Vermenigvuldiging van aandelen Apple & Tesla

Het mooie aan de beurs is dat bijna iedereen er aandelen kan kopen. Arm en rijk. Ik zie de beurs dan ook als een fenomeen waarbij iemand met relatief weinig spaarcenten toch wat kan verdienen aan de winst die beursgenoteerde ondernemingen maken. Beleg verstandig en uw spaarvarkentje zal goed voor u zorgen.

Meer dan 300.000 dollar voor een aandeel

Sommige aandelen zijn echter een zwaargewicht en daardoor moeilijk toegankelijk voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan Berkshire Hathaway. Dat bedrijf, oorspronkelijk actief in textiel, werd door ’s werelds bekendste belegger, Warren Buffett, succesvol omgevormd tot een verzekeraar annex investeringsmaatschappij. Het parcours dat Berkshire nadien reed is indrukwekkend. De prijs voor een aandeel steeg van 7,5 dollar in 1962 tot 311.126 dollar vandaag. Ach zo, de beurs is democratisch? En waar haalt de gewone sterveling dan 311.126 dollar vandaan om een aandeel van Berkshire te kopen?

Aandelen kan je delen

Voor ieder probleem is een oplossing. De oplossing voor ‘zware’ aandelen is een ‘stock split’. Loopt de prijs voor een aandeel te hoog op? Deel het dan in twee, vijf of tien. Dan krijg je twee, vijf of tien keer zoveel aandelen, elk aan een prijs die de helft, of een vijfde, of een tiende bedraagt van de koers van het oude aandeel. De waarde van het bedrijf (beurswaarde of marktkapitalisatie genoemd) blijft in theorie dezelfde, alleen zijn er veel meer aandelen van het bedrijf en is de prijs van het nieuwe aandeel een fractie van de prijs van het oude aandeel.

Zo’n splitsingen zijn populair. Ze verhogen de handel in het aandeel en maken dat dus meer liquide. Ze geven ook meer mensen de mogelijkheid om een, of meerdere, aandelen van hun lievelingsbedrijf te kopen. Het gebeurt dan ook vrij vaak dat een of ander bedrijf een stock split of aandelensplit aankondigt.

Hoe je toch aandelen van Berkshire kan kopen

Er zijn weliswaar uitzonderingen. Warren Buffett was er nooit voorstander van om het aandeel Berkshire Hathaway te splitsen. De reden? Zo’n splitsing zou speculanten aantrekken die kijken naar de korte termijn in plaats van de lange termijn. We begrijpen Buffett, maar zijn het niet met hem eens. Pas in 1995, toen een aandeel van Berkshire 22.000 dollar kostte, gaat Buffett overstag. Hij splitst weliswaar het aandeel niet, maar creëert in 1996 een nieuwe klasse van aandelen, de B-aandelen, of zogenaamde Baby-B’s, die elk een dertigste vertegenwoordigen van het oude A-aandeel van Berkshire. In 2010 wordt dit B-aandeel nog eens gesplitst in 50. Een B-aandeel vertegenwoordigt nu dus 1/1500ste van een A-aandeel Berkshire, kost 207,43 dollar en is bijgevolg toegankelijker dan het A-aandeel waarvoor je 311.126 dollar moet neertellen.

Apple en Tesla

Andere ceo’s hebben er veel minder moeite mee om een stock split door te voeren bij hun bedrijf. Zo kondigden Apple en Tesla elk aan om het aandeel op te splitsen. Bij Apple worden de aandelen maandag (24 augustus 2020) na het slot van de beurs gedeeld in vier. Bij Tesla krijgt iedere aandeelhouder die op 31 augustus een aandeel heeft er op 1 september vijf voor in de plaats. Is dat een reden om te feesten? Voor de belegger die zich nu geen aandeel van Apple (497,48 dollar) of Tesla (2.049,98 dollar) kan veroorloven misschien wel. Voor de beleggers die nu al de aandelen in portefeuille hebben verandert er  niet zoveel. Ze krijgen respectievelijk vier of vijf keer zoveel aandelen in de plaats die elk een vierde of een vijfde waard zijn. Twee bijkomstige voordelen. Wie 1 aandeel van Apple of Tesla heeft zou na de splitsing gedeeltelijk kunnen winstnemen zonder zijn hele positie te moeten verkopen. En in de aanloop van de stock-split zijn Apple en Tesla ongetwijfeld al gestegen door de nakende stock-split. “Want meer toekomstige aandeelhouders”, zo redeneert de markt, “zullen de aandelenprijs nog doen stijgen.”

