Vier tips om je niet te laten vangen aan een beursbubbel 

Met de cryptocrash als recentste voorbeeld zijn beursbubbels nooit veraf. Mark J. Higgins geeft via de Beroepsvereniging van Beleggingsprofessionals vier tips waarmee beleggers zich kunnen weren tegen de verleiding om mee te gaan in de laatste hype en hun zuurverdiende centen in rook te zien opgaan. 

1. Weersta de verleiding om de tijd te bedriegen

S’ werelds beste beleggers waaronder Warren Buffett en Charlie Munger hebben één ding gemeen: geduld. Ze begrijpen als geen ander dat succesvol beleggen meer weg heeft van het laten rijpen van een goede wijn dan het winnen van de jackpot. Beleggers die hun geld in rook zien opgaan bij activabubbels hebben vaak de wens om snel rijk te worden. Alleen zijn er meer doodlopende straten in de beleggingswereld dan sluiproutes. Geduld is dus een schone deugd.

2. Bereid je voor op eenzaamheid

Bubbels kunnen enkel groeien wanneer een groot deel van de markt overtuigd is dat de waanzin gerechtvaardigd is. Dit zorgt op zijn beurt voor FOMO. Wie zijn buurman hoort opscheppen over zijn nieuwe wagen die hij kon kopen dankzij de waanzinnige rendementen op zijn beleggingen, wil ongetwijfeld graag mee op de trein stappen. De zeldzame stem van de rede wordt hierbij aan de kant gezet. 

In de aanloop naar de Grote Depressie waarschuwde Charles E. Merrill, oprichter van Merrill Lynch, dat de aandelenprijzen absurde hoogten hadden bereikt. Toen de Dow Jones Industrial Average in 1928 met 50% klom, suggereerde men dat Merril, maar eens een bezoek aan een psychiater moest brengen.

De effectenmakelaar nam deze raad ter harte en kon zijn behandeld arts uiteindelijk overtuigen om al zijn aandelen te verkopen. Uiteindelijk kreeg Merril gelijk in oktober 1929. Alleen kreeg hij in de tussentijd wel te kampen met critici die hem belachelijk maakte. Wie een bubbel op de beurs herkent, moet dus niet versteld staan van het ongeloof en spot van andere beleggers die er een ander mening op nahouden.  

3. Zoek wijsheid bij sceptische en succesvolle beleggers

Als belegger ben je niet gedoemd om het slachtoffer te worden van een uiteenspattende bubbel. Sommige beleggers hebben ze herhaaldelijk vermeden en hebben een lange en succesvolle staat van dienst op de beurs. Twee van de meest prominente voorbeelden zijn ongetwijfeld Warren Buffett en zijn kompaan Charlie Munger. 

Geen van beiden liet zich verleiden tot de go-go aandelen (een snelle in- en verkoop van grote blokken aandelen met het oog op grote winsten, red.) van de jaren zestig, de dotcom zeepbel van de jaren negentig of de cryptomanie van de jaren 2010 en 2020. Misschien hebben ze onderweg een paar kansen gemist, maar dat doet niets af aan de buitengewone rendementen van hun investeringsfonds genaamd Berkshire Hathaway. Het rendement sinds de oprichting in 1965 ligt 120× hoger dan dat van de S&P 500. 

Wanneer een beleggingsprofessional zoals Buffett waarschuwt dat de cryptomanie een waanidee is dat charlatans aantrekt of Munger de rage beschrijft als “een investering in niets”, nemen beleggers die raad maar beter ter harte. 

4. Bestudeer financiële geschiedenis alsof het je werk is

Mark Twain zei ooit: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt wel vaak.” Dat gezegde is ook van toepassing bij het voordoen van een financiële crisis waar activabubbels leeglopen. 

Beleggers die de lessen van de financiële geschiedenis bestuderen hebben duidelijk een stapje voor. Ze zullen ontdekken dat het heden niet zo mysterieus is als de meeste mensen denken. 

Beleggers die in het moment leven, kunnen het begin van de volgende zeepbel misschien niet zien aankomen. Wie daarentegen tientallen eerdere zeepbellen heeft bestudeerd, zal zich sneller bewust zijn van rode vlaggen. Bestudeer de financiële geschiedenis dus alsof je leven en rijkdom ervan afhangt. En laat de waan van de dag op de beurs aan je voorbijgaan.

Activabubbels zijn een onderdeel van financiële markten dat nooit zal verdwijnen. Hopelijk geven deze tips jou een houvast om geen slachtoffer te worden van de volgende beursbubbel.

Reacties