Verdien geld aan het orderboek

Kleine beleggers hebben diverse methodes ter beschikking om succes te behalen op de beurs. Sommigen zweren bij fundamentele analyse en het doorpluizen van de boekhouding om ondergewaardeerde beursparels te vinden. Anderen handelen dan weer op basis van de grafiek en historische prijsniveaus. En dan heb je nog de mensen die in hun agenda belangrijke datums, zoals die waarop bedrijfsresultaten gepubliceerd worden, noteren en handelen op het nieuws van de dag.

Hoe u kunt profiteren van het opvolgen van handelsvolumes

Er zijn inderdaad meerdere manieren Infront handelsscherm spaarvarkens.Beom als belegger of speculant geld te verdienen op de beurs. Opvallend weinig beleggers houden zich echter bezig met het opvolgen van de handelsvolumes in hun aandelen. Dat is jammer, want via deze techniek kan je vaak significante koersbewegingen voorspellen.

Zo gebruik ik voor mijn persoonlijke portefeuille al sinds mijn 21ste het handelsplatform Infront. Dat is software waarvoor je betaalt om de markt te kunnen monitoren. Voor mij is het platform onmisbaar, zowel voor mijn job als beursanalist als voor mijn persoonlijke portefeuille. Zo krijg ik via het platform gedetailleerd inzage in de handelsvolumes van diverse aandelen. Ik kan ook alerts zetten die me signaleren wanneer bepaalde handelsvolumes hoger zijn dan normaal. Het doel is zo snel mogelijk bewegingen in de markt te detecteren voor ze gebeuren. Het is een gewoonte die ik mezelf in de loop der jaren heb eigengemaakt.

De handelsvolumes van aandelen monitoren klinkt misschien moeilijk. Maar dat is het niet. Eens je immers de focus begint te leggen op de handelsvolumes, kan je met wat ervaring al redelijk snel opmerken wanneer beleggers meer aandelen dan normaal beginnen te verhandelen. Je kan deze data ook gebruiken om steun- en weerstandzones te berekenen.

Orderboeken van kleine bedrijven vertellen je meer dan je denkt

Weinig particuliere beleggers weten dat je, door de orderboeken voor kleine aandelen te volgen, een idee krijgt van waar bepaalde steunzones en weerstandzones zich bevinden. Voor wie de term niet kent; een orderboek is een schematisch overzicht van alle openbare koop- en verkooporders in een aandeel. De eerste lijnen daarvan kan je vaak gratis opvragen bij je broker. Via software zoals Infront kan je de volledige orderboeken bekijken.

Let op, in de meerderheid van de gevallen is dit niet bruikbaar. Bij grote en liquide aandelen kijk ik bijvoorbeeld amper naar deze informatie. De constante flitsen van rood en groen maken al snel misselijk, waardoor ik hier vaker naar de daggrafiek kijk. Ook geeft het orderboek dan een vals gevoel van inzicht. Zo doen grote partijen en algoritmes er alles aan om zoveel mogelijk hun orders en echte intenties te verbergen. Hierdoor heb je niet alle informatie, wat ervoor zorgt dat het veel moeilijker wordt om als kleine belegger daar opportuniteiten te vinden.

Maar ga je naar de kleinere aandelen op de Belgische beurs, dan zie je dat particulieren daar de handel bepalen. Ze doen  vaak niet eens de moeite doen om hun orders verborgen te houden. Dat is dan een kans voor de geëduceerde belegger.

Zo is de handel in bepaalde aandelen zo beperkt dat je orderboeken snel uit het hoofd kunt leren en veranderingen zonder veel moeite kunt monitoren. Op die manier krijg je een idee van waar andere beleggers hun orders leggen. Ook kijk ik hier naar de laatste handelstransacties, de transactietijdstippen en de hoeveelheden die men verhandelt tegen een bepaalde prijs om zo de evolutie in een aandeel te monitoren. Als je dan net als ik 10 jaar ervaring hebt, ga je op een gegeven moment patronen herkennen waarop je kunt inspelen.

