Wat met de aandelensplitsing van Nvidia? 

Op 1 januari betaalde je voor een aandeel van de Amerikaanse chip- en softwareontwerper Nvidia 481 dollar. Gisterenavond, een aantal dagen voor de splitsing van het aandeel, bedroeg de koers al 1.150 dollar. Dat is het hoogste niveau ooit en een rendement van maar liefst 138% op vijf maanden. Wie 17 maanden geleden, op 1 januari 2023, een aandeel van Nvidia kocht, zit nu zelfs al op een winst van 700%. Omdat een aandeel van meer dan duizend dollar nogal ‘zwaar’ is, splitst het aandeel over enkele dagen in tien. 

Tien voor één

Wie op donderdag 6 juni op het einde van de handelsdag tien aandelen van Nvidia in portefeuille heeft, zal maandag 10 juni de nieuwe beursweek starten met honderd aandelen Nvidia. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf een aandelensplitsing uitvoert. In juli 2021 deelde het zijn aandeel al eens door 4. Dat doet de firma met een goede reden. Het aandeel wordt zo weer toegankelijker voor werknemers en kleine beleggers van Nvidia. Ook optiehandelaren, waar de contracten vaak per honderd aandelen afgehandeld worden, zullen de splitsing toejuichen.

Maar niet zonder zorgen 

Bij een aandelensplitsing als die van Nvidia ontvangt elke aandeelhouder na de doorvoering van de splitsing extra aandelen. Mooi zo. Maar er bestaat de kans dat de Belgische fiscus zo’n handeling zal zien als een dividend in aandelen. In het geval van Nvidia krijgt de aandeelhouder 9 extra aandelen voor elk aandeel in portefeuille. Indien die 9 aandelen gezien worden als een dividend in aandelen is er dus roerende voorheffing op verschuldigd aan Vadertje Staat. Zo’n fiscale strop is onterecht legt Spaarvarken Pascal Paepen uit in zijn artikel in HLN van 3 juni.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Belgische aandeelhouders zich zorgen maken over onterecht afgehouden roerende voorheffing. In maart 2023 kondigde de Chinese e-commercegigant Alibaba aan dat het zichzelf wilde opsplitsen in zes afzonderlijke bedrijven en ook toen hing het gerucht van een fiscale strop voor de Belgische aandeelhouders in de lucht.

Geen zorgen om niks

In 2022 werd de fiscus veroordeeld voor het afhouden van roerende voorheffing bij een Belgische aandeelhouder van de Amerikaanse autoverhuurder Hertz. Die onterechte inning van roerende voorheffing gebeurde in 2016 toen Hertz zich (via een spin-off) splitste in twee afzonderlijke bedrijven. Het slachtoffer van de onterechte belasting heeft zes jaar moeten wachten op zijn geld. Meer hierover kan je lezen in het artikel van 12 augustus 2022 in De Tijd.

Het zekere voor het onzekere

Spaarvarken Jim Stukken is al sinds 2016 aandeelhouder van Nvidia. Hij hield zijn aandelen altijd stevig vast. Maar in juni 2021, bij de vorige aandelensplitsing van het bedrijf, nam hij een korte periode afscheid van zijn aandelen. Dit gebeurde nadat hij de fiscus en diverse brokers contacteerde, die allen zeer vaag bleven in hun antwoorden. Hij nam het zekere voor het onzekere. Dat bracht een beetje stress met zich mee, want de aandelen konden in die korte periode verder stijgen. Naast transactiekosten kwam onze goede vriend Vadertje Staat ook twee keer langs voor de taks op beurstransacties (0,35%). Alles samen kwam die handeling uit op net geen 1% kosten. Dat is nog altijd beter dan 30% roerende voorheffing, maar is toch onrechtvaardig. Achteraf bleek het niet nodig te zijn.

Wat nu? 

