Weekend bemerkingen: waarom stijgt de olieprijs?

olie spaarvarkens

Beste energie beleggers,

De prijs voor een vat Brent olie noteert nu al even bover de 90 dollar per vat, het hoogste niveau sinds 2022, het jaar dat Rusland Oekraïne binnen viel. In de media wijst men momenteel met een beschulidigende hand naar de productieverlagingen van OPEC+ als reden, maar wat ook speelt zijn de strategische oliereserves van de VS.

De strategische oliereserve

Historisch gezien kan men 65 dagen aan olieverbruik in de VS dekken met dit fonds, maar nu zou het strategische fonds maar ongeveer 46 dagen kunnen coveren. Het laagste niveau sinds het fonds opgericht werd. Oftewel, de markt speculeert erop dat dit instrument dat jaren de olieprijs heeft kunnen intomen, minder krachtig zal zijn in de toekomst en zelfs zal moeten bijvullen in de toekomst.

Lees, men zal een netto koper worden van olie in plaats van verkoper wat men nu al was voor minstens een anderhalf jaar. Je kan niet eindeloos vaten olie op de markt blijven dumpen zonder ooit bij te tanken. Indirect positief trouwens voor onze posities in de energiemarkt, want met onze portefeuilles hebben we ook blootstelling aan ondermeer uranium en zelfs steenkool. Je zult het niet horen in de media, maar beide activa zijn de afgelopen weken fors duurder geworden. En hoe duurder andere energieproducten worden zoals olie, hoe meer de vraag naar andere energieproducten zal stijgen (exclusief uranium dat eerder een stabiele vraag heeft).

Olie stockeren in je kelder?

Jean Pierre Van Rossem heeft ooit tegen me gezegd dat het geen slim idee is om vaten olie te stockeren in je kelder. Wel Jean Pierre, als je vanuit de hemel naar onder kijkt. 7 jaar later zou op je Bloomberg Terminal de olieprijs 3 keer hoger gestaan hebben. Moraal van het verhaal: ik was beter geen digitale nomade geworden en had gewoon moeten investeren in een kelder zoals de doorsnee Vlaming.

Warme groet en een fijn weekend gewenst

Stefan Willems

Ps: iedere week schrijft Spaarvarkens ongeveer 10 à 15 artikelen voor zijn leden en updates over onze portefeuilles. Wil je deze volgen? Dan kan je je hier inschrijven op onze beleggingsclub en gesloten content.

Published in Beleggen, Beleggen a.d.h.v. Actua, Nieuws

Reacties