Miko: handelen in koffie

Een praktisch voorbeeld uit mijn persoonlijke portefeuille is het koersverloop van de Belgische koffiespecialist Miko, een maand geleden. Het aandeel steeg sterk, van 101 naar 122 euro, na de aankondiging van de verkoop van Miko’s verpakkingsafdeling. Het bedrijf kon zijn kunststofafdeling verkopen voor ongeveer 110 miljoen euro, waardoor beleggers begonnen te dromen en het aandeel omhoog stuurden bij een handelsvolume van 270.000 euro. Zeker voor Miko, waarvan op dagbasis soms geen 100 aandelen worden verhandeld, is dat zeer veel.

Dat zag je trouwens ook in het orderboek. Daar zag je, nadat de koers 122 euro had bereikt, niet alleen een meute euforische kopers die de koopboot net had gemist, maar ook voor meer dan 1 miljoen euro aan aandelen in de verkoop staan. Een grote groep beleggers zit immers al lang in dit illiquide aandeel, waarbij plotse interesse goed uitkomt om hun posities te verzilveren.

Het gevolg? Een groep beleggers die al langer in het aandeel zat moest niet lang nadenken over hoe men zou reageren op deze beweging. Keek je naar de koop- en verkooporders in het orderboek, dan zag je al snel dat het aantal beleggers die het aandeel wilde kopen tegen deze nieuwe hoge koersen beperkt was, terwijl rond de 122 euro alleen al voor 1 miljoen euro aan verkooporders uitstonden. Als deze partijen tegen een iets lagere koers konden verkopen, zou men dat ook hebben willen doen.

De eerste dag na het lange paasweekend kon de nieuwe meute van kopers deze verkoopgolf nog wel absorberen. Maar nadien bleven enkel de verkopers over en bleek dat iedereen die wou kopen tegen deze koersen al gekocht had. Dit terwijl de verkooporders bleven binnenstromen. Dit zorgde er op zijn beurt voor dat beleggers die nog steeds van de hoge koersen wilden gebruikmaken om te verkopen, het aandeel terug lager duwden.

Verkooporders lijken op te drogen

Zelf heb ik toen een positie in Miko genomen. Er zijn nog wel wat verkooporders, maar ik zie dat de grote golf van verkooporders opgedroogd is, terwijl er zich enkele procenten onder mijn aankoopkoers weer kopers beginnen te verzamelen. Op een gegeven moment zal dit resulteren in een nieuw evenwicht, waarbij iedereen die heeft willen verkopen verkocht heeft, terwijl kopers hun aankooporders beginnen in te brengen in het orderboek. Langzaamaan kan zo de koopdruk zich beginnen opbouwen.

Wat je dan idealiter ook wilt zien na de initiële stijging, is dat tijdens de opvolgende daling de handelsvolumes beginnen af te nemen, wat erop wijst dat de verkoopdruk afneemt. De handel zal dan even op een lager pitje komen, waarbij het wachten is op een nieuwe impuls die het momentum in het voordeel van een van de partijen keert.

Bij Miko verwachtte ik dat voornamelijk de goedkeuring of weigering van de verkoop van de kunststofafdeling door de Duitse mededingingsautoriteiten deze impuls zou geven. Zo’n nieuws kan immers zorgen voor media-aandacht en een goedkeuring kan een trigger zijn voor extra kooporders van bestaande en nieuwe beleggers. Op 1 juni liet Miko weten dat de Duitse mededingsingsautoritieten inderdaad groen licht gaven voor de transactie.

Je mag er trouwens gif op innemen dat analisten na de beslissing van de overheidsinstanties zullen komen met een update van hun waarderingsmodel. Zo heeft Guy Sips, analist van KBC Securities, bijvoorbeeld een koersdoel voor Miko van 145 euro. Maar als belegger hou je er best rekening mee dat de analist dit koersdoel kan optrekken indien de autoriteiten de overname goedkeuren. Sips deed dit ook effectief op 2 juni. Zijn nieuwe koersdoel is nu 165 euro. Zo heeft Sips op basis van zijn DCF-waardering een waarde van 166,70 euro voor Miko. Bij zijn oude koersdoel had de analist een veiligheidsmarge ingebouwd om rekening te houden met een eventuele afwijzing van de mededingingsautoriteiten die de deal konden torpederen.

Dit artikel werd op 6 mei gepubliceerd in Trends. Het origineel kan u hier vinden. Dit is een herwerkte versie.

Reacties

  1. Interessant, duidelijk uitgelegd en praktisch stukje les in mijn grote queeste naar leren beleggen. Nog niet tegengekomen elders op het wijde web, dit onderwerp. Meer van dit graag Spaarvarkens!