Door het artikel van Spaarvarken Pascal Paepen zijn heel wat Belgische aandeelhouders zich zorgen gaan maken. Daardoor kwam er dit keer gelukkig wel reactie vanuit de bankensector. We hoorden dat een consortium van banken heeft beslist de transactie niet te belasten met roerende voorheffing. Ook Belgische brokers als Saxo en Bolero lieten ons weten geen roerende voorheffing te innen op de aandelensplitsing van Nvidia. Ook De Tijd schrijft in zijn artikel van 3 juni zeker te zijn dat er geen roerende voorheffing zal worden afgehouden, al zal uiteindelijk de fiscus of de rechtbank altijd het laatste woord hebben.

Dringend tijd voor rechtszekerheid

Het is niet aangenaam om als aandeelhouder in dergelijke onzekere situatie geperst te worden. Daarom vinden we bij Spaarvarkens.be dat het tijd is voor rechtszekerheid. We roepen de fiscus op om voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen over aandelensplitsingen en spin-offs. We vonden een vraag en antwoord uit de Kamer van Volksvertegenwoordigers, met betrekking tot de aandelensplitsingen bij Apple en Tesla. Daaruit blijkt dat als bij de uitkering van dividenden geen nieuwe rijkdom wordt toegekend aan de aandeelhouders en er geen inkomsten bij komen kijken, aandeelhouders zich geen zorgen hoeven te maken over roerende voorheffing. Wij van Spaarvarkens zijn van mening dat een splitsing of een afsplitsing nooit kan gelijkgesteld worden met inkomsten of ‘nieuwe rijkdom’. 

Wie nu nog wil kopen

Het aandeel van Nvidia is recentelijk al enorm gestegen. Maar dat is, in tegenstelling tot het afhouden van roerende voorheffing op een aandelensplitsing, niet helemaal onterecht. Het bedrijf kon zijn inkomsten uit de datacenteractiviteiten in dezelfde periode ook enorm doen groeien. 

Betekent dat nu dat het aandeel zal blijven stijgen na de aandelensplitsing? Meestal is een aandelensplitsing gunstig voor de aandelenkoers. Maar de beurs biedt nooit zekerheid. Na de meevallende cijfers van het bedrijf zagen we de beurskoers al met meer dan 20% toenemen. We zagen ook dat, op de dagen dat het aandeel erg steeg, de Nasdaq, de technologiebeurs waar het aandeel deel van uitmaakt, rond het nulpunt bleef hangen. Dat wil zeggen dat de toevoer van gelden uit andere aandelen komt in tegenstelling tot vers geld. Maar zolang Nvidia zijn omzet zo fenomenaal kan doen blijven stijgen, zit er nog muziek in.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates en beursnieuws? Schrijf je dan in als clublid. Je krijgt dan toegang tot onze portefeuilles, forum, uitstappen, webinars, meerdere artikels per week en je kan meedoen aan ons wekelijkse actualiteitswebinar waar je live vragen kan stellen over je beleggingen.

Reacties

        1. Bij een pure aandelensplitsing bij een Belgisch aandeel is dat inderdaad het geval. Bij een buitenlands aandeel is de zekerheid veel minder. De tijd heeft in eerdere artikelen ook dezelfde mededeling gedaan. Brokers waren het tot gisteren niet eens over of ze het al dan niet zouden doen. Ik kan je de mails van de Brokers laten zien als je wil. Het artikel van Pascal in HLN heeft wellicht voor voldoende aandacht gezorgd. Er liepen veel telefoontjes binnen bij brokers waardoor ze gezamenlijk de knoop hebben doorgehakt. Maar de broker speelt vaak gewoon op veilig, omdat het niet 100% zeker weet wat de fiscus wenst. https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/aandelen-buitenlandse-beurzen/nvidia-splitst-aandeel-in-vier/10307935.html

    1. Klopt, maar er zijn verschillende manieren waarop een aandelensplitsing kan worden uitgevoerd waardoor er onzekerheid blijft en elke splitsing afzonderlijk bekeken zal worden door brokers. We hopen dat dat nu idd zal stoppen. En dat er in de toekomst meer duidelijkheid is.