aandelenhandelaren volgen momenteel een buy-the-dip strategie. Dit bleek uit de daling van de S&P500 index op woensdag, toen Amerikanen 46 miljard dollar in aandelenfondsen pompten. Dit was de grootste beleggingsinstroom sinds maart, toen in totaal 28 miljard dollar in large-cap bedrijven werd gepompt.

Aan de andere kant moeten beleggers in gedachten houden dat de prestaties van de aandelenmarkten niet op zichzelf staan en gecorreleerd zijn aan economische cijfers. Daarom moeten beleggers een vertragend economisch herstel laten meewegen in hun besluitvormings- en risicobeoordelingsprocessen. Verwacht wordt dat de lage rentevoeten, in combinatie met een verbeterende economie, zoals blijkt uit de toegenomen detailhandelsverkoop en een daling van de werkloosheidsclaims, de financiële markten in de komende maanden zullen ondersteunen.

Voorts zal vandaag de NAHB Housing Market Index worden bekendgemaakt. De index zou een update geven over de gezondheid van de huizensector in de Verenigde Staten van Amerika.

Olie

Een deel van de druk op de olieprijzen is weggevallen sinds de oliemaatschappijen de productie hebben hervat, die eerder was stilgelegd als gevolg van de terugkerende orkanen in de Golf van Mexico in de Verenigde Staten.

De Brent-prijzen bereikten afgelopen woensdag hun hoogste niveau sinds juli, toen de olieleveranciers 26 miljoen vaten uit de offshore-productie haalden. Sindsdien hebben de producenten zich aanzienlijk hersteld en werken ze aan het herstel van de normale situatie. In de toekomst zullen een toename van het aanbod zoals gepland door de OPEC en een hervatting van het aanbod door Amerikaanse producenten de economische groei waarschijnlijk ondersteunen.

Goud

De belangrijkste gebeurtenis voor het edelmetaal is de rentevergadering in de VS deze week. De goudprijs is de afgelopen dagen gedaald als gevolg van sterke economische cijfers die het besluit van de Amerikaanse Centrale Bank om voor het einde van 2021 met tapering te beginnen, ondersteunen.

Traders zullen de rentevergadering op de voet volgen om te bepalen hoe snel de rente zal worden aangepast na de tapering aankondiging, want een stijging van de rente verhoogt de opportuniteitskosten van het aanhouden van het gele metaal, wat beleggers ertoe aanzet om hun blootstelling te verminderen en over te schakelen naar andere activa.

Meer leren over beleggen?

Wil je meer weten over de boeiende beleggingswereld? Schrijf je dan in op onze beleggingsclub, waar Jan Reyns, professor Pascal Paepen en beursanalist Stefan Willems hun analyses delen. Daarmee krijg je ook toegang tot onze community waar je je visie kunt toetsen met de honderden andere beleggers en specialisten op ons forum. Beleggen doe je immers niet alleen, maar in team. 

19 rating(s), gemiddelde: 4.8.