Er is een poging tot pensioendebat in ons land. Alweer! In het verleden is al vaak geprobeerd om een scheve situatie recht te trekken. Met een ‘zilverfonds’, bijvoorbeeld. Dat dat boerenbedrog was, wist men al bij de lancering ervan. Die lege doos eindigde dus in dezelfde gele bak die ook al een groenboek en een witboek moest slikken over de (on)betaalbaarheid van ons pensioen. Over die boeken heeft de Senaat, de denktank van ons land, zich nog vrolijk gemaakt, toen een grappende minister van Pensioenen, Michel Daerden, er zijn uitleg bij gaf. Dat is inmiddels ook alweer bijna twaalf jaar geleden.

Revolutie?

Ondertussen blinken we uit in het nietsdoen. Zouden we die ‘eendracht maakt macht’ niet beter vervangen door een ‘dolce far niente’? Dan zijn we tenminste eerlijk.

Er zal een dag komen dat de jeugd dit niet meer pikt. Ik zal die jongeren dan groot gelijk geven. We spelen met hun toekomst en hun welvaart. We vragen nu te betalen in de veronderstelling dat we hen over -tig jaar wat kunnen teruggeven voor hun bijdrage. Zekerheid is er niet. Maar het is ook niet ons probleem, want over -tig jaar zijn we er zelf niet meer. Beetje asociaal toch, niet? Koop jezelf een duur huis, steek je lekker diep in de schulden, betaal ook steeds hogere belastingen en geloof gerust dat alles goedkomt. ‘We zien wel’, zei de blinde.

Financiële Gemoedsrust Barometer

Erg geloofwaardig komt het allemaal niet over. Uit een peiling van verzekeraar NN blijkt dan ook dat amper 19 procent van onze landgenoten gelooft dat de overheid de pensioenen zal kunnen betalen. Bij de jongeren (18-34 jaar) is dat zelfs maar 14 procent.

Als we op onze politici moeten wachten, zullen we nog lang kunnen wachten. Vandaar dat we beseffen, jong en oud, dat we maar beter zelf kunnen werken aan een oplossing. En dat doen we. We zijn bereid wat opzij te zetten voor later. Ondanks de hoge inflatie en belastingen. Maar uit dezelfde enquête van NN blijkt dat een meerderheid niet weet hoe je die financiële pensioenplanning dan best aanpakt.

Ook bij Spaarvarkens.be krijgen we daar wekelijks vragen over. Vandaar dat de initiatiefnemers van Spaarvarkens.be een cursus samenstelden. Die is eenvoudig genoeg voor wie de basisbegrippen nog dient te leren en boeiend genoeg voor wie al aardig op weg is om zijn pensioen bij elkaar te (be)leggen.

Terug naar school

In het voorjaar lanceerden we een eerste editie van de cursus. Die was een voltreffer en lokte honderden tevreden reacties uit. Deze week gaan we van start met een tweede editie. Op donderdag, een dag na de heropening van de scholen, beginnen we eraan.

Donderdagavond heeft ene Pascal Paepen het onder andere over Etienne Vermeersch en over marshmallows, over het dierenrijk en het mensdom, over de noodzaak van reserves en over het gevaar van principes als just-in-time. Warren Buffett komt natuurlijk ook aan bod, net als McDonald’s, de media en EuroMillions. We beloven dat het niet saai zal worden en dat de film of serie op tv geen concurrentie zullen zijn. De andere docenten, Stefan Willems en Jan Reyns, komen ook langs en geven mee wat zij de komende weken nog zullen vertellen.

Volg nu gratis online les!

Tien weken lang krijgen de cursisten les van drie docenten die in 10 + 10 lessen een inzage geven in hun gezamenlijke beleggingservaring van 73 jaar. Cursisten die tijdens de lesavonden geen tijd hebben om live te volgen kunnen de opnames van de lessen steeds herbekijken. En om u een idee te geven van onze lessen mag iedereen die dat wil gratis deelnemen aan de openingsles van donderdag 2 september. We starten om 19 uur! U kijkt toch ook?

U kan de gratis les volgen via deze link:

Inschrijven op de beleggingscursus? Dat kan via dit formulier (promo!)

Bekijk het webinar via YouTube

18 rating(s), gemiddelde: 4.3.