Waarom brengt beleggen in saaie aandelen meer op?

Closeup of bored plump chinese teenager studying online

Uit onderzoek van Robeco dat teruggaat tot 1866, blijkt dat conservatief beleggen in aandelen loont. Deze strategie doorstaat de tand des tijds en houdt stand tijdens boom-bust cycli, recessies, deflatie en zelfs oorlogen. De bescherming tegen neerwaartse risico’s vormt de belangrijkste reden voor de outperformance op lange termijn. Het achterliggende idee is om te investeren in aandelen met een lage volatiliteit (lees aandelen die niet sterk schommelen) en over voldoende momentum beschikken.

Een conservatieve strategie

Voor we overgaan tot inzichten in de materie is het van belang om te weten welke aandelen Robeco beschouwd als conservatief in zijn onderzoek. Zo zijn ze gestart met het selecteren van de 1000 grootste aandelen op de beurs m.a.w. aandelen met de hoogste marktkapitalisatie. Daarna zijn er 500 aandelen gekozen met de laagste volatiliteit (lees beweeglijkheid). Uit deze deelselectie zijn vervolgens 100 aandelen gekozen die het best scoren op vlak van prijsmomentum en netto- dividendrendement. Hierdoor worden bekende valkuilen van conservatief beleggen namelijk hoge waarderingen en zwak momentum uitgesloten. Het gaat hier dus om een geoptimaliseerde actieve strategie.

Meer rendement en minder risico

Traditioneel hoort u vaak de boodschap dat risico en rendement hand in hand gaan. Als u dus hoge rendementen wil nastreven, bent u dus verplicht om meer risico te nemen. Echter zien we op linkergrafiek dat deze beurswijsheid onjuist is.

Figuur 1 | Tien portefeuilles gerangschikt volgens volatiliteit page1image1632959632

Bron: Robeco Quantitative Research. Prestatie uitgedrukt in dollar zonder kosten en prestatievergoedingen.

Op deze grafiek worden tien portefeuilles met elkaar vergeleken. Op de horizontale as is het risico uitgedrukt als volatiliteit zichtbaar en op de verticale as kan u het rendement aflezen. Hoe meer naar links we gaan op de grafiek, hoe hoger het rendement is, en hoe lager het risico. De portefeuille met het laagste risico behaalt het op één na hoogste rendement gemeten over een periode van 1866 tot 1928. Bij de geoptimaliseerde, conservatieve strategie van Robeco ligt het risico gewogen rendement nog hoger doordat valkuilen eigen aan defensief beleggen, zoals hoge waarderingen en zwak momentum, uitgesloten worden.

Op de rechtergrafiek kunnen we een soortgelijke conclusie trekken en komt de geoptimaliseerde strategie van Robeco als beste naar boven. Echter is het wel belangrijk om hierbij een kanttekening

te maken omdat er in de dataset geen rekening werd gehouden met kosten eigen aan het strategiefonds van de vermogensbeheerder. Dit veranderd echter niets aan de les die deze grafiek ons leert: het nemen van extra risico wordt niet altijd beloond op de beurs.

Hoe meet u risico?

Risico drukt men uit aan de hand van volatiliteit (lees de bewegelijkheid van een rendement). Hoe hoger de volatiliteit hoe meer een aandeel opwaarts én neerwaarts zal bewegen.Praktisch kan u volatiliteit op verschillende manieren in kaart brengen bijvoorbeeld aan de hand van de bèta van het aandeel. Bèta meet de bewegelijkheid van een financieel instrument ten opzichtev an de markt. De markt heeft hierbij altijd een bèta-waarde van 1. Care Property Invest , een Belgische rusthuisbouwer heeft bijvoorbeeld een bèta van 0,58. Dit betekent dat het aandeel dus een lagere volatiliteit heeft dan de markt. Bij een stijging (of daling) van 10% van de brede markt zal Care Property Invest bijgevolg met 5,8% stijgen (of dalen).De bèta waarde van een aandeel kan u terugvinden via uw broker of financiële websites zoals Morningstar en Yahoo Finance.

Speculant versus defensieve belegger

Wie wint op de lange termijn: de speculant of de defensieve belegger? U kan het antwoord ondertussen al wel raden: de defensieve belegger. Dat blijkt uit de vergelijking die Robeco gemaakt heeft tussen aandelen met de meest hoge en lage volatiliteit over verschillende decennia. Over elk decennium, zetten conservatieve aandelen in een positief rendement neer op jaarbasis. Hun speculatieve tegenhangers behaalden daarentegen meer gemengde resultaten. Bovendien deden conservatieve aandelen het beter dan hun speculatieve tegenhangers in elke periode.

Figuur 2 | Geannualiseerd rendement van conservatieve en speculatieve aandelen per decennium

page2image1625884624 page2image1625884928

Bron: Robeco Quantitative Research. Prestatie uitgedrukt in dollar zonder kosten en prestatievergoedingen.

Winnen door minder te verliezen

Zoals eerder toegelicht, behalen defensieve strategieën doorgaans hun outperformance op lange termijn door kapitaal te behouden in neerwaartse markten en te profiteren van opwaartse markten. Ze winnen door minder te verliezen op de lange termijn. Zoals geïllustreerd in figuur 3, boden conservatieve aandelen enige neerwaartse bescherming tijdens dalende markten en toonden ze een sterkere stijging dan de markt over de volledige periode van het onderzoek.

Hun speculatieve tegenhangers presteerden echter wél beter tijdens de haussemarkten, maar konden hiermee hun serieuze verliezen, opgelopen in beermarkten, niet goed maken.

Figuur 3 | Conservatief beleggen, speculatieve aandelen en de marktportefeuille in stijgende en dalende markten.

page3image1632726416 
Bron: Robeco Quantitative Research. Rendement in USD, exclusief vergoedingen en kosten.

Dit gezegd hebbende, is het belangrijk op te merken dat, hoewel conservatieve aandelen doorgaans verliezen beperken in dalende markten, er momenten zijn waarop ze achterblijven in dalende markten. De hitratio voor conservatieve aandelen in dalende markten over de periode van 1866 tot 2021 is 87%, wat betekent dat ze in 13% van de tijd in dalende markten een slechter rendement hebben behaald dan de markt. Dit was bijvoorbeeld het geval tijdens het begin van de Spaanse grieppandemie in 1917, de ‘Grote Depressie van 1873’, en tijdens de vroege fasen van de Covid- pandemie in 2020.

Recessie – , oorlog – en deflatie – proof

Het ultieme streefdoel voor een belegger is om een portefeuille zo bestendig mogelijk te maken tegen allerlei macro-economische gebeurtenissen die een negatieve impact kunnen hebben. Denk hierbij aan periodes die samenvallen met recessies, vrede, oorlogen, deflatie of inflatie.

Dankzij de lange periode van 155 jaar waarin conservatief beleggen bestudeerd werd, kon de impact van dergelijke gebeurtenissen goed bestudeerd worden. Zo hebben beleggers in de afgelopen 30 jaar slechts een handvol recessies gezien, maar in de 19e eeuw kwamen recessies veel meer voor. Evenzeer zijn er in de recente geschiedenis niet veel oorlogsperioden waarnaar we kunnen verwijzen, maar in de steekproefperiode waren er zeven Amerikaanse oorlogen – te beginnen met de Spaans- Amerikaanse oorlog en eindigend met de oorlog tussen Irak en de VS. Inflatoire perioden kwamen toen ook vaker voor in vergelijking met de afgelopen 30 jaar als we 2021 buiten beschouwing laten.

Zoals blijkt uit figuur 4, hebben conservatieve aandelen over het algemeen veerkracht getoond tijdens verschillende gunstige en minder gunstige macro-economische scenario’s.

Figuur 4 | Conservatieve portefeuille versus de marktportefeuille over verschillende regimes heen van 1866 tot 2021

page4image1633372736 

Bron: Robeco Kwantitatief Onderzoek. Rendement in USD, exclusief vergoedingen en kosten.

Hoe kan u zelf conservatief beleggen?

Er zijn verschillende manieren om zelf conservatief te beleggen. Dit kan eenvoudig via een geoptimaliseerd, actief fonds zoals dat van Robeco (Robeco QI Global Conservative Equities D EU met ISIN LU0705782398 of via een ETF (iShares MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF met ISIN IE00B8FHGS14). Ten slotte is er ook de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar aandelen met een lage volatiliteit (lage bèta) en deze toe te voegen aan uw portefeuille.

page4image1633385792

Reacties