Waarom een sterke spaarbuffer belangrijk is!

Waar ik al heel mijn leven tegen vecht, is dat mensen door een slechte financiële educatie door de overheid niet hun volledige potentieel benutten voor geluk. Dat is jammer, want de waarheid is dat iemand die leert omgaan met geld een groot voordeel heeft tegenover zijn medemens die deze vaardigheden niet onder de knie heeft.

Sparen is belangrijk

Neem nu het belang van een spaarbuffer. Wat veel mensen niet weten, is dat deze niet enkel dient om rustig te slapen ‘s nachts, maar ook om te profiteren van opportuniteiten. Zo hebben we de afgelopen 7 jaar de vette jaren beleeft waar alles goed ging. De huizenprijzen gingen omhoog, de werkloosheid bleef maar dalen en iedereen maakte toekomstplannen met het gedacht dat deze situatie jaren zou blijven durven.

Nu de coronacrisis toeslaat, kunnen veel van die projecties echter de vuilbak in. Mensen kunnen hun hypotheekschulden plotseling niet meer aflossen of moeten de huur blijven betalen terwijl hun inkomen weg is of verlaagd. Een kwart van de Belgen kan volgens de FOD economie zelfs geen onverwachte uitgave doen van 1100 euro. Het gevolg laat zich raden, eens zo’n crisis toeslaat ben je afhankelijk van de overheid en de eerste job die je tegenkomt. Maar dat zal dan wel zijn met een inkomen dat hoogstwaarschijnlijk lager ligt als ervoor.

Laat anderen niet van jou profiteren

De opportuniteitskosten zijn tevens enorm. Zo zullen mensen zonder spaarbuffer blijven vast zitten aan slecht betaalde en irritante jobs omdat ze niet zomaar van werk kunnen veranderen. Wanneer er zich opportuniteiten voordoen, kunnen deze mensen hier ook niet van profiteren. Integendeel, andere mensen zullen profiteren van de onvermijdelijke miserie die deze personen ooit zal overvallen. Bij de kleinste tegenvaller komt men onder druk te staan. En bij grote druk? Dan zal men onvermijdelijk activa die men met veel schulden heeft gekocht (zoals huizen of auto’s) moeten verkopen om hun schulden af te lossen en dat tegen grote verliezen.

Profiteer van buiten kansen

Ook zal je kunnen profiteren van de crisissituaties die in jouw voordeel zijn. Een tip die ik op dit moment geef, is om nu je stookolietank te vullen. De prijzen liggen immers 40 procent lager dan begin dit jaar. Voor een gemiddeld gezin komt dit tegen de huidige prijzen al snel neer op een besparing van 566 tot 707 euro op jaarbasis.

Learn More: Top 10 SEO Expert in Bangladesh

Tot slot

Zorg daarom dat je altijd een gezonde spaarbuffer hebt. Als financieel expert raad ik aan om minstens 3 tot 6 keer je maanduitgaven beschikbaar te hebben. Op die manier kan je bij onverwachte uitgaven snel schakelen en heb je ook de vrijheid om te zoeken naar betere en leukere jobs.

Persoonlijk streef ik naar financiële onafhankelijkheid waarbij het doel is om met mijn beleggingen minstens 25 keer mijn jaaruitgaven opzij te zetten. Beleg je immers 25 keer je jaaruitgaven, dan is de kans zeer groot dat door de natuurlijke groei van je vermogen je gespaarde geld je zal overleven. En dan zijn we weer een stapje dichter bij financiële onafhankelijkheid, de jobs en activiteiten doen die je graag doet en meer tijd doorbrengen met je familie, vrienden en de mensen die belangrijk zijn in je leven.

Reacties