Wat doen mijn studenten?

In 2014 starten een twintigtal studenten van me met een beleggingsclub. Ik doe met hen mee. Hun voorbeeld wordt gevolgd. Inmiddels zijn er al 13 dergelijke clubs en volgende maand komen er daar nog een paar bij. En of ik een trotse docent ben. De initiatiefnemers hebben ook aandelen van Apple in hun portefeuille. Die zijn inmiddels al verveelvoudigd. Maar morgen, maandag, zullen ze die verkopen. En ze hebben daar een goede reden voor. Meer dan een, zelfs. Enerzijds willen ze nu winst nemen omdat ze van mening zijn dat de aandelen wat te duur zijn geworden. In het verleden zijn ze er ook al in geslaagd om op die manier winst te nemen en een tijdje later opnieuw in te stappen.

Rechtsonzekerheid

Maar er is nog een bijkomende reden: de rechtsonzekerheid omtrent de fiscale afhandeling van de operatie voor Belgische beleggers. Een aandelensplit is geen dividend. Maar de Belgische fiscus durft daar al eens anders over te oordelen. Het is een absurde zienswijze, maar niet zelden realiteit. Iemand die in een aandeel is belegd en op een bepaald moment 4 aandelen krijgt in ruil voor eentje dat hij in bezit had? Dan wil dat zeggen dat 3 van die 4 aandelen volgens de Belgische fiscus moeten beschouwd worden als dividend. En dus moet de Belgische belegger daar 30% belasting op betalen. Stel dus dat u 1 aandeel van Apple zou hebben en dat de fiscus deze zienswijze ook nu zou volgen, dan is de waarde van uw aandeel maandagavond ongeveer 500 dollar en dinsdagochtend, na de split en de eventuele belasting… 387,5 dollar. Het verschil van 112,5 dollar is de eventuele roerende voorheffing op 3 van de 4 nieuwe aandelen (30% x 375 dollar).

Onzekerheid mijden

Deze zienswijze is niet correct. Het is ook niet zeker dat de fiscus de stock-split op die manier zal interpreteren. Misschien komt er dus toch geen belasting en zegeviert het gezond verstand. Beleggers die het zekere voor het onzekere nemen kunnen maandag 24 augustus verkopen en vanaf 25 augustus eventueel terugkopen. Hetzelfde geldt voor Tesla: vrijdag 28 augustus verkopen, later eventueel terugkopen. Een Belgische belegger betaalt dan wel tweemaal beurstaks (2x 0,35%) en tweemaal een commissie aan de broker en eventueel ook nog wat meer omdat de aandelen zouden kunnen stijgen. Maar liever dat nog dan de mogelijkheid dat een groot deel van de belegging onterecht belast wordt aan 30%.

Disclaimer

Spaarvarkens.be doet zijn best om u steeds correcte informatie te bezorgen. In deze fiscale materie is het echter bijzonder moeilijk om u met zekerheid te zeggen wat dient te gebeuren. Neem daarom contact op met uw adviseur vooraleer u een beleggingsbeslissing neemt.

Conclusie

  • Aandelensplits geven meer beleggers toegang tot een aandeel.
  • In België geldt echter rechtsonzekerheid met betrekking tot deze transacties.
  • Ons land zou dringend werk moeten maken van duidelijke fiscale regels voor beleggers.
  • Sommige Belgische beleggers verkiezen Apple en Tesla te verkopen voor de stocksplit.
Recommend0 recommendationsPublished in